Користь прополісу для нашого організму

Прополіс відомий як один з кращих природних антибіотиків. Він використовувався в терапевтичних цілях з давніх часів.

Що таке прополіс?

Прополіс – це смолиста речовина, яку бджоли збирають і отримують з бруньок і молодих гілок дерев, змішаного з їх власними виділеннями.

Прополіс дозволяє бджолам перетворити вулик в справжнє захищене місто, здатний діяти як засіб захисту від грибків, мікробів і плісняви всередині вулика, а також герметизувати стіни, діючи як ізолятор від холоду і негоди. Прополіс має протигрибкову, бактерицидну дію і запобігає бактеріостатичні захворювання бджіл. Перед тим, як увійти до складу різних препаратів, його промивають і видаляють віск.

Користь прополісу

1. Зміцнює імунну систему.

Володіючи дуже складним складом, прополіс стимулює утворення антитіл і сприяє засвоєнню поживних речовин в організмі. Доведено, що він дуже ефективний для підтримки здорової імунної системи.

Прополіс містить рослини-антибіотики, а також багато хімічних елементів, які необхідні організму для підтримки здоров’я: флавоноїди, вуглеводи, вітаміни (A, C, E, PP), мікроелементи (натрій, калій, магній, кальцій, алюміній, цинк, залізо, хром, марганець, мідь і т. д.), амінокислоти, пилок, віск, смоли, бальзами та ефірні масла.

2. Допомагає лікувати сезонні недуги

Прополіс може запобігти і зменшити нездужання, пов’язані з застудою, наприклад, біль в горлі. Адже завдяки своїм антибактеріальним і протизапальним властивостям прополіс успішно бореться з вірусами, запобігаючи появі симптомів. Крім того, це також рекомендоване природне лікування при фарингіті, ларингіті або тонзиліті.

Дослідження, проведене на групі дітей в школі протягом зими, показало, що діти, які одержували прополіс, рідше хворіли на простудні захворювання.

3. Усуває і знімає проблеми в ротовій порожнині

Захисна, антисептична і протизапальні дії прополісу роблять цей продукт дуже корисним при лікуванні кандидозу, гінгівіту, зубних абсцесів, захворювань пародонту або ясен і полегшує зубний біль. Крім того, завдяки своїм антибактеріальним властивостям прополіс допомагає дезінфікувати порожнину рота і запобігає утворенню зубного нальоту, тим самим захищаючи зуби від карієсу.

прополіс
Прополіс

Наприклад, в рамках профілактики захворювань пародонту рекомендується змішати 40 крапель екстракту прополісу з 50-100 мл води, щоб використовувати його для полоскання рота протягом декількох хвилин.

4. Знімає шлунково-кишкові розлади

Прополіс, відомий як один з найсильніших природних антибіотиків, має протизапальну та спазмолітичну дію; регулює секрецію шлункового соку і сприяє загоєнню уражень слизової оболонки шлунка. Крім того, на відміну від традиційних антибіотиків, прополіс не викликає дискомфорту в шлунку і не викликає побічних ефектів.

5. Допомагає при загоєнні опіків

Прополіс природним чином стимулює відновлення тканин, пошкоджених порізами, ранами і особливо опіками шкіри, при цьому прискорюючи регенерацію здорових клітин. У разі опіку прополіс також діє як дезінфікуючий засіб.

6. Він запобігає і допомагає лікувати вушні інфекції

Антибактеріальні ефекти прополісу були продемонстровані в різних наукових дослідженнях, які підкреслили здатність прополісу запобігати багато типів інфекцій, включаючи інфекції середнього вуха. Наприклад, в тематичному дослідженні групи з 122 дітей у віці від 1 до 5 років було показано, що прийом прополісу на додаток до цинку може значно знизити ризик нового епізоду інфекції вуха.

7. Допомагає боротися з герпесом

При зовнішньому застосуванні прополіс дуже ефективний при лікуванні герпесу на декількох рівнях (герпес, генітальний герпес).

прополіс
Прополіс

Прополіс: які його протипоказання?

Оскільки це продукт бджільництва, прополіс протипоказаний людям з алергією на продукти, вироблені бджолами, такі як маточне молочко і пилок.

Побічні ефекти

Нечисленні, незначні і оборотні побічні ефекти зазвичай пов’язані з алергічними реакціями на продукти бджільництва. Кропив’янка, астма, а також легка ниркова і дихальна недостатність є основними побічними реакціями.

Популярне

Схожі статті

Пішов від красуні-дружини до коханки, яка була молодшою за його дочку: буремний шлях Віктора Павліка

Протягом останніх декількох років особисте життя Віктора Павліка стало під "прицілом" уваги його фанатів. Сьогодні він одружений вчетверте. Що відомо про дружин артиста?

Розлучений Сергій Танчинець більше не приховує нову кохану: разом з Юлею гуляють попід ручку вулицями Одеси

Розлучившись через 15 років шлюбу, Сергій Танчинець деякий час не підтверджував чутки про роман із колегою Юліаною Корецькою. Та під час прогулянки Одесою парочка поводилася без обмежень.

Не поступається Мер’єм Узерлі: як виглядає старша сестра-співачка Хюррем Султан з “Величного століття”

Відома турецька актриса Мер'єм Узерлі стала популярною на весь світ. Про неї знають усі, на відміну від старшої сестри. Втім, родичка зіркової актриси така ж сама талановита.