Що може викликати оніміння рук: розбираємося в причинах

Дуже часто руки можуть заніміти через холодну погоду. Але іноді це може бути ознакою серйозних захворювань. Яких саме - читайте далі.

Оніміння рук – це зміна чутливості і рухливості цієї частини тіла. Відчуття дотику спотворене, і рух пальців стає незручним.

Часто, крім поколювання, воно супроводжується печінням. Залежно від причини оніміння буде або в пальцях, або в одній руці, або в обох.

Однією з причин оніміння рук може бути холод: це досить часте явище і зазвичай не призводить до якихось наслідків.

Але дослідження, проведене в Швеції, показало, що найбільш частою патологією є синдром зап’ястного каналу.

Причини оніміння в руках

Оніміння рук може бути викликано безліччю ситуацій. Це відбувається через пошкодження нервів, які іннервують верхню кінцівку, або через системні патології.

Але, можливо, що зміна відбувається в головному або спинному мозку, тому що це два органи, які координують чутливість і моторику. Ці ураження зазвичай більш серйозні і часто пов’язані з очевидними або виснажливими симптомами.

Сюди також потрапляють метаболічні або інфекційні захворювання, а також деякі види лікування.

Захворювання головного мозку і нервової системи

Будь-яка патологія, яка зачіпає нервову систему, в разі ураження області, пов’язаної з руками, може викликати оніміння рук. Це, наприклад, випадок синдрому Гієна-Барре (захворювання, при якому імунна система атакує нервові клітини). Оніміння рук – один з його діагностичних симптомів.

Шийний спондильоз також пов’язаний з онімінням, при захворюванні зношуються міжхребцеві диски, від яких відходять нерви, що йдуть до рук.

Травма або надмірне використання

У цій категорії ми знаходимо синдром зап’ястного каналу, про який ми говорили на початку. Тут стискається серединний нерв, що йде від передпліччя до пальців. Тому ми виявляємо біль в зап’ясті, оніміння, судоми і поколювання.

Останнім механізмом зазвичай є стиснення. У мозку перекручують сигнали від стислих нервів і відправляють відчуття поколювання, біль і навіть параліч в руки.

оніміння рук
Оніміння рук

Інфекційні захворювання, що викликають оніміння рук

Хвороба Лайма – це інфекція, яка виникає в результаті укусу певних кліщів. За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань, коли лікування не починається вчасно, часто виникає оніміння рук.

Ще одна патологія інфекційної причини, яка може викликати цей симптом – сифіліс. Тоді виникає явище, що нагадує попередню хворобу. Якщо лікування не проводиться, це викликає пошкодження нервової системи через розвиток симптомів.

Хронічні розлади

Є багато хвороб, які в кінці кінців пошкоджують нерви. Кінцевим результатом є не що інше, як зміна чутливості і моторики. Діабет – один з найголовніших і поширених. Він викликає так звану діабетичну невропатію, яка, за словами вчених Каліфорнійського університету, пов’язана з онімінням рук.

Вживання алкоголю, амілоїдоз і розсіяний склероз також є хронічними процесами, що вражають верхні кінцівки. Хоча правда те, що рак сам по собі не є найчастішою етіологією цього симптому, хіміотерапія є комбінацією ліків з цим побічним ефектом.

Інші можливі причини оніміння рук

Лімфатичні вузли, кісти, які часто з’являються в суглобах, наприклад, на зап’ясті. Якщо вони стануть занадто великими або чинитимуть тиск на сусідній нерв, буде відчуватися оніміння.

З іншого боку, васкуліт знижує приплив крові до долоні і пальцях. Це запалення стінок артерій, зменшують калібр останніх. Оскільки до тканин надходить менше кисню, вони реагують з ознаками травми.

Коли вам слід проконсультуватися?

Якщо ви помітили оніміння рук, потрібно звернутися до лікаря. Йому необхідно буде провести медичний огляд і додаткові обстеження, щоб поставити діагноз.

Схожі статті

Салат “Коханка капітана” з банального буряка. Рецепт на 5 хвилин, заради якого буряк купую через день

Спробуйте приготувати відмінний салат "Коханка капітана". Складається він із доступних інгредієнтів, а виходить не лише смачним, але й дуже поживним.

Спробувала швидкий банановий пиріг і закохалась! Без випікання та без міксера, до чашки чаю за 15 хвилинок

Нереально смачний та ніжний десерт із бананів на сковороді, який нікого не залишить байдужим і обов'язкового сподобається всім любителям солодощів.

5 хвилин + нехитрі продукти: заморожені ягоди довго не затримуються, бо печу м’якенький кекс на кефірі

М'який та мега смачний кекс із замороженими ягодами, який готується буквально за 5 хвилин. Якщо ви любите домашню випічку, цей рецепт для вас!