Тефлонове покриття – чим воно небезпечне

Майже на кожній кухні можна знайти сковорідку з тефлоновим покриттям, адже це дуже зручно. Але чи безпечний тефлон?

Тефлон – це полімер, близький до пластику. Він був відкритий в 1937 році американським хіміком. Перші кулінарні аксесуари з тефлону побачили світ в 1950-х роках. Ця речовина також використовується в декількох інших галузях промисловості, включаючи автомобілебудування, будівництво і навіть виробництво окулярів.

Потенційні небезпеки

Тефлон може становити небезпеку, але при правильному використанні він абсолютно безпечний.

Коли матеріал не нагрівається, він не представляє небезпеки. Саме при перегріванні тефлонова сковородка починає виділяти потенційно токсичні пари. Уже від 230 C спостерігаються токсичні пари, але дійсно небезпечні речовини виділяються тефлоном тільки від 350 C.

Птахи, які брали участь в дослідженні і піддалися його впливу, загинули. Що стосується людей, у них можуть розвинутися симптоми грипу при контакті. Однак деякі дослідження показали, що пари тефлону в кінцевому підсумку менш небезпечні, ніж пари, що виділяються з жирів, які використовуються для приготування їжі, коли вони нагріваються при тій же температурі.

Серйозніші небезпеки

На початку 21 століття було виявлено, що одна з речовин, що входять до складу тефлону (ПФОК) канцерогенна, принаймні, для тварин. Немовлята в районі Балтімора, які зазнали впливу речовини внутрішньоутробно, мали меншу масу тіла при народженні, ніж інші.

Дослідження також показало зв’язок між цим з’єднанням і більш високим рівнем холестерину у тих, хто піддається впливу цієї речовини на постійній основі, особливо у дітей. Ці дослідження, безумовно, викликають занепокоєння, але поки їх результати занадто теоретичні, щоб привести до заборони тефлону, принаймні, на даний момент.

На сьогоднішній день фахівці не до кінця розуміють, як ПФОК потрапляє в організм. Однак вважається, що токсичні пари тефлону, нагріті до нормальної температури, являють собою лише незначну проблему.

Поради щодо безпечного використання

Використовуйте тефлоновий посуд і сковороди тільки зрідка.
При цьому не нагрівайте їх до високої температури, а також не тріть виделкою або інший металевим посудом.

Не використовуйте залізний скребок або абразивні матеріали для чистки тефлону і обов’язково негайно викидайте будь-яку пошкоджену посуд, оскільки при пошкодженні тефлонового покриття ризик токсичності може зрости, хоча нехай це не буде доведено.

Нарешті, завжди готуйте на добре вентильованій кухні.

При використанні тефлону дотримуйтеся запобіжних заходів
При використанні тефлону дотримуйтеся запобіжних заходів

Схожі статті

Такі равлики збирають гору компліментів: знаменитий рецепт з родзинками. Мої по 10 штук за раз уплітають

Спробуйте рецепт випічки, яка чудово пасуватиме до чашки чаю! Виходять такі ласощі неймовірно смачними та дуже ніжними завдяки кремовій начинці.

Тане у роті! Дуже ніжне і хрумке печиво з кольоровою глазур’ю на Пасху 2024 – розлітається швидше, ніж паски

Великоднє печиво за цим рецептом виходить дуже смачним, хрумким та ніжним. Випічка має не лише відмінний смак, а й яскравий колір, тому особливо сподобається дітям.

Гості намагаються вкрасти рецепт. Роблю домашній сальтисон: усі думають, що це покупний – такого завжди мало

Готувати сальтисон зі свинячої голови у шлунку дуже складно. Ми оберемо простіший варіант – зробимо з рульки, серця та язика. Смак натурального м'ясця нічим не перевершити.