Будьте дуже обережні: фахівці розповіли, кому не можна їсти мандарини

У багатьох з нас запах мандаринів асоціюється з новорічними святами. Але в деяких випадках мандарини можуть завдати шкоди здоров'ю.

Кому не можна мандарини

Слід уникати вживання мандарина і клементина людям, що страждають печією, гастритом, колітом, виразкою і іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Тому ці фрукти не слід вживати одночасно з деякими антацидними препаратами. Краще приймати антациди з інтервалом 3 години між прийомом ліків і вживанням мандаринів або клементинів.

Французьке агентство з безпеки продуктів для здоров’я каже, що цитрусових в цілому «слід уникати з протизапальними препаратами або аспірином, інакше вони можуть посилити або навіть викликати печію або кислотний рефлюкс».

У соку цитрусових нарингин нейтралізує механізм, який переносить певні ліки з кишечника в кров. Звідси менша абсорбція і зниження фармакологічної дії препарату. І навпаки, інші препарати виявляються в крові у високих дозах через блокування механізму ферментативного метаболізму печінки, що призводить до накопичення препарату в крові, до якого додається прийом на наступний день, день потому тощо. Це призводить до небажаних побічних ефектів від мимовільного передозування.

Скільки мандаринів можна в день?

Дієтолог центру здорового і спортивного харчування Тамара Прунцева вважає, що за добу в середньому можна з’їсти 4 мандарини. Їсти їх можна щодня, тільки не переборщити. Також вона зазначає, що новорічна традиція їсти мандарина корисна і безпечна, якщо у вас немає протипоказань, алергії на цитрусові та індивідуальної непереносимості.

Слова Тамари Прунцевої підтверджує дієтолог Олена Тихомирова. Вона каже, що в зимовий період нашому організму часто не вистачає вітамінів і потрібно їсти більше фруктів. А мандарини, в свою чергу, багаті різними вітамінами (вітаміном С в тому числі).
Крім того, фахівці згодні, що зловживання мандаринами може сприяти розвитку алергії, появи здуття, а також загострення хронічних захворювань шлунка. Все тому що в мандаринах міститься багато клітковини.

Коли найкращий час для мандаринів

Дієтологи стверджують, що найкращий час для поїдання мандаринів – ранок і день до 5 вечора. Тільки пам’ятайте, що не варто їсти мандарини натщесерце. І якщо слідувати порадам дієтологів, то мандарини принесуть вам тільки користь – підвищать імунітет і настрій, і виведуть токсини з організму.

Кому не можна їсти мандарини
Кому не можна їсти мандарини

Схожі статті

Ніколи не виливаю олію від шпротів. Після цього рецепту й у вас рука не підніметься: паштет-намазка на хліб

Намазку на хліб можна приготувати з того, що є в холодильнику. Навіть залучити олію з банки, яка залишилася від шпротів. Такий паштет для перекусу буде те, що треба.

Жодне свято не обходиться без цього рулету: у м’ясний фарш загортаю оригінальну начинку. Це мега смачно!

М'ясний рулет зі шпинатом – смачна та ситна страва, яка прикрасить будь-який святковий стіл. Ця закуска вийде нереально апетитною. Спробуйте!

Дізналася рецепт найкращої закуски для будь-якого застілля. Йдуть як насіння: м’ясні ковбаски “Джерікі”

На застіллях завжди присутні напої, а відповідно і закуски. Чудову закуску можна приготувати і вдома. Сьогодні ми підготували рецепт м'ясних в'ялених ковбасок, які ідеально підходять для цієї ролі.