Камені в нирках: причини утворення та заходи профілактики

Камені в нирках - це маленькі тверді частинки, які збираються в нирках або сечовому міхурі і блокують сечовивідні шляхи. Вони викликають дуже хворобливі симптоми.

Камені в нирках – це кальциновані фрагменти, які накопичуються в сечовому міхурі або блокують сечовивідні шляхи від нирок. Це захворювння вражає в середньому 10% чоловіків і 5% жінок.

Ниркова колька з сильним болем в спині і паху – найбільш частий прояв наявності каменів в нирках або сечовому міхурі.

Лікарі визначають наявність каменів за допомогою результатів КТ, рентгена або ультразвуку.

На даннй момент є 3 основних рівня лікування каменів:

  • анальгетики, які заспокоюють біль;
  • ультразвук, який дозволяє зруйнувати камені;
  • хірургічне втручання, яке застосовується в найбільш стійких випадках.

Гарна гідратація, адаптована дієта і деякі ліки можуть знизити частоту і появу нападів ниркової коліки.

Спадкові або зовнішні причини

Причини утворення каменів в нирках дуже різні. Це може бути сімейна схильність. Люди з підвищеним рівнем сечової кислоти в крові (ті, хто схильні до нападів подагри) мають більший ризик виникнення цієї проблеми.

Сприятливим ґрунтом є недостатнє споживання рідини і дієта, багата на білки і сіль. Люди з ожирінням або високим артеріальним тиском також мають більш високий ризик сечокам’яної хвороби.

У чоловіків старше 50 років доброякісна гіперплазія простати перешкоджає повному випорожненню сечового міхура, що може сприяти розвитку каменів в сечовому міхурі. У людей з катетером сечового міхура наявність хронічної інфекції сечовивідних шляхів сприяє утворенню каменів. Гормональний дисбаланс через несправність паращитовидних залоз (які контролюють рівень кальцію в крові), також може бути причиною.

Нарешті, деякі ліки можуть викликати утворення кристалів при виведенні нирками. Зловживання проносними препаратами (або хронічна діарея), а також надлишок вітаміну D (наприклад, в харчових добавках) також можуть сприяти появі сечокам’яної хвороби.

Лікування каменів у нирках
Лікування каменів у нирках

Заходи профілактики

Пийте не менше двох літрів води в день, щоб уникнути концентрації сечі і вивести кристали до того, як вони стануть великими. Уникайте мінеральних вод, які занадто багаті мінеральними солями, і віддавайте перевагу мінеральним водам, багатим бікарбонатами. В ідеалі сеча повинна залишатися блідою при будь-яких обставинах.

Зменшіть споживання білка (м’ясні і молочні продукти). Намагайтеся не перевищувати 1 г в день на кілограм ваги (наприклад, 70 г в день для чоловіків вагою 70 кг).

Зменшіть споживання солі. Намагайтеся споживати менше 5 г кухонної солі в день. Намагайтеся якомога більше готувати самостійно, щоб контролювати кількість солі.

Збагатіть свій раціон фруктами і овочами всіх видів, особливо багатими калієм, який допомагає розщеплювати кальцій. Наприклад: банани, картопля, боби тощо.

Будьте обережні з продуктами, які сприяють появі сечових каменів:

  • м’ясні субпродукти і морепродукти;
  • деякі фрукти і овочі: спаржа, крес-салат, щавель, шпинат, фенхель, петрушка, червоні фрукти, ревінь, сухофрукти;
  • деякі напої, такі як розчинна кава, зелений чай і біле вино;
  • шоколад;
  • гірчиця в великих кількостях.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.