Головний біль: які види бувають і як їх лікувати

Головні болі можуть виникнути у кого завгодно, незалежно від віку і національності. Незважаючи на те, що вони широко поширені, головні болі неприємні і іноді виводять з ладу.

Є різні типи головного болю, кожен зі своїми особливостями і причинами.

Головний біль напруги

Це найбільш поширений тип, викликає біль по всій голові. Ці головні болі можуть виникнути, наприклад, після тривалої роботи за комп’ютером або водіння.

Можливі причини: стрес, занепокоєння, напруга очей, напруга і скорочення м’язів голови і шиї.

Синусовий головний біль

Інфекція носових пазух може викликати різкий біль і тиск на обличчі, що нагадує головний біль. Однак його не слід розглядати як такий, тим більше що ці інфекції часто викликають інші симптоми, такі як лихоманка. У цьому випадку швидше необхідно усунути причину, тобто інфекцію, зокрема, за допомогою антибіотиків або протинабрякових засобів.

Кластерний головний біль

Біль такого типу частіше спостерігається у чоловіків, ніж у жінок. Цей тип головного болю зачіпає тільки половину голови або обличчя і виникає хвилеподібно або циклічно. Ці дуже сильні головні болі можуть супроводжуватися сльозотечею, набряком або закладенням у носі.

Причини не до кінця вивчені, але, можливо, вони генетичні. Є також тригери цього типу головного болю, включаючи алкоголь і занепокоєння.

Менструальний головний біль

Ви страждаєте від головного болю до або під час менструації? Будьте впевнені, ви не одні. Причиною цього є гормональні зміни, характерні для цього періоду, і зокрема різке падіння рівня естрогену.

Мігрень

Зазвичай вона супроводжується й іншими симптомами, такими як нудота або навіть блювота, порушення зору або гіперчутливість до світла і/ або звуку. Мігрень також відчувається тільки на одній стороні голови, і біль носить пульсуючий характер (на відміну від головного болю, відчуття якого може нагадувати тиск).

У мігрені є й інші особливості: вона вражає в два рази більше жінок, ніж чоловіків, і зазвичай з’являється в період статевого дозрівання, що припускає гормональну кореляцію. Часто це хронічне захворювання, яке триває все життя.

Причини мігрені різноманітні. Серед іншого, вони можуть бути пов’язані з менструальним циклом або з різними особистими «спусковими гачками».

Важлива порада: найкраще лікувати мігрень якомога швидше після появи симптомів, щоб запобігти її погіршення.

Важливо визначити, яка саме у вас головний біль
Важливо визначити, який саме у вас головний біль

Лікування головного болю

Щоб успішно впоратися з головними болями (або навчитися краще жити з ними і, таким чином, полегшувати їх), в першу чергу потрібен точний діагноз, оскільки кожен тип має свої причини і свої методи лікування.

Тому лікування хронічних головних болів майже завжди індивідуальне і часто включає прийом ліків, зміну дієти і зміну способу життя.

Легкий або помірний головний біль часто проходить за допомогою безрецептурних болезаспокійливих, таких як аспірин, парацетамол та ібупрофен. У кожного анальгетика є свої протипоказання і ризики; обов’язково дотримуйтесь дози і проконсультуйтеся, якщо сумніваєтеся.

Часто ефективні і інші методи, які варто спробувати, особливо в разі головного болю напруги: розслаблення, розтягування і масаж м’язів шиї, плечей і спини або застосування тепла.

При більш сильних головних болях і мігрені існує безліч різних рецептурних препаратів, які можуть допомогти. Однак вони можуть не підходити для людей, які страждають дуже частою мігренню; на жаль, спостерігається зворотний ефект – занадто велика кількість цих препаратів може в кінцевому підсумку викликати нову мігрень.

Профілактика головних болів

Відомо, що деякі продукти викликають у деяких людей головний біль: наприклад, кофеїн, алкоголь, шоколад або певні сири. Після того, як ви встановили, що продукти є спусковим механізмом для вас, важливо виключити їх зі свого раціону.

Люди, які страждають на мігрень, також дізнаються свої власні тригери, будь то відчуття голоду, погана ніч або занадто галаслива обстановка… По можливості уникати цих тригерів залишається найкращим рішенням.

Здоровий спосіб життя також має вирішальне значення: хороша дієта, включаючи достатню кількість рідини, фізичні вправи, способи контролю стресу, адекватний сон, хороша постава і, при необхідності, ергономічне робоче місце – є частиною оптимальної стратегії профілактики.

Не забувайте консультуватися з лікарем
Не забувайте консультуватися з лікарем

Схожі статті

У тонкий млинець загортаю соковите м’ясо: фірмовий рецепт моєї мами. Українські бендерики на святковий стіл

Ароматні бендерики у вигляді трикутників сподобаються абсолютно всім, адже виходять нереально смачними. Спробуйте приготувати тонкі млинці з соковитою начинкою!

Величезний лайк цій вечері 2 в 1: куряча печінка з оригінально запеченою картоплею. Готую для всієї родини

Кулінари стверджують, що страва з печінкою, приготована за цим рецептом, має повне право називатися теплим салатом, а картопля, запечена у такий спосіб — це повноцінний гарнір.

Розкішний трюфельний торт без коржів: замішала і відправила в духовку – все просто! Моя вдала імпровізація

Пропонуємо ідеальний трюфельний торт без заморочок, який буде до вподоби всім поціновувачам шоколаду. Такий десерт чудово пасуватиме для сімейного чаювання.