Притча Ісуса про загублену вівцю: постарайтеся зрозуміти притчу – це допоможе вам

Якщо ми хочемо зрозуміти цю притчу, нам потрібно зробити крок назад і поглянути на контекст.

Приблизно в середині Євангелія від Матвія Ісус пропонує притчу про пастирство:

Як ви думаєте? Якщо у людини є сотня овець, і одна з них заблукає, чи він не покине дев’яносто дев’ять на пагорбах, і не піде шукати заблудшую? І якщо він її знайде, чесно кажу вам, він щасливіший з цієї однієї вівцею, ніж з дев’яносто дев’ятьма, що не заблукали. Точно так же ваш Отець Небесний не бажає, щоб хто-небудь з цих маленьких загинув (від Матвія 18: 12-14).

І якщо ми хочемо зрозуміти цю притчу, нам потрібно зробити крок назад і поглянути на контекст.

Найбільший в Царстві Небесному

Учні такі ж, як і всі інші. В Євангеліях ми бачимо, як вони борються зі страхом, горем і недоліком віри. Вони також борються за стан і змагаються за увагу Ісуса.

Хто може забути той випадок, коли мама Якова та Івана прийшла просити Ісуса про особливу послугу?

Тоді мати синів Зеведеєвого прийшла до Ісуса зі своїми синами та, ставши навколішки, попросила його про послугу.

“Що ви хочете?” Він запитав.

Вона сказала: “Дозвольте, щоб один з цих двох моїх синів сидів праворуч від вас, а інший – зліва від вас у вашому царстві”.

“Ви не знаєте, про що просите “, – сказав їм Ісус (від Матвія 20: 20-22а).

Лука також повідомляє нам, що учні сперечалися про те, хто з них більше (Луки 9:46). У цьому випадку учні хотіли знати, хто буде найбільший у Царстві Небеснім.

Ісус покликав дитину і сказав: “Істинно кажу вам, що якщо ви не змінитеся і не станете як маленькі діти, ви ніколи не ввійдете в Царство Небесне. Отже, кожен, хто займає низьке положення цієї дитини, є найбільшим в Царстві Небесному. І всякий, хто вітає одного такого дитини від мого імені, вітає мене”(Матвія 18: 3-5).

Діти та великий поворот

Як і жінки та раби, діти не були у великій пошані в єврейському суспільстві першого століття. Вони не мали ніяких прав і вважалися власністю батьків. Очевидно, батьки-євреї любили своїх дітей, але це була культура, в якій їх потрібно було бачити, а не чути – а бажано, щоб їх не бачили.

Ісус навмисно використовував дитини, щоб розповісти про цінності Царства. Він не тільки прийшов врятувати людство від гріха і смерті, але також хотів, щоб ми зрозуміли, що принципи Царства в кінцевому підсумку перевернуть цінності цього світу:

Останні будуть першими, а перші будуть останніми (Матвія 20:16).
Навпаки, кожен, хто хоче стати великим серед вас, повинен бути вашим слугою, а хто хоче бути першим, повинен бути вашим рабом (Матвія 20: 26-27).
Ті, хто підносять себе, будуть принижені, а ті, хто смирять себе, будуть піднесені (Матвія 23:12).
Він скинув правителів з їх престолів, але підняв смиренних. Він наповнив голодних добром, а багатих пускає ні з чим (Луки 1: 52-53).

У домобудівництві Христа ті, хто бажають зайняти нижче становище (стати подібними дитині), є найбільшими в Царстві Небесному. Ось чому Ісус починає урок про гнів Бога на будь-якого, хто скористається перевагами цих невинних або відведе їх в оману (Матвія 18: 6-9).

У гонитві за бродячою вівцею

У пошуках вівці

Саме в цьому контексті Ісус розповідає притчу вівцю, що заблукала. На перший погляд, це потішний урок. З точки зору світу, було б божевіллям залишати свою вівцю на пагорбах без нагляду, щоб знайти ту, яка заблукала сама по собі. Але в Божому домобудівництві вразливих не можна списувати з рахунків.

Ясно, що Ісус все ще говорить тут про дітей, тому що він завершує притчу, повторюючи, що Бог” не бажає, щоб хто-небудь з цих малих загинув” (Матвія 18:14). Кінцева точка зору полягає в тому, що є деякі категорії людей, яких світ відкидає як незначні, але Бог не поділяє цієї думки.

Він готовий залишити 99 здорових і корисних членів суспільства, щоб вони вирушили на пошуки одного бездомного дитини. Він готовий проводити час з тими, кого світ списав з рахунків: грішниками, повіями, збирачами податків, римлянами. Він готовий залишити Свій престол, щоб прийти та врятувати розпусну і бунтівну планету.

Коли учні запитують Господа, хто більше всіх в Царстві Небесному, відповідь ясна. Найбільші з них – це ті, хто розуміє, що ранжування людей гідно є відбиттям мирських цінностей. Всі люди важливі для Бога, і приємно знати, що найбільші з них демонструють це у своєму житті.

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.