Притчі Ісуса: Що означає притча про орендарів? Вона вам допоможе зрозуміти життя

Хто уважний до виправлення, знаходить розуміння. Мудрість вчить боятися Господа, а смиренність важливіше честі (Притчі 15: 31-33).

Коли Ісус навчав про Царство Боже, Він мав звичку використовувати притчі. Цей стиль викладання прояснив абстрактні концепції та багато розповів про серце слухача.
А іноді саме так Він говорив про важкі та тривожних речей.

Притча про мешканців – це приклад притчі, яку не оцінили люди, до яких звертався Ісус. Про це йдеться в Марка 12, Матвія 21 і Луки 20. Ісус щойно перевернув столи у дворі храму і вигнав міняйлів. Потім Він звернувся до народу: “Написано, – сказав він їм:” Будинок Мій буде домом молитви », а ви робите з нього печеру розбійників” (Матвія 21:13).

А первосвященники та книжники прийшли в лють. Він не тільки не поважав їх традиції та зцілював людей у дворах храмів, а й діти кричали Йому у дворах храму: “Осанна Синові Давида!”

Фарисеї кидають виклик Ісусу

А первосвященники та старійшини підходять до Ісуса і запитали Його: “Якою владою ти це робиш? І хто дав тобі цю владу?”

Ставлячи ці питання, вони шукали спосіб дискредитувати Його. Ісус провів більшу частину останніх трьох років, демонструючи знаменнями та чудесами, звідки прийшла Його влада, але релігійний істеблішмент насправді не хотів це визнавати.

У відповідь на це питання Ісус розповідає притчу про мешканців.

Притча про орендарів

Послухайте ще одну притчу: один поміщик насадив виноградник. Він обніс його стіною, видовбав у ньому прес для вина і побудував сторожову вежу. Потім він здав виноградник в оренду деяким фермерам і переїхав в інше місце. Коли підійшов час жнив, він послав своїх слуг до орендарів зібрати свої плоди (від Матвія 21: 33-34).

У першому столітті для багатого інвестора було звичайною справою купувати нерухомість для ферми або виноградника, а потім залишати її на піклування орендарів. Приходячи на збір врожаю, вони пошлють когось, щоб забрати свою частину виторга.

У цій притчі землевласник – Бог, виноградник представляє Ізраїль, а орендарі – релігійне єврейське керівництво.

Мешканці схопили його слуг, одного побили, іншого вбили, третього побили камінням. Потім він послав до них інших слуг, більше, ніж в перший раз, і орендарі ставилися до них так само. В останню чергу він відправив до них свого сина. “Вони будуть поважати мого сина”, – сказав він (від Матвія 21: 35-37).

Врожай

Ісус каже, що Бог послав пророків в Єрусалим, але з ними жорстоко поводилися і навіть убивали. Але тепер Бог послав Ісуса в надії, що Він зажадає поваги, яке не виявлялося до пророків.

Але коли мешканці побачили сина, вони сказали один одному: “Це спадкоємець. Підемо, вб’ємо його і заберемо його спадщину”. Вони схопили його, викинули з виноградника і вбили.

“Отже, як прибуде той пан виноградника, що він зробить з тими орендарями?”

“Він доведе цих негідників до жахливого кінця, – відповіли вони, – і здасть виноградник в оренду іншим орендарям, які передадуть йому свою частку врожаю під час збирання врожаю”.

Ісус сказав їм: “Хіба ви ніколи не читали в Писанні:

“Камінь, що відкинули будівничі, став наріжним каменем;

Господь зробив це, і це чудово в наших очах? ”

Тому я кажу вам, що Царство Боже буде відібрано у вас і передано народу, який принесе його плоди. Всякий, хто впаде на цей камінь, буде розбитий вщент, всякий, на кого він сам упаде, буде зламаний (Матвія 21: 38-44).

Якщо в першому столітті у поміщика не було спадкоємця, земля переходила у власність орендарів. Тому замість того, щоб проявити до сина поміщика належну повагу, вони вирішують вбити його, щоб земля стала їхньою власністю.

Ісус пророкує Свою власну смерть від рук юдейський релігійних лідерів. І навіть попри те, що Його смерть відкриє шлях для прощення людства, для цього неслухняного народу і покоління буде розплата. Тому що вони відкидають Того, Хто стане наріжним каменем Царства Божого.

Попередження Ісуса полягає в тому, що виноградник буде відібрано у тих, хто відмовляється підкорятися Богу, і відданий тим, хто хоче. Мається на увазі, що Божий виноградник відкривався для язичників – і для всіх, хто підкорявся б Ісусу, який є наріжним каменем.

Відповідь на слова Христа

Несамовито усвідомлювати, що первосвященники та фарисеї зрозуміли Його слова, але не відповіли покаянням.

Коли первосвященники та фарисеї почули притчі Ісуса, вони зрозуміли, що він говорить про них. Вони шукали спосіб заарештувати його, але боялися натовпу, бо люди вважали його пророком (Матвія 21: 45-46).

У відповідь на цю сувору притчу вони спробували знайти спосіб заарештувати Ісуса. Вони не дбали про те, щоб догодити Богові. Їх єдина турбота була те, як їх дії будуть сприйняті натовпом, яка підтримувала Його.

Якби вони були мудрі, вони б запитали Те ж питання Павло задає галатів: “Намагаюся я домогтися схвалення людей або Бога? Або я намагаюся догодити людям?” (Галатів 1: 10а)

Що ми повинні зробити?

Фарисеї та священники були дуже горді, щоб виправлятися. Таким чином, замість того, щоб зробити проміжне виправлення і покаятися, вони опинилися під Божим осудом. Читаючи цей уривок, ми повинні враховувати нашу готовність до божественного виправлення.

Ви дозволяєте Богу кидати виклик вам через інших, або ви схильні гнівно реагувати на виправлення? Коли нас більше турбує те, як інші сприймають нас, ніж те, потрапляємо ми Богу, легко розглядати будь виправлення як конфронтацію, а не як можливість з молитвою обміркувати своє становище перед Богом.

Нам потрібно вдуматися в слова Притчею:

Хто прислухається до життєдайного виправлення, той буде серед мудрих як вдома. Ті, хто нехтують дисципліною, зневажають себе, але той, хто уважний до виправлення, знаходить розуміння. Мудрість вчить боятися Господа, а смиренність важливіше честі (Притчі 15: 31-33).

Схожі статті

Мій ходовий рецепт із кабачків: подаю до столу і на свято, і на звичайну вечерю, а всі радіють та просять ще

Приготувати смачні кабачкові деруни можна просто й дуже швидко. Розповідаємо про найкращий рецепт апетитного частування, яке точно варто подати до столу.

Старший син Сергія Реброва від першого шлюбу опікується меншими: як виглядають нащадки футбольного тренера

49-річний Сергій Ребров, який нині тренує збірну України з футболу, має дорослого старшого сина від першого шлюбу та двох молодших, яких йому подарувала друга дружина Анна.

Салат з капусти як у радянській їдальні: бабуся підказала, як зробити “той самий” смак. Просто і дуже смачно

Салат з капусти – дуже смачна, поживна і корисна страва, яку зможе приготувати абсолютно кожен. Він добре поєднується з будь-якими м'ясними додатками і гарніром, так само його можна подавати окремо.