Дитяче ожиріння: як запобігти цьому

Дитяче ожиріння - серйозна проблема суспільної охорони здоров'я. Як зупинити це тривожне явище? Чи можна запобігти ожирінню у дітей?

Щоб визначити, чи є у дитини проблеми з вагою, лікарі використовують індекс маси тіла (ІМТ). Цей вимір базується як на вазі, так і на зрості. Однак у дітей інтерпретація ІМТ повинна бути адаптована з урахуванням віку і статі.

Які причини ожиріння?

Щоб запобігти і лікувати ожиріння, важливо знати його причину.

Основна причина дитячого ожиріння пов’язана з порушенням енергетичного балансу. Дитина споживає занадто багато калорій і недостатньо їх витрачає. ЇЇ енергетичний баланс стає позитивним, і дитина додає у вазі. Дієта, занадто багата жирами і цукром, разом з відсутністю фізичної активності, значно збільшує випадки надмірної ваги і ожиріння.

Ожиріння також може бути частково генетичним. Тоді у дитини буде схильність до надмірної ваги, і їй потрібно буде ретельно стежити за раціоном.

Рідше ожиріння може бути пов’язано з ендокринним захворюванням.

Як запобігти ожирінню у дітей?

Найкраща профілактика – це вести хороший спосіб життя, залучаючи всю сім’ю.

Збалансуйте і стежте за харчуванням

З раннього віку необхідно привчати дітей правильно харчуватися. Таким чином, дотримання різноманітної і збалансованої дієти в розумних кількостях стане харчовим рефлексом в дорослому віці.

З народження до 6 місяців давайте їй тільки молоко. Грудне молоко забезпечує вашу дитину всіма необхідними поживними речовинами.

З 6 місяців дитина зазвичай готова до різноманітності харчування. Поступово збільшуйте раціон за допомогою різноманітних продуктів і пропорцій, адаптованих до її віку. У дитини до двох років підвищена потреба в енергії. Ви також повинні бути обережні з балансом між певними жирними кислотами.

Під час всіх прийомів їжі віддавайте перевагу фруктам і овочам, а також хорошим джерелам білка (риба, нежирне м’ясо, бобові тощо).

Не дозволяйте дитині перекушувати між прийомами їжі. Закуски – джерело надлишкового споживання калорій.

Заохочуйте до активності

Фізичні вправи – профілактика ожиріння. Вони благотворно впливають на статуру дитини і її харчову поведінку. Таким чином, роль батьків дуже важлива: якщо у них погані звички в їжі і вони мало рухаються, є велика ймовірність, що дитина буде наслідувати їх.

Заохочуйте дитину рухатися! Біг, ходьба або заняття спортом збільшують витрату енергії. Організуйте розважальні фізичні вправи всією сім’єю, щоб мотивувати вашу дитину.

Регулярно стежте за кривою ваги

Щоб переконатися, що ваша дитина не має зайвої ваги, регулярно водіть її до педіатра, щоб перевіряти вагу.

Ожиріння у дітей
Ожиріння у дітей

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.