Притчі Ісуса: Що означає притча про лихваря? Зрозумійте сенс притчі

Коли ми розуміємо благодать, яку Він виявляє до нас, відданість буде нашою природною реакцією.

У Ісуса був потужний і запам’ятовується спосіб передачі істини. Обрамляючи істину в історіях, Він втілював концепції в життя. Якщо Він хотів, щоб слухачі легко розуміли, що Він говорить, розповідь допомагав.

Одного разу Він використовував притчу, щоб довести до кінця. Він був в будинку фарисея, на ім’я Симон. Це було, коли Ісуса запросили в будинок Симона на трапезу. Такі страви давали можливість господарям продемонструвати своє соціальне становище. Ісус ставав справжньою місцевою знаменитістю, і коли люди могли приходити, є разом з Ісусом і ставити Йому питання, господар виглядав важливою людиною.

Ось чому, коли місцева жінка з репутацією грішника почула, що там буде Ісус, вона вирішила з’явитися. Якщо задуматися, її рішення просто приголомшливе. Вона знає, що її там не приймуть. Її бажання перебувати в присутності Ісуса поставило її в надзвичайно вразливе соціальне становище.

Коли Ісус сидів при столі за столом, вона стояла позаду Нього і плакала. Як Ісус вкаже пізніше, Його ноги все ще брудні, і Симон не використав звичайне обмивання ніг. Ця жінка починає омивати Його стопи сльозами та витирає їх волоссям. Потім вона починає помазувати Його стопи дорогими парфумами, які вона принесла – ймовірно, це єдине, що у неї є хоч скільки-небудь цінне.

Лука говорить нам: “Коли фарисей, який запросив його, побачив це, він сказав собі:” Якби ця людина була пророком, він би знав, хто торкається до нього і що вона за жінка – що вона грішниця””. (Луки 7:39).

Репутація цієї жінки випереджає її. Що стосується Симона, Ісус не може бути пророком, тому що дозволяє цій жінці доторкнутися до Себе. Він передбачає, що якби Ісус був пророком, він би знав, що це за жінка, і не хотів мати з нею нічого спільного. В економіці Симона праведники уникали грішників як чуми. Він не може уявити, щоб Ісус знав її історію і як і раніше цінував її увагу.

Притча про лихваря

Ісус і грішниця

Ісус відповідає на бурчання Симона притчею:

“Двоє людей були винні гроші одному лихваря. Один був винен йому п’ятсот динаріїв, а другий – п’ятдесят. У жодного з них не було грошей, щоб повернути його, тому він пробачив борги обом. Хто з них буде любити його більше?”

Саймон відповів: “Я вважаю, той, у кого був прощений більший борг”.

“Ви правильно розсудили”, – сказав Ісус (Луки 7: 41-43).

Сенс цієї притчі неважко зрозуміти, і Саймон відразу розуміє це. Денарій становив денну заробітну плату робітника. Один боржник повинен був отримати зарплату майже за два роки, а інший – менш ніж за два місяці. Обидва були б вдячні за прощення своїх боргів, але їх оцінка була б іншою. Той, хто більше всіх має, буде самим вдячним.

Ісус бачить людини, а не проблему

Потім він повернувся до жінки та сказав до Симона: “Ти бачиш цю жінку? Я увійшов до твого дому. Ти не дав мені води для моїх ніг, але вона промочила мої ноги своїми сльозами та витерла їх волоссям. Ти не цілував мене, але ця жінка з того моменту, як я увійшов, не припиняла цілувати мої ноги. Ти не змащував мою голову маслом, але вона зрошувала мої ноги духами. Тому я кажу тобі, що їй багато гріхів було прощено – як показала її велика любов. Але прощений мало любить “(Луки 7: 44-47).

Лука робить вирішальний момент у своїй розповіді. Ісус звертає Свою увагу на грішну жінку, а потім переконується, що Симон теж її бачить. Коли Ісус запитує фарисея, чи бачить він цю жінку, Він ставить важливе питання. Звичайно, Саймон бачить її – але не як особистість. Він бачить грішника. Проблема. Соціальна проблема.

Звернувши увагу на цю жінку, Ісус починає олюднювати її. Хороший господар принаймні забезпечив би гостей водою для миття ніг, але Саймон не став турбуватися. Хороший господар привітав би свого гостя поцілунком (юдейська версія рукостискання в першому столітті), але Саймон цього не зробив. Хороший господар помазав би голову свого гостя маслом. І знову Саймон упустив цю можливість.

Тим часом ця жінка увірвалася в цю вечірку і продемонструвала рівень любові та вдячності до Ісуса, якого не вистачало Симону. Чому? Тому що – як людина, якій був прощений великий борг – вона усвідомлювала величезну прірву, що існувала між нею і Господом. Симон, з іншого боку, не жадав схвалення Ісуса. Він отримав те, що йому було потрібно, дотримуючись закону і бувши хорошим євреєм.

Проблема з самодостатністю

Коли справа доходить до справи, притча про лихваря говорить про самостійність. Людина, якій прощається найзначніший борг, більше любить кредитора, тому що він менш здатний впоратися з сумою, яку він повинен. Ісус використовував цю притчу, щоб висловити ту ж проблему з Симоном і цією жінкою.

Відчай, яке відчувала ця жінка, коли говорила про свою любов до Ісуса, було велике, тому що вона розуміла своє місце в суспільстві. Вона була ізгоєм – по-перше,
століття персона нон грата. У неї не було можливості прийти до Ісуса по власнім заслугам. Якщо вона збиралася встановити зв’язок, Ісусу довелося б заповнити цю прогалину.

Досвід Саймона був іншим. Йому не потрібно було працювати, щоб заслужити повагу однолітків. Він не турбувався про своє становище перед Богом. Але безпека, яку він відчував, була заснована на нерозумінні його істинного стану. Він не відчував, що йому є за що прощати, тому він не відчував особливої ​​подяки. Його відсутність потреби переросло в брак любові.

Визнаючи нашу потребу

Коли ми читаємо цю притчу, нам потрібно запитати, чи любимо ми Ісуса так, щоб визнавати те, що Він для нас зробив. Чим більше ми усвідомлюємо глибину Божого прощення стосовно нас, тим більше ми будемо намагатися з усіх сил поклонятися, жертвувати та коритися.

Коли ми розуміємо благодать, яку Він виявляє до нас, відданість буде нашою природною реакцією.

Популярне

Схожі статті

Ніжні та дуже м’які: секретний рецепт млинців з 2 інгредієнтів – дуже легко запам’ятати. Ніколи не рвуться

Млинці знайомі всім нам із дитинства. Це дуже простий і смачний варіант на сніданок, обід, вечерю або просто перекус. Але що, якщо зробити їх ще простішими? Саме такий рецепт ми сьогодні підготували.

Смачний рецепт сніданку з лаваша, який готується всього за 15 хвилин: встигаю зранку цілу гору зробити

Зранку часто не вистачає часу, щоб приготувати сніданок. Через це часом доводиться нехтувати ним і чекати обіду. Сьогодні ми підготували простий і швидкий рецепт, який позбавить вас цієї проблеми.

Цей десерт йде за вечір. Неможливо втриматися від ще одного шматочка: медовик із вершково-сметанним кремом

Медовик знайомий усім і давно є одним із головних домашніх десертів. Сьогодні ми підготували рецепт, який додасть у нього ніжності та легкості, а все завдяки особливому вершково-сметанному крему.