Прослуховування улюбленої музики приносить задоволення: дослідження

Вчені провели дослідження, в якому з'ясували, що відбувається з нашим мозком під час прослуховування улюбленої музики.

Щоб почати свій день в гарному настрої, немає нічого кращого, ніж слухати улюблену музику. Це було б навіть корисно для мозку, згідно з висновками дослідження, проведеного вченими з Бургундського університету Franche-Comté, опублікованого в журналі Frontiers in Neuroscience.

Активується система винагороди мозку

Вчені підтверджують, що музика здатна викликати позитивні емоції, при цьому активуючи систему винагороди мозку. Дослідники у  своїй роботі хотіли розшифрувати точний феномен: коли людина відчуває приємний «музичний озноб», слухаючи улюблену пісню в машині, на концерті або навіть сидячи на дивані. Вони використовували електроенцефалографію, щоб зв’язати цей тип ознобу з кількома областями мозку, які беруть участь в активації систем винагороди і задоволення. Таким чином було відскановано мозок 18 осіб, які регулярно відчувають мурашки по шкірі при прослуховуванні своїх улюблених мелодій.

Реагують відразу 3 різних ділянки мозку

В анкеті учасників попросили вказати, коли вони відчули цей озноб, і оцінити ступінь свого задоволення. «Учасники нашого дослідження змогли точно визначити «тремтячі» моменти в піснях, але більшість музичних відчуттів відбувалося в багатьох частинах семплів, а не тільки в заплановані моменти», – каже Тібо Шабен, автор дослідження. Коли учасники відчували озноб, кожен раз дослідники спостерігали певну електричну активність в декількох областях мозку: орбитофронтальной корі, додаткової моторної області і правої скроневої частки.

Перша область бере участь в обробці емоцій, друга, розташована в середині мозку, бере участь в управлінні рухами, а третя область, розташована в правій частині мозку, бере участь в обробці слуху і сприйнятті музики. Виявляється, що ці області працюють разом, щоб обробляти музику, запускати системи винагороди мозку, а потім виділяти дофамін, гормон «гарного самопочуття» і нейромедіатор.

Зв’язок між музикою і дофаміном

«Той факт, що ми можемо виміряти це явище за допомогою електроенцефалограми, надає можливості для вивчення в інших контекстах, в більш природних сценаріях і в групах. Це хороша перспектива для пошуку музичних емоцій», – додає професор Тібо Шабен.

«Найбільш інтригуючим є те, що музика, схоже, не має для нас біологічної користі. Однак участь дофаміну і системи винагороди в обробці музичного задоволення передбачає спадкову функцію музики. Ми хочемо виміряти, як мозок і фізіологічна активність декількох учасників поєднуються в природному і соціальному музичному контекстах. Наступним кроком в дослідженні буде більш глибоке вивчення цього дуже цікавого феномена «музичного задоволення» з метою кращого розуміння того, чому музика приносить таке задоволення, і відкриття того, чому вона важлива в житті людини», – кажуть автори дослідження.

Прослуховування улюбленої музики
Прослуховування улюбленої музики

Схожі статті

Замість того, щоб пити каву, роблю з неї тортик “Капучино” за 10 хв: гості від повітряного десерту у захваті

Щоб приготувати торт "Капучино", вмикати духовку чи плиту не доведеться. Всього 10 хвилин часу на приготування, і маєте ідеальні солодощі з кавовим ароматом. Тільки встигайте нарізати на порції.

У мене намагалися викупити цей рецепт. Уся родина збирається до такої вечері: рецепт курки по-циганськи

Смачна і ситна вечеря не обов'язково має вимагати багато сил і часу. Будь-яка частина курки та тісто - все, що потрібно. Сьогодні ми підготували саме такий простий рецепт, який припаде вам до смаку.

Кращий за Київський торт! І смак збалансованіший, і готується легше: улюблений торт моєї сім’ї на бісквіті

Щоб подати до чаю смачний торт, не обов'язково розвозити велике приготування. Достатньо всього кількох інгредієнтів і фруктів. Сьогодні ми підготували простий рецепт бісквітного торта з фруктами.