Притчі Ісуса: Притча про пана і слуги і притча про доброго самарянина

Суть в тому, що кожен може бути нашим сусідом - і ми несемо відповідальність за те, щоб бути сусідом для всіх.

Притча про пана і слуги

Уривок: від Луки 17: 7-10
Аудиторія: учні
Контекст: Ісус говорить Своїм учням, чого Він від них очікує.
Ключовий вірш: “Так і ви, коли зробите все, що вам наказано, повинні сказати:” ми не варті раби; ми тільки виконали свій обов’язок “” (Луки 17:10).

Щоб нагадати учням про те, як працює командний ланцюжок в царстві, Ісус просить їх представити сценарій, в якому слуга увійшов всередину після того, як виконав свої обов’язки. Тоді господар не чекає слугу. Замість цього слуга обслуговує господаря і терпляче чекає, перш ніж він поїсть. Це борг слуги.

Ісус не розповідає цю історію зневажливо, ніби учні просто раби. Замість цього Він хоче, щоб учні зрозуміли, що вони були введені в Царство Боже по доброті. Бог їм нічого не винен, а вони все повинні Йому.

Стародавні руїни. близький Схід

Притча про доброго самарянина

Уривок: від Луки 10: 30-37
Аудиторія: учитель закону (і, ймовірно, учні)
Контекст: адвокат запитує Ісуса, що він повинен зробити, щоб успадкувати життя вічне. Як тільки встановлено, що весь закон зводиться до любові до Бога і любові до ближнього, як до самого себе, юрист намагається ухилитися від обов’язку любити свого ближнього, питаючи: “Хто мій ближній?”
Ключові вірші: “Як ви думаєте, хто з цих трьох був сусідом людини, що потрапила в руки розбійників?” Знавець права відповів: “Той, хто помилував його”. Ісус сказав йому: “Іди, і так зробиш” “(від Луки 10: 36-37).

Ісус шокує адвоката притчею про людину, якого пограбували, побили та залишили помирати. Священник і Левит (слуга священників) проходять, але не зупиняються, щоб допомогти людині. Але потім приходить самаритянин, який доглядає за цією людиною і платить, щоб поселити його в готелі, поки він не одужає.

Ми беремо до уваги приголомшливий характер цієї притчі, бо не розуміємо, наскільки євреї ненавиділи самаритян. Ця ненависть виникла сотні років назад. Юристу було б важко визнати, що істинним сусідом цієї людини був самаритянин, а не його побратим-єврей.

Суть в тому, що кожен може бути нашим сусідом – і ми несемо відповідальність за те, щоб бути сусідом для всіх.

Схожі статті

Брюс Вілліс собі б такого не дозволив: Потап на підтримку Каменських замість шампуню помив голову молоком

Потап останнім часом не вилазить із зашкварів. Останнім крінжем репера стала звичайна ранкова процедура бриття перед дзеркалом. Та й тут Олексій Потапенко спромігся начудити.

Капуста “Хвилинка”: один в один як квашена. У подруги в гостях взяла рецепт маринованої капусти за добу

Не потрібно витрачати купу часу на приготування квашеної капусти. Розповідаємо, як замаринувати закуску так, аби вона нічим не відрізнялась від такого салату.

Навчилась готувати томлені ребра, що можна губами їсти: будь-яке м’ясо виходить однаково ніжним. Оцінять всі

Чудовий варіант для святкового столу, який оцінять всі гості – томлене м'ясо в соусі. Ця страва відмінно смакуватиме з відвареним рисом, овочами та картопляним пюре.