Притчі Ісуса: Про що притча про честь? Її потрібно заслужити.

З цієї притчі ясно, що Ісус не вище шанованих людей. Проблема, яку вирішує Ісус, - це наша схильність ставити себе на перше місце.

Одна з чудових особливостей Ісуса полягає в тому, що Він завжди йшов туди, куди Його запрошували. Іноді сюди входила трапеза в будинку видатних фарисеїв, хоча в Ісуса були натягнуті відносини з цими релігійними лідерами.

Лука розповідає нам про один такий подію (Луки 14). У суботу Ісус був в будинку фарисея. Подібні збори зазвичай були великими. В цьому випадку Лука говорить нам, що присутні та інші фарисеї та знавці закону (вірш 3).

Іноді господарі влаштовували вечірки, щоб продемонструвати своє вміння привернути до себе додому місцевих знаменитостей. І хоча це могло бути одним з мотивів цього фарисея, відбувалося щось більш мерзенне. Лука говорить нам, що за Ісусом уважно спостерігали (вірш 1). Ці лідери постійно прагнули зловити Ісуса в пастку, і ця трапеза давала їм таку можливість.

Але Лука говорить нам, що Ісус теж спостерігав за ними.

Притча про почесне місце

На типових зборах першого століття, подібних до цього, трапези подавали гостям, що сиділи за U-подібним столом. Господар сидів біля основи букви U, а найвідоміші гості сиділи по обидва боки. Менш відомі гості будуть сидіти подалі від господаря.

Ісус спостерігає, як гості прагнуть зайняти почесні місця (вірш 7), а потім починає цю притчу:

“Коли хтось запрошує вас на весільний бенкет, не користуйтеся почесне місце, тому що це людина більш видатний, ніж ви, можливо, були запрошені інші зайняти своє місце”. Тоді, принижений, вам доведеться зайняти найменш важливе місце. Але коли вас запросять, займіть найнижче місце, щоб, коли ваш господар прийде, він сказав вам: “Друг, сідай в краще місце”. Тоді ви будете прославлені перед усіма іншими гостями, бо все підіймає себе будуть принижені, і принижують себе піднесуться”(Луки 14: 8-11).

Вибір бути скромним

Притчі Ісуса

З цієї притчі ясно, що Ісус не вище шанованих людей. Проблема, яку вирішує Ісус, – це наша схильність ставити себе на перше місце. Ми не схильні бачити гумор в цій притчі, але перші слухачі побачать. Погодьтеся, думка про те, що когось попросять сісти біля підніжжя столу, тому що з’явився хтось більш важливий, досить потішна. Присутні посміялися б над словами Ісуса, бо сама ця думка була б такою незручною.

Ісус хоче, щоб ми розуміли, що ми не отримуємо поваги, намагаючись зайняти найважливіші посади. Честь потрібно отримувати, а не нею маніпулювати. Є щось нескінченно більше зворушливе в образі людини, якого позбавляють скромного положення, ніж людину, яка вважає, що заслуговує престижу.

Зрештою, ця притча перегукується з темою, яка підіймається в усьому Святому Письмі:

Хоча Господь піднесений, він прихильно дивиться на смиренних, хоча і піднесений, але бачить їх здалеку (Псалом 138: 6).

Він знущається з гордих пересмішників, але проявляє прихильність до смиренних і пригноблених (Притчі 3:34).

Гордість принижує людину, а смиренним духом знаходять честь (Притчі 29:23).

Бо ті, хто підіймають себе, будуть принижені, і ті, хто смирять себе, будуть піднесені (Матвія 23:12).

Він скинув правителів з їх престолу, але підніс смиренних (Луки 1:52).

У домобудівництві Ісуса честь має бути, але її слід дарувати, а не приймати її.

Ісус використовував притчі, щоб навчити нас Царства Божого.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.