Медики розповіли, кому шкідливий ранній підйом

Згідно з американським дослідженням, недотримання природного ритму сну може вплинути на те, як ми поводимося з іншими людьми.

У всіх нас є внутрішній годинник – ритм сну, який по-науковому називається хронотипом, – який впливає на нашу здатність вставати рано вранці або, навпаки, лягати спати пізно вночі.

Таким чином, люди діляться на три категорії:

  • «Сови», які сповнені енергії вночі;
  • «Жайворонки», які активуються на світанку;
  • «Голуби», які знаходяться між ними.

Чим небезпечне порушення внутрішнього ритму

Порушення цього природного ритму по тій або іншій причині, згідно з дослідженням, опублікованим в американському науковому журналі Sage Journal, неповага до свого хронотипу шкідлива для нашого психічного здоров’я. Таким чином, якщо ви сова, то вставати рано вранці або змушувати себе пізно лягати, коли ви жайворонок, це буде грати на нашій поведінці з іншими людьми.

Таким чином, згідно з дослідженням, коли ми змушуємо себе не спати, поки хочемо спати, це негативно впливає на наші соціальні цінності.

«Дослідження показують, що ви більш схильні до неетичних і девіантних вчинків, таких як грубість, знущання над колегами або підробка квитанцій», – пояснила науковий журналіст Лінда Геддес, – з іншого боку, занадто короткі ночі – менше шести годин – також знизять наш рівень глюкози в корі головного мозку, області мозку, відповідальної за самоконтроль».

Звички, які важко змінити

Згідно з науковими дослідженнями, змінити режим сну неможливо. Є ранні пташки і пізні, і ці відмінності можуть бути генетичними. Так що переходити від одного хронотипу до іншого – катування. Тому важливо розпізнавати свій циркадний цикл і поважати його для хорошого сну. Дослідження хронотипів також показало, що тривалість сну корелює з часом відходу до сну. Що і пояснює те, що люди говорять – кількість годин сну до опівночі треба множити на два.

Жайворонки, сови і голуби
Жайворонки, сови і голуби

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.