5 причин, чому варто включити гостру їжу в свій раціон

Ви любите гостре? Це відмінно для вашого здоров'я. Гостра їжа дійсно дозволить нам жити довше, і при цьому схуднути.

Багато з нас побоюються гострої їжі, але, насправді, чилі, перець, кориця, куркума, шафран або карі мають багато переваг. Почнемо з того, що спеції допомагають позбутися від ряду хвороб. Але це не все.

1. Гострі страви допомагають жити довше

Згідно з дослідженням, проведеним групою дослідників з Китайської академії медичних наук, добре приправлена їжа приведе до збільшення тривалості життя. Щоб прийти до такого висновку, дослідники протягом декількох років спостерігали за майже півмільйоном китайців. Таким чином, вони змогли помітити, що щоденне вживання гострих страв дозволило знизити ризик передчасної смерті на 14% в порівнянні з щотижневим споживанням.

«Ці результати узгоджуються з попередніми дослідженнями, які показують потенційну захисну дію пряних продуктів на здоров’я людини», – кажуть автори цієї роботи.

2. Гострі страви знижують ризик раку

Спеції багаті вітамінами, мінералами, пігментами, а також антиоксидантами, такими як кверцетин, поліфеноли і навіть куркумін. Як ми знаємо, антиоксиданти дозволяють ефективно боротися зі старінням клітин і тим самим запобігати появі деяких видів раку.

У свою чергу, гострий перець містить капсаїцин – молекулу, що вбиває ракові клітини. Ця молекула дивовижна в тому, що вона атакує тільки ракові клітини, не пошкоджуючи здорові клітини, що оточують пухлину. Тому для боротьби з раком рекомендується їсти гострий перець.

3. Гостра їжа знижує кров’яний тиск

Спеції, особливо гострий перець, відмінно підходять для кровообігу, оскільки вони розширюють кровоносні судини. Перець чилі – найкращий спосіб швидко знизити кров’яний тиск. При гіпертонії рекомендується уникати надто солоних готових страв. Сіль дійсно потрібно повністю обмежити або, принаймні, значно зменшити, якщо ви хочете знизити кров’яний тиск.

Що стосується спецій, ми рекомендуємо червоний перець, чорний перець, порошок чилі, корицю, перець, порошок каррі, суху гірчицю, цибульний порошок або навіть часниковий порошок. Додайте його в кожне блюдо. Вони додадуть аромат і дуже ефективно замінять сіль.

4. Спеції володіють протизапальними і антисептичними властивостями

Деякі спеції є природними протизапальними засобами. Наприклад, куркума дуже ефективна при ревматизмі або артриті. При болі у м’язах, або головному болю імбир творить чудеса. Це також відноситься до кориці, яка діє на центральну нервову систему, і кайенского перцю, який діє на механізми сприйняття болю.

Спеції також мають антисептичні властивості. Деякі дійсно можуть ефективно боротися з патогенами, такими як віруси, бактерії або грибки. Це особливо стосується гвоздики або кориці, які багаті ефірними маслами, відомими своїми антивірусними, антибактеріальними і протигрибковими властивостями. Врахуйте, що використання цих спецій не викликає побічних ефектів.

5. Спеції допомагають зберегти фігуру

Приправи також дуже ефективні в боротьбі з ожирінням. Особливо це стосується кориці. Згідно з дослідженням Американської кардіологічної асоціації, кориця може бути дуже корисною в боротьбі з відкладеннями жиру в організмі. Але це не все. Приправи приносять відчуття ситості, відсуваючи момент, коли ви збираєтеся щось відкусити.

Щоб зберегти фігуру, рекомендуємо вживати куркуму, каррі, імбир і кайенский перець. Ці спеції дозволяють скоротити час прийому їжі і швидше позбутися від жиру.

Гостра їжа
Гостра їжа

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.