8 факторів, які впливають на ваш больовий поріг

Больовий поріг - це той мінімальний рівень роздратування, при якому з'являється хворобливість. Що може на нього вплинути?

Ви коли-небудь замислювалися, що викликає низьку толерантність до болю? Дослідження підтвердили, що чутливість до болю варіюється від людини до людини. Якщо щипок більше схожий на удар, можливо, винні ваші звички сну, стать та інші несподівані причини.

1. Безсоння

Згідно з норвезьким дослідженням, опублікованим в журналі PAIN, проблеми зі сном можуть знизити вашу терпимість до болю. Дослідники виявили, що учасники, які відчували безсоння більш ніж один раз на тиждень, мали значно нижчу переносимість болю, ніж ті, у кого не було проблем зі сном.

Хоча дослідження показують взаємозв’язок між сном і переносимістю болю, до сих пір немає відповіді, чому.

2. Депресія

Депресія, як відомо, впливає на біль, говорить Садія Сіддікі, доктор медицини, анестезіолог з Медичного коледжу Вейлл Корнелла при Корнельському університеті.

Хоча незрозуміло, чому депресія проявляється у вигляді фізичного болю, це, можливо, пов’язано з порушенням роботи мозкових шляхів сприйняття болю.

Одне дослідження людей з депресією показало, що у них були «значно більш часті, сильні та неприємні скарги на біль», ніж у здорових учасників.

3. Гени

Ваші гени відіграють велику роль у визначенні вашої переносимості болю. Дослідники визначили ген, блокуючий BH4 – хімічна речовина, що підвищує больову чутливість у людей, які виробляють його у великих кількостях.

За даними Harvard University Gazette, ті, хто успадковує ген, блокуючий BH4, менш чутливі до болю і мають менший ризик хронічного болю.

4. Пол

Жінка може витерпіти більше, ніж чоловік – принаймні мере, згідно з деякими дослідженнями.

Після аналізу багатьох досліджень болю і статі дослідники прийшли до висновку, що у жінок больовий поріг вище, ніж у чоловіків. Це могло бути пов’язано з тим, що у жінок розвинулися «сенсорні механізми», які дозволяють їм краще адаптуватися до змін всіх органів чуттів, включаючи почуття болю, згідно з дослідником болю Вільямом Мейкснером в книзі «Нація в болю».

5. Ваш мозок

Те, як влаштований ваш мозок, може бути індикатором високого або низького больового порогу.

Дослідження 2014 року показало кореляцію між чутливістю людини до болю і товщиною кори головного мозку. Також були проведені дослідження кількості сірої речовини в головному мозку, і МРТ показали, що менша кількість сірої речовини може бути пов’язано з більш високою больовою чутливістю, говорить Сіддікі.

6. Рецептурні препарати

Деякі ліки можуть викликати і посилювати біль, а не полегшувати її. Опіоїди, клас препаратів, в який входить оксиконтин і вікодин, іноді можуть принести більше шкоди, ніж користі.

Це тому, що в кінцевому підсумку організм стає толерантним і залежним від препарату, і йому потрібна підвищена доза, пояснює доктор Сіддікі. За його словами, спочатку «одна таблетка знімає біль», але з часом вона перестає контролювати її, навіть якщо людина відчуває таке ж відчуття болю.

Підвищення дозування в кінцевому підсумку призводить до змін у мозку, і люди стають більш чутливими до болю, ніж раніше, пояснює автор і колишній репортер New York Times Баррі Мейер в своїй книзі «Світ болю: усунення найбільшої помилки медицини болю».

8. Колір волосся

Це може здатися дивним, але дослідження показують, що рудий може зробити вас більш чутливим до болю. У 2004 дослідження показало, що рудоволосі потребують більше анестезії, ніж люди з іншими кольорами волосся.

Це може бути через мутації в гені MC1R, що викликає руде волосся. Рецептори цього гена належать до того ж сімейства, що і больові рецептори в головному мозку, і мутація також може вплинути на чутливість до болю.

А який больовий поріг у вас
А який больовий поріг у вас

Схожі статті

Смачно та корисно: коли потрібно швидко нагодувати домашніх, готую ліниві вареники. Ще жоден не розварився!

Приготуємо ліниві вареники, які нагадають смак дитинства. М'які, ніжні, гарно тримають форму, а головне — не розваряться в процесі варіння. Спробуйте!

34-річний Тарас Цимбалюк не вгадав розмір каблучки: куди кохана Світлана Готочкіна вдягнула подарунок

Тарас Цимбалюк обожнює свою кохану й час від часу воліє радувати Світлану Готочкіну різноманітними подаруночками. От тільки одна біда – вже друга каблучка не влаштувала білявку.

Нереально смачний торт на сковороді: краще, ніж у кондитерських. Без духовки і чимось схожий на “Наполеон”

Рецепт торта на сковороді стане в нагоді господиням, які хочуть приготувати домашній десерт, але не мають у своєму розпорядженні духовку. Процес приготування простий та швидкий.