Чому ми в старості втрачаємо пам’ять і як цього уникнути

З часом наша пам'ять погіршується і це цілком нормальний процес. Але є методи, як уповільнити, або навіть запобігти цей процес.

При клітинному старінні це нормально, що з віком спогади стають менш доступними. Точно так же мислення може трохи сповільнитися. Але не можна випускати з уваги деякі більш важливі симптоми і звинувачувати їх у простому фізіологічному старінні.

Коли обсяги пам’яті видають великі збої, мова йде про консультації фахівця. Деменція може з’явитися з віком і відповідати відкладенню білка на нейронному рівні або проблемам з кровоносними судинами в головному мозку.

Різні типи втрати пам’яті через старіння

Втрата пам’яті може бути тимчасовою, а труднощі – простими, незначними порушеннями. Цей тип когнітивного старіння зустрічається в переважній більшості випадків і не є попереджувальним сигналом.

Крім того, люди похилого віку часто приймають багато ліків, що може заплутати деяких з них. Ваш фармацевт може звернути вашу увагу на ці побічні ефекти.

У деяких випадках порушується автономія людини (забуває записатися на прийом, приймати ліки, дату або слова і тощо). Тоді мова йде про усунення або підтвердження появи неврологічного захворювання, такого як хвороба Альцгеймера або судинна деменція.

Як зберегти пам’ять в старості

1. Достатній сон

Недолік сну або порушення сну можуть бути причиною серйозних когнітивних проблем (сприйняття, відчуття, уявлення, пам’ять тощо), тому важливо висипатися.

В середньому фахівці рекомендують спати 8 годин; сон менше 6 годин може серйозно підірвати здоров’я (збільшення ваги, емоційні проблеми, температурний дисбаланс, схильність до інфекцій тощо).

2. Фізична активність

Дослідники прийшли до висновку, що 30 хвилин «помірних» фізичних навантажень істотно знижують ризик багатьох захворювань, в першу чергу серцево-судинного характеру. І це також відноситься до мозку – орган, що найбільш потребує кисень. Оксигенація мозку здійснюється кров’ю, що перекачується серцем; чим більше крові циркулює, тим краще надходження кисню в життєво важливі органи, що забезпечує виведення токсинів.

3. Збалансована дієта.

В даний час, здається, всі знають, що таке «здорове харчування». На жаль, в деталях ніхто не згоден – навіть експерти. Замість того, щоб слідувати модним дієтам, дотримуйтеся розумної дієти, яка відповідає вашим метаболічних потребам: уникайте оброблених харчових продуктів, солодких продуктів і віддавайте перевагу свіжим стравам, приготованим вдома.

4. Соціальні взаємодії.

Існує безліч доказів того, що люди, які живуть в ізоляції, піддаються більш високому ризику депресії, когнітивної втрати і передчасної смерті. Людина, в якому панує позитивне і любляче довкілля, з більшою ймовірністю буде щаслива сама, буде менше відчувати стрес і довше залишатися здоровою. Згідно з дослідженнями, досить просто поговорити з кимось по 10 хвилин в день, щоб поліпшити настрій і пам’ять.

5. Гімнастика для мозку

Існує безліч форм тренування мозку, від кросвордів і судоку до більш спеціалізованих програм. Вправи для мозку спрямовані на стимулювання різних його властивостей, таких як чуйність (час відгуку), пам’ять, розпізнавання тощо.

Чим більше ви займаєтеся «гімнастикою для мозку» або кидаєте виклик своїй когнітивній функції, тим більше ви прогресуєте. Мозок не є статичним. Він постійно заводить нові зв’язки і реорганізує старі.

Зберігаємо пам'ять в старості
Зберігаємо пам’ять в старості

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.