Притчі Ісуса, багато хто з них ви не знали

Ісус навчав, використовуючи притчі - прості історії, призначені для того, щоб передати духовний урок.

Коли люди говорять про служіння Ісуса, легко зосередитися на його чудеса. Ісус зробив кілька дивовижних подвигів, яких світ ніколи не бачив (і з того часу не бачив). Але однією з найбільш що захоплює речей в Його служінні був Його стиль викладання.

Ісус навчав, використовуючи притчі – прості історії, призначені для того, щоб передати духовний урок. Він настільки ототожнений з цим стилем навчання, що Євангеліє від Марка говорить нам, що «він нічого не сказав їм без притчі» (Марка 4: 34 а).

Ми зібрали деякі притчі Ісуса з синоптичних Євангелій: від Матвія, Марка і Луки.

Матвій був особливо зосереджений на тому, щоб переконати євреїв в тому, що Ісус був Месією. Одним зі способів досягнення цієї мети було зосередження його послання на навчаннях Ісуса і їх перетині з єврейською вірою і традиціями. Ось чому ми знаходимо так багато притч, унікальних для Матвія, таких як «Нещадний слуга», «Працівники у винограднику» і «Десять дів».

1. Притчі про нову тканину та нові хутра

Уривок: від Матвія 9: 16-17, від Марка 2: 21-22, від Луки 5: 36-38.

Аудиторія: учні Іоанна Хрестителя.

Контекст: учні Іоанна запитують Ісуса, чому фарисеї постять, а Його учні немає.

Ключовий вірш: «Ніхто не пришиває клаптик незакріпленої тканини на старому одязі, тому що латочка відділяється від одягу, і рветься гірше» (Матвія 9:16).

Релігійний істеблішмент першого століття очікував Месію. У їхньому розумінні Він прийде і засновує традиції та звичаї юдаїзму. Навіть учні Іоанна Хрестителя не знали, як зрозуміти, чому Ісус не дотримувався загальноприйняті юдейські звичаї.

Ісус каже до них, що будь-яка спроба виправити те, чого не вистачало в традиційних висловах праведності юдаїзм, тільки погіршить ситуацію. Подібно до шматка не зав’язалося тканини, вшитий в старий одяг, або молодому вину в старих хутрі, Ісус ніс то, що не відповідало релігійним традиціям того часу.

2. Притча про лампу

Уривок: від Матвія 5: 14-16, від Марка 4: 21-22, від Луки 8:16.

Аудиторія: велика публіка

Контекст: Нагірна проповідь

Ключовий вірш: «Так нехай світить світло ваше перед іншими, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого Небесного» (Матвія 5:16).

Будинки першого століття в Палестині були скромними, і для їх освітлення не було потрібно багато світла. Люди використовували дуже маленькі масляні лампи, які легко поміщалися під невеликий таз. Але ідея запалити лампу і поставити її під чашу абсурдна. Це було б не тільки марною тратою світла, а й марнотратством масла.

Подібно лампі, послідовників Ісуса слід поставити на чільне місце, де буде чітко видно світло всередині них.

Щоб ближче познайомитися з цією притчею, ознайомтеся з постом «Що значить бути сіллю і світлом?»

Коли справа дійшла до передачі істини про Царство Боже, Ісус визначив Свою роботу для Нього. Він проводив час, подорожуючи по сільській місцевості Юдеї, навчаючи складних і абстрактних істин простим і значною мірою неосвіченим людям.

Ось чому Він так часто вчив притчами. Ці прості історії було легко зрозуміти, запам’ятати та передати. А коли Ісус не використовував притчі, Він часто навчав, використовуючи метафори та порівняння, тому що вони ефективно передавали ідеї, які було б важче передати.

У Нагірній проповіді Ісус приголомшує Своїх слухачів заповідями блаженства, а потім використовує метафору солі та світла, щоб допомогти своїм слухачам зрозуміти, як вони покликані взаємодіяти зі світом.

 ""

Розгляньмо значення зображення солі та світла.

Сіль землі

Ви сіль землі. Але якщо сіль втратить солоність, як її знову зробити солоної? Воно більше ні для чого не годиться, крім як бути викинутим і розтоптаним (Матвія 5:13).

Коли ми думаємо про солі, ми схильні думати про досить дешеву спецію, яку залишаємо на столі поруч з нашим перцем. Якщо ми згадаємо нашу шкільну науку, ми могли б згадати її як з’єднання хлориду натрію.

Але люди навколо Ісуса не так подумали б про сіль. Вони б визнали його дві основні властивості:

  1. Збереження.
  2. Смак.

Ні у кого в першому столітті не було морозильних камер, тому, якщо ви хотіли зберегти м’ясо, його потрібно було вилікувати, висушивши та засолити. Здавалося, що Ісус говорив їм, що вони повинні допомогти зберегти мир, в якому вони жили.

Але їм також було доручено надати йому аромат. Сіль природним чином покращує смак, посилюючи одні аромати та послаблюючи інші. Сіль має унікальну здатність робити солодке солодшим і зменшувати вплив гіркого від природи.

Здавалося, що Ісус говорив, що ті, хто йдуть в ногу з Богом, зроблять світ більш приємним, посилюючи та передаючи Божу доброту. І, як зазначив Ісус, якби Його послідовники втратили свою солоність, вони більше не були б ефективні в захисті та примноженні доброти Бога в цьому світі.

Світло світу

Ви світло світу. Місто, побудований на пагорбі, неможливо заховати. Також не запалюють лампу і не кладуть її під чашу. Замість цього вони ставлять його на підставку, і він дає світло кожній в будинку. Точно так же дозвольте світла вашому світити перед іншими, щоб вони могли бачити ваші добрі справи та прославляти Отця вашого Небесного (від Матвія 5: 14-16).

У нас є таке розуміння світу, якого не знали євреї першого століття. Наприклад, ми знаємо, що завдяки світлу ми можемо бачити весь спектр кольорів. Ми знаємо, що сонячне світло забезпечує енергію, необхідну для підтримання життя на Землі, і дає нам життєво важливий вітамін D.

Але оскільки більшість з нас ніколи не жили без електричного світла, ми випускаємо з уваги головну думку Ісуса. Коли ми входимо в темну кімнату, ми клацаємо вимикачем, і кімната залита світлом. Але це не стосувалося людей, до яких звертався Ісус. Вони висвітлювали свої будинки ночами маленькими олійними лампами.

Картина, на якій хтось запалює лампу, а потім кладе її під глиняний горщик, була б смішною для цієї публіки. Єдина причина запалити лампу полягала в тому, щоб ви могли бачити, і, як і пропонував Ісус, ви повинні поставити лампу в такому місці, де вона буде давати якомога більше світла.

Сенс був ясний. Наша вірність повинна бути очевидна для всіх. Поведінка Божого народу має бути світлом, який привертає до нього інших. Сторонніх слід залучати до вихваляння Бога, коли вони бачать наші добрі справи.

Свідоцтва вірних

Метафори солі та світла спеціально зверталися до того впливу, яке вірність повинна мати у світі. Він повинен осяяти та зберегти. Як і сіль, і світло, наші відносини з Богом повинні надавати очевидний вплив на кожного, хто з ними стикається. Ісус не просто закликає нас бути відданими, Він спонукає нас впливати, куди б ми не пішли.

Схожі статті

39-річна TAYANNA стала завидною нареченою, бо має шматочок землі на Балі: пощастить її новому коханому

TAYANNA завжди мріяла мати власний будиночок біля океану. Три роки тому коханий співачки втілив цю мрію в життя. Щоправда, наполовину – подарував земельну ділянку на Балі.

Ці млинці смачні з чим завгодно, але я запікаю з сиром: беру молоко, яйця та крохмаль. Мій улюблений рецепт

Пропонуємо рецепт запечених млинців на молоці з сирною начинкою. Вони виходять дуже смачними та стануть гарним доповненням до чашки улюбленого чаю.

Віталію Козловському майбутнє підказує тато, а вдові Світлані – Кузьма Скрябін: як спілкуються з тим світом

В умовах постійного стресу останнім часом в українців загострилися всі почуття. Деякі навіть отримують передбачення від своїх померлих родичів. Знаменитості в цьому плані не є виключенням.