Притчі Ісуса. Притча про мудрих і дурних будівельників

«Отже, всякий, хто чує ці мої слова і втілює їх у життя, подібний до мудреця, який збудував свій дім на камені» (Матвія 7:24).

Уривок: від Матвія 7: 24-27, від Луки 6: 47-49.

Аудиторія: велика публіка

Контекст: Нагірна проповідь

Ключовий вірш: «Отже, всякий, хто чує ці мої слова і втілює їх у життя, подібний до мудреця, який збудував свій дім на камені» (Матвія 7:24).

Слухати слова Ісуса і втілювати їх в життя – це все одно що будувати свій будинок на міцному і надійній підставі, яке зможе витримати життєві бурі. Ісус протиставляє це небезпекам ігнорування Його слів, які Він порівнює з побудовою свого життя на піску.

Це було б заявою, що шокує для людей, що слухали проповідь Христа, тому що вони вірили, що Тора була найнадійнішою підставою, на якому можна будувати своє життя.

Коли Ісус навчав притчами, Він не передавав абстрактних концепцій та інформації. Він хотів змінити те, як ми розуміємо Бога, самих себе і світ. І Він хотів, щоб це розуміння вплинуло на наш спосіб життя. По суті, це суть притчі про мудрих і дурних будівельників.

Протягом всього Нового Завіту нас заохочують застосовувати на практиці те, що ми дізналися. Багата людина приходить до цього усвідомлення, що вражає в притчі Ісуса про Лазаря і багатому. Коли він помирає і в кінцевому результаті страждає через ігнорування потреб жебрака, на ім’я Лазар, багата людина благає відправити Лазаря назад, щоб попередити своїх братів, щоб їх не спіткала та ж доля. Але йому сказали, що якщо вони не хочуть робити те, чого їх вчить Закон, вони не зміняться тільки тому, що хтось воскресне з мертвих.

Це важкий урок, але ми зобов’язані практикувати те, що знаємо.

“Не просто слухайте слово і тим обманюйте себе. Робіть те, що він говорить. Той, хто слухає слово, але не робить того, що в ньому йдеться про те, подібний до того, хто дивиться на своє обличчя в дзеркало і, подивившись на себе, йде і відразу ж забуває, як він виглядає. Але всякий, хто пильно дивиться в досконалий закон, що дає свободу, і продовжує в ньому – не забуваючи того, що вони чули, але виконує це, – вони будуть благословенні в тому, що вони роблять. ” (Якова 1: 22-25).

Він каже нам, що легко бачити себе побожними, тому що ми розуміємо те, що чули, але наша вірність вимагає, щоб ми застосовували на практиці те, що дізналися. Наша відданість проявляється в нашій готовності ходити у світлі, який ми отримали.

Притча “Мудрі та дурні будівельники”

Це те, про що Ісус нагадує. Він починає з попередження про природу Царства Божого: “Не всякий, хто каже мені:« Господи, Господи », увійде в царство небесне, але тільки той, хто виконує волю Отця Мого Небесного. Багато хто скаже мені в той день: «Господи, Господи, хіба ми не пророкували твоїм ім’ям, і твоїм ім’ям виганяли демонів і твоїм ім’ям творили багато чудес?» Тоді я скажу їм прямо: «Я ніколи не знав вас. Тримайтеся якомога далі від мене, лиходії! » (Матвія 7: 21-23) Повинно бути, слухачам Ісуса було непросто почути це. Ісус говорить про людей, які роблять дивовижні речі в ім’я Його, але все ж не досягають мети. Повинно бути, це змусило тих, хто слухав слова Ісуса, відчути безнадійність. Якщо люди, що виганяють демонів і творять чудеса в ім’я Ісуса, не можуть потрапити в Царство, то хто може?

 ""

Ісус уточнює в цій короткій притчі:

Тому кожен, хто чує ці мої слова і застосовує їх на практиці, подібний до мудреця, який збудував свій дім на камені. Йшов дощ, підіймалися струмки, дув вітер і бив цей будинок, проте він не впав, бо мав підставу на скелі. Але кожен, хто чує ці мої слова і не застосовує їх на практиці, подібний до дурня, який збудував свій дім на піску. Йшов дощ, струмки підіймалися, і вітер дув і бив той будинок, і він впав з гуркотом. (Матвія 7: 24-27).

Легко помилитися в тому, що виконання купи напруженої роботи заради Христа (навіть драматичної та чудовою напруженої роботи) є знаком того, що ми належимо Ісусові. Сумна правда в тому, що навіть наші служіння можуть бути інструментами, які ми використовуємо, щоб надути нас і зробити нас помітними. Якщо ми не будемо обережні, вони можуть більше піклуватися про нас, ніж про Нього.

Ісус хотів, щоб Його слухачі зрозуміли принцип, згідно з яким Його справжні послідовники будуть жити життям простої слухняності. Вони не просто слухають слова Ісуса, вони застосовують їх на практиці – може бути, неідеально, але послідовно.

Ісус передає це більш коротко в Євангелії від Іоанна, коли говорить: «Якщо любите Мене, дотримуйтеся Моїх заповідей» (Іван 14:15). Зрештою, саме це Він має на увазі, коли запрошує нас слідувати за Ним.

Проходження за Ісусом може бути важким, Він це знає. Ось чому Він був нашим вищим прикладом.

Схожі статті

Спробувала швидкий банановий пиріг і закохалась! Без випікання та без міксера, до чашки чаю за 15 хвилинок

Нереально смачний та ніжний десерт із бананів на сковороді, який нікого не залишить байдужим і обов'язкового сподобається всім любителям солодощів.

5 хвилин + нехитрі продукти: заморожені ягоди довго не затримуються, бо печу м’якенький кекс на кефірі

М'який та мега смачний кекс із замороженими ягодами, який готується буквально за 5 хвилин. Якщо ви любите домашню випічку, цей рецепт для вас!

Ірина Білик допомогла: Катя Осадча під пісню “Нова” дефілювала, а Юрій Горбунов круто змінив життя

Пісня Ірини Білик "Нова" для Каті Осадчої та Юрія Горбунова має неабияке важливе значення. Її прем'єрне виконання вплинуло на життя обох зірок, які тоді ще й гадки не мали, що стануть подружжям.