Рідкий колаген – чи є реальна користь?

Навколо ефективності рідкого колагену ведуться дискусії, фахівці розділилися на тих, хто за і тих, хто проти. Розбираємося, що таке рідкий колаген і в чому його потенційна користь.

Колаген – це натуральний білок, який виробляється організмом і який структурує кістки, зуби і шкіру.

«Без цього шкіра була б в’ялою, не володіла б стійкістю і захистом від зовнішніх впливів», – підкреслює Люк Кінобер, професора харчування в Університеті Париж-Декарт і голови відділення біохімії лікарні Кочин.

Для вченого феномен колагенових напоїв є частиною популярності харчових добавок. «Сектор не знає кризи. Люди поєднують в собі красу, здоров’я і харчування і думають, що можуть знайти рішення за допомогою цих продуктів. Бренди дотримуються ідеї, що краса починається зсередини».

Чому люди шукають додатковий коллаген ззовні?

Приблизно з 20 років виробництво колагену нашим організмом сповільнюється на 1-1,5% щороку. До 50 років більшість людей вже втрачають близько 50% колагену в шкірі. Швидкість, яка варіюється в залежності від гігієни життя. «Результат цієї втрати? Менш еластична шкіра, якої не вистачає пружності», – підкреслює Пол Банвелл, пластичний хірург з Лондона і експерт американського бренду засобів по догляду за шкірою Skinade, в Harper ‘s Bazaar.

Коллаген для нашей кожи
Колаген для нашої шкіри

Що таке рідкий колаген і з чого він робиться?

Питні рідкі колагенові добавки – це напої, що містять гідролізовані пептиди колагену або білок колагену. Пептиди колагену – це молекули колагену з більш дрібним ланцюгом, які були розщеплені в процесі гідролізу, що полегшує і прискорює їх засвоєння організмом.

Пептиди колагену витягуються з кісток тварин або риб’ячої луски. По правді кажучи, рослинного колагену не існує, тому що колаген не зустрічається в рослинах природним чином. Джерела рослинного білка можуть допомогти підтримувати виробництво колагену, але це не те ж саме, що пропонувати повноцінний білок колагену. Всі джерела повноцінного колагену тваринного походження.

Колаген тваринного походження отримують з кісток корови, курки або свині.

Пептиди колагену, отримані з кісток тварин, можуть представляти певний ризик, якщо кістки не обробляються належним чином. Також існує ризик того, що рівень кальцію буде вище звичайного, якщо ви не звернете увагу на кількість кальцію, що міститься в добавках колагену.

Колаген риб’ячого екстракту отримують з луски і шкіри риб:

Риб’ячий колаген, який часто називають «морським» колагеном, вважається кращим через його чистоту і високу біодоступність. Оскільки морський колаген витягується з риби, він вільний від губчастої енцефалопатії великої рогатої худоби (також відомої як «коров’ячий сказ»), хвороб копит і/ або пташиних вірусів.

Однак у деяких людей, які страждають алергією на морепродукти, витягнутий з морської риби колаген може викликати деякі алергічні реакції в залежності від чистоти пептидів морського колагену.

Коллаген
Колаген

Чи є реальні ефекти?

Люк Кінобер вважає, що твердження, що при ковтанні продукт «м’яко проникає під шкіру» – це брехня. «Ми можемо порівняти колаген з великим мега-білком, який сам утворений з білків і переплетених зв’язків. Крім складності, яку вам доведеться перетравлювати, білок, перетворений в порошок, не розпізнається і не усвоюється організмом. Він виведеться з калом і сечею». Професор додає: «Це все одно, що поїдати випавше волосся, думаючи, що міститься в них кератин буде живити інші волосся».

Доктор Банвелл не згоден. Він нагадує, що мета цих колагенових пептидів – зруйнованих молекул колагену – перш за все «викликати стимуляцію клітин, відповідальних за природне виробництво колагену, фібробластів». Стимул, який став можливий завдяки наявності речовини в організмі. «Він посилає сигнали, що вказують на те, що сталося руйнування колагену», – додає він.

Хоча дослідження ефективності колагену неоднозначні і здебільшого спосуються компаніями-виробниками, кілька досліджень також показали, що добавки з колагеном допомагають не тільки поліпшити стан шкіри, але і допомогли при болю при артриті і болю в суглобах, пов’язаної зі спортом. «Якщо ця перевага проявиться в великому, довгостроковому клінічному дослідженні, це може змінити правила гри», – говорить Марк Мойад, доктор медицини, директор програми додаткової та альтернативної медицини в Медичному центрі Мічиганського університету.

Приймати колаген, чи ні – вирішувати вам, шкоди він вам не принесе. Але поки найнадійніший спосіб зберегти свою шкіру – це вести здоровий спосіб життя і робити ставки на правильні продукти.

Схожі статті

Ці млинці смачні з чим завгодно, але я запікаю з сиром: беру молоко, яйця та крохмаль. Мій улюблений рецепт

Пропонуємо рецепт запечених млинців на молоці з сирною начинкою. Вони виходять дуже смачними та стануть гарним доповненням до чашки улюбленого чаю.

Віталію Козловському майбутнє підказує тато, а вдові Світлані – Кузьма Скрябін: як спілкуються з тим світом

В умовах постійного стресу останнім часом в українців загострилися всі почуття. Деякі навіть отримують передбачення від своїх померлих родичів. Знаменитості в цьому плані не є виключенням.

Усього 3 інгредієнти, 15 хв часу і готовий дієтичний десерт: з сиром, фруктами, але без борошна та крохмалю

Коли не хочеться вмикати духовку, а солоденького кортить скуштувати, приготуйте легкий десерт. Готується все дуже просто всього з 3 інгредієнтів. Фігурі не зашкодить.