Як запобігти виразці шлунка

Профілактика виразки шлунка - це завдання, яке вимагає зміни звичок і практичного застосування рекомендацій по здоров'ю.

Що таке виразка?

Виразка – це ураження слизової оболонки шлунка, яке при відсутності лікування може викликати сильний біль, а іноді і серйозні ускладнення.

Вони розвиваються і виживають завдяки кислотній активності шлункового соку. Захворювання також пов’язано з двома основними факторами: бактеріальною інфекцією Helicobacter pylori і споживанням нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП).

У більшості людей виразка шлунка протікає безсимптомно або страждає тільки диспепсією:

  • Біль у роті в животі.
  • Печіння або кислотність.
  • Непереносимість їжі з відрижкою і здуттям живота.
  • Нудота і блювання.

Ускладнення виразки шлунка включають кровотечу, пенетрацію, перфорацію і непрохідність вихідного отвору шлунка. Однак вони зменшилися в порівнянні з попередніми десятиліттями завдяки виявленню та лікуванню бактерії H. pylori.

Як запобігти виразку шлунка?

Щоб запобігти виразку шлунка, потрібно виконувати ряд рекомендацій, яким ви можете слідувати і які входять в рамки здорових звичок і лікування з науковими доказами:

По можливості уникайте прийому аспірину. Зокрема, їх показання слід ретельно оцінювати у пацієнтів з виразкою шлунка в анамнезі. Точно так же слід приймати мінімально можливі дози, приймаючи їх під час їжі. Якщо пацієнту необхідні знеболюючі, краще прийняти парацетамол.

Позбавтеся від інфекції H. pylori за допомогою антибіотиків. Було протестовано кілька антибіотиків, і багато хто з них не вилікували інфекцію. Обрана схема лікування повинна враховувати місцеві особливості стійкості до бактерій.

Уникайте сигарет і обмежте кількість алкоголю.

Змініть свій раціон: уникайте шоколаду, жирної їжі, смаженої їжі, кави, цитрусових і дуже гострої їжі. Хоча відомо, що вони не є прямою причиною виразки шлунка, вони можуть погіршити її. Тому скорочення їх споживання може бути доброю справою.

Намагайтеся уникати зайвої ваги, руглярно займайтеся спортом і подбайте про збалансоване харчування.

Як уникнути виразки шлунка
Як уникнути виразки шлунка

Схожі статті

5 хвилин + нехитрі продукти: заморожені ягоди довго не затримуються, бо печу м’якенький кекс на кефірі

М'який та мега смачний кекс із замороженими ягодами, який готується буквально за 5 хвилин. Якщо ви любите домашню випічку, цей рецепт для вас!

Ірина Білик допомогла: Катя Осадча під пісню “Нова” дефілювала, а Юрій Горбунов круто змінив життя

Пісня Ірини Білик "Нова" для Каті Осадчої та Юрія Горбунова має неабияке важливе значення. Її прем'єрне виконання вплинуло на життя обох зірок, які тоді ще й гадки не мали, що стануть подружжям.

Роблю смачну й запашну домашню ковбасу: на вигляд як справжня, а в середині картопля – з’їдають до шматочка

Не треба боятися слова ковбаса. Приготувати цей смачний наїдок зможе будь-яка господиня без особливих проблем. Оскільки робитимемо на основі картоплі, то вийде зовсім недорого.