Чому ми здригаємось уві сні: можливі причини

Напевно, у кожного з нас хоча б раз була ситуація: ви вже начебто заснули, але раптом різко прокидаєтеся з відчуттям, схожим на падіння з великої висоти уві сні. Що це таке і через що може відбуватися читаємо далі.

У цього відчуття є назва: гипнагогічнийривок, мимовільний м’язовий спазм, який виникає, коли людина засинає.

Феномен названий так у зв’язку з гіпногогічним станом – перехідним періодом між неспанням і сном. Гипнагогічні посмикування також широко відомі як снодійні посмикування або напади сну.

М’язові спазми можуть виникати спонтанно або бути викликані звуком, світлом або іншими зовнішніми подразниками. Деякі люди повідомляють про гіпнагогічні посмикування, що супроводжуються галюцинаціями, сновидіннями і відчуттям падіння, яскравому світлі або гучних звуках, що виходять зсередини голови.

Чому так відбувається?

Відчуття падіння перед сном досить поширене, і деякі дослідження показують, що його відчувають від 60 до 70 відсотків людей. Багато людей можуть мати нічні гіпнагогічні посмикування, навіть не підозрюючи про це, оскільки посмикування часто не запам’ятовується, особливо якщо вони не змушують людину прокидатися.

На даний момент точної причини виникнення цих посмикувань немає. Однак, існує ряд передбачуваних причин, які можуть сприяти появі гіпнагогічного ривка.

Стимулятори для нашого мозку: в цю категорію ми відносимо продукти, які можуть утруднити засипання і сон в цілому – це кофеїн, нікотин, а також деякі лікарські засоби. Споживання цих стимуляторів перед сном може сприяти появі посмикувань.

Заняття спортом: виконання вправ перед сном – не найкраща ідея, оскільки це стимулює тіло і ускладнює засипання і сам сон. Тому зарядка перед сном теж може викликати напад посмикування.

Поганий сон: нерегулярний сон, недосипання можуть привести до цих посмикувань.

Занепокоєння і стрес: якщо ви перебуваєте в стресовій ситуації, або відчуваєте сильну тривожність, у вас можуть з’явитися проблеми із засинанням і, власне, сном. Цей стан також може привести до виникнення посмикувань.

Що робити, щоб зменшити

Хоча ви не можете повністю контролювати процеси, які відбуваються в мозку, щоб дозволити тілу спати, ви можете мінімізувати це відчуття, змінивши денну активність. Сон легко поліпшити за рахунок таких змін, як відмова від кофеїну, подолання занепокоєння і фізичні вправи протягом дня. У деяких людей гипнагонічні  посмикування є більш серйозною проблемою, пов’язаною з іншими порушеннями сну, які слід обговорити з лікарем.

Чому з'являється відчуття падіння
Чому з’являється відчуття падіння

Схожі статті

В санаторії сусідка-узбечка навчила мене робити цей смачнющий сніданок: 15 хвилин і гора смакоти на столі

Найкращий варіант приготування смачного сніданку – дослідити кухню різних народів. Пропонуємо приготувати апетитний омлет із томатами та іншими смачними овочами.

Раніше купувала для кота, а тепер готую і собі: найулюбленіша рибка путасу. Підсіла на цей бюджетний рецепт

Тушкована риба з овочами — це неймовірно смачно та корисно! Вона добре смакуватиме як самостійна страва або як доповнення до будь-якого гарніру.

Беру курячу печінку і готую геніальний салат! Смачний рецепт всього з 3 інгредієнтів – роблю на кожне свято

Салат з печінкою дуже простий і складається всього з трьох інгредієнтів. Та вони настільки вдало поєднуються між собою, що утворюють неймовірний смак.