Наскільки небезпечні безконтактні градусники – відповіді фахівців

У зв'язку з важкою епідеміологічною обстановкою, на території України термометрія є нормою. Зараз масово використовується безконтактний спосіб вимірювання температури, що і викликає цілком обґрунтовані побоювання.

Процедура вимірювання температури проводиться в обов’язковому порядку у всіх садках, школах, поліклініках, аеропортах і вокзалах, кафе і ресторанах, які відкриті і працюють відповідно до правил зонування.

термометрія
Термометрія

Але на просторах Інтернету раз у раз виникають суперечки, чи безпечна термометрія? Особливо хвилює це питання батьків маленьких дітей у садочках – чи може випромінювання нашкодити мозку малюка?

 ""

Сьогодні ми розберемося в цьому питанні, а також дізнаємося, як правильно вимірювати температуру.

Які градусники вважаються найбезпечнішими

У всіх дитячих садочках і школах кожен день дітям вимірюють температуру інфрачервоним термометром. Але більшість батьків стурбовані цим фактом, вважаючи, що діти можуть отримати дозу опромінення.

Види градусників: ртутний, електронний контактний, електронний безконтакні, інфрачервоний
Види градусників: ртутний, електронний контактний, електронний безконтакний, інфрачервоний

На думку фахівців, переживати з цього приводу не варто, оскільки все безконтактні прилади для вимірювання температури тіла протестовані і перевірені багатьма фахівцями. Інфрачервоні термометри повністю нешкідливі, навіть для малюка.

Безумовно, батьки мають повне право переживати з цього приводу, тільки побоювання ці необгрунтовані. Інфрачервоний градусник не випромінює радіаційні та ультразвукові хвилі, а працює на приймання випромінювання.

інфрачервоний термометр
Інфрачервоний термометр

Хочеться відзначити, що за допомогою такого методу вимірювання температури тіла, неможливо максимально точно отримати всі дані. Похибка становить 1 градус. Крім того, на точність впливають такі чинники:

  • рух повітря – вітер, кондиціонер, вентилятор змінюють показник на 25% і більше;
  • вологість – краплі поту, вода у вигляді дощу, навіть парфуми змінюють показник на +/- 1 градус;
  • умови і якість вимірювання: можна до хворої людини з температурою під 40 піднести цей пристрій на відстані – і прилад не встигне зафіксувати; або ж дуже швидко приставити до чола здорової людини – може показати 38-39 – такі збої неодноразово зафіксовані.

Але на сьогоднішній день, коли зростання захворюваності коронавірусом зростає, інфрачервоні термометри є просто універсальною річчю. Так, вони неточні, і до результату необхідно додавати / або віднімати ще 0,5 градуса.

А це - прямий шлях поширення інфекції
А це – прямий шлях поширення інфекції

Але з контактними градусником справи йтимуть ще гірше, оскільки якщо вони будуть застосовані на вході в будь-який навчальний заклад, утворюється черга, яка абсолютно не потрібна. Також, всі контактні термометри повинні бути оброблені спеціальним дезинфікуючим розчином, а це теж час. Тим більше, що контанктні електронні пристрої дають ще більшу помилку.

Максимально точний градусник, яким можна виміряти температуру в домашніх умовах, є ртутний.

Ртутний градусник останніх поколінь і розбити випадково неможливо
Ртутний градусник останніх поколінь випадково розбити неможливо

І провести дану процедуру можна кількома способами. Через рот вимірювати температуру також можна, не потрібно побоюватися, що ртуть потрапляє в ротову порожнину. Це неможливо – перекусити кінчик градусника неможливо. Можна тільки розбити корпус.

Схожі статті

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.

Нічого смачнішого не їла. Пісний торт “Наполеон” на воді готую на замовлення вже 3 рік: хрусткий і ніжний

Навіть під час посту можна поласувати солоденьким досхочу. Причому випічку робитимемо без молочних продуктів. Таким чином удасться приготувати навіть торт "Наполеон".