Міжнародний день недоношених дітей: що важливо знати батькам малюка

Сьогодні Міжнародний день недоношених дітей, цей день відзначається щороку, щоб підвищити обізнаність про передчасні пологи. Ми підготували кілька порад про які потрібно знати батькам малюків.

Недоношеними вважаються діти, що народилися до 37-го тижня вагітності і мають вагу менше 2 500 грамів. Їх стає все більше і більше, зокрема, через збільшення числа близнюків в зв’язку з розвитком екстракорпорального запліднення.

Не всі з них мають серйозні патології, але недоношені діти залишаються більш уразливими, ніж інші, і вимагають особливого догляду, особливо коли вони повертаються додому після перебування в лікарні.

1. Недоношена дитина повинна контактувати шкіра до шкіри зі своєю матір’ю

Шкіра недоношеної дитини, все ще дуже ніжна, не готова до впливу зовнішнього атмосфери. До того ж, оскільки площа його шкіри набагато більше, ніж його вага, йому важко підтримувати певну температуру тіла. Тому йому дуже важливо контактувати шкіра до шкіри зі своєю матір’ю. Це відмінна техніка, яка дає новонародженому відчуття захисту. Під час купання, щоб зробити контакт з водою менш жорстким, оберніть її рушником (яке ви потім знімете) при зануренні.

2. Недоношена дитина більшу частину дня спить

Недоношені діти більшу частину дня сплять і дуже слабо плачуть. Зазвичай вони прокидаються голодними, тому використовуйте ці моменти, щоб годувати їх грудьми. Протягом першого місяця недоношена дитина ще не придбав ритму сну і неспання; тому батьки повинні бути терплячими і гнучкими.

Недоношений малюк
Недоношений малюк

3. При годуванні недоношеної дитини необхідно дотримуватися певних правил

Годування недоношеної дитини найскладніше завдання як для мами, так і для дитини, так як смоктання, як правило, сильно стомлює, але все ж необхідно регулярно їсти, щоб набрати вагу. Педіатри радять встановити фіксований час прийому їжі. Не забувайте також, що вам доведеться запастися великим терпінням, щоб годувати грудьми; намагайтеся якомога більше підтримувати зоровий контакт з малюком: це його заспокоює.

4. Слід дуже уважно стежити за вагою недоношеної дитини

Недоношена дитина важить від 2,5 до 3 кг або навіть менше, тому йому необхідно регулярно набирати вагу. Дуже важливо контролювати його прогрес за допомогою періодичних оглядів у педіатра. Якщо ваша дитина не набирає достатньої ваги, ваш лікар може порадити вам використовувати молокоотсос, щоб годувати дитину частіше невеликими порціями.

5. Часті огляди недоношеної дитини

У недоношених дітей більш слабка імунна система, тому важливо часто відвідувати педіатра для огляду. Лікар визначить, які вакцини потрібні дитині і коли їх вводити; в залежності від дати народження він складе графік оглядів.

Схожі статті

Рецепт передала наша бабуся. Діти з’їдають по 2 штуки кожен за лічені хвилини: пишні булочки “Сметанники”

Булочки "Сметанники" знайомі багатьом із нас із дитинства. Їх нам готували бабусі, також продавали в шкільному буфеті. Сьогодні ми підготували саме цей рецепт, який подарує вам приємну ностальгію.

І чому я не готувала так раніше? Жменька фаршу і пара картоплин: ситна й смачна вечеря за 30 хвилин максимум

Картопля по-турецьки з фаршем на пательні - проста та смачна страва. Прекрасний варіант, щоб нагодувати домашніх ситним обідом, оскільки таке поєднання продуктів додає ситості та пікантності.

Дякую свекрусі за цей рецепт: потрібно всього 4 інгредієнти та заправка, щоб приготувати салат “Моя Леді”

Приготувати смачний салат з цікавою назвою "Моя Леді" можна з чотирьох інгредієнтів, а весь секрет криється в ароматній заправці. Спробуйте цей рецепт сьогодні та пригостіть родину смачною вечерею.