Всі плюси грудного вигодовування: Доктор Комаровський розповів, як грудне молоко зміцнює імунітет малюка

Євген Комаровський на своїй сторінці в Instagram опублікував відео, де розповів про 5 найбільш важливих і зрозумілих фактори в грудному молоці, які зміцнюють імунітет.

“Навіть дивно, що зараз, в 21-му столітті, при наявності величезної кількості робіт, які переконливо доводять – як це круто і корисно для дитини годуватися маминим молоком, проте доводиться шукати додаткові аргументи” – говорить на початку ролика Євген Олегович.

Доктор Комаровський на цей раз вирішив познайомити нас з факторами, які впливають на правильне формування імунної системи, а точніше назвати 5 найкорисніших і зрозумілих (оскільки імунологія досить складна).

Фактори в грудному молоці, що впливають на формування імунітету дитини

Імуноглобуліни

“Перш за все, тут треба звернути увагу на так звані секреторні імуноглобуліни, які у дитини практично не виробляються. Секеторних іммуноглобулінів дуже мало, а саме вони захищають слизові оболонки кишечника” – говорить Євген Комаровський.

Фактори росту

“Слід знати, що саме кишкова стінка грає фундаментальну роль в стримуванні мікробів, які намагаються проникнути через стінку кишечника всередину організму. А чинники зростання забезпечують дозрівання, зрілість клітинної стінки. Без цих факторів ризик кишкових інфекцій значно зростає “.

Цитокіни

“Це група дуже імунологічно аківних речовин, які регулюють силу імунної відповіді і запальні реакції” – пояснює доктор Комаровський.

Лактоферин

“Це сироватковий білок, який є пребіотиком, тобто служить їжею для корисних бактерій. Крім того, йому властива протиінфекційна активність”.

Олігосахариди

У грудному молоці кожної жінки є цілий набір різних олігосахаридів, які є рівно в тій пропорції, яка необхідна дитині саме цієї жінки. Тобто цей набір олігосахаридів індивідуальний.

“Олігосахариди не піддаваються ніяким процесам розщеплення в тонкому кишечнику і практично в незмінному вигляді вони досягають товстого кишечника і саме там вони знаходять своє застосування, – розповідає Комаровський, – там їх чекає величезна кількість бактерій, для яких вони є субстратом, на якому бактерії розмножуються. Крім цього, виявлено унікальний факт: практично немає жодної патогенної бактерії, яка могла б використовувати олігосахариди грудного молока в якості джерела живлення”.

Доктор Комаровський про грудне вигодовування
Доктор Комаровський про грудне вигодовування

Євген Комаровський нагадує, що грудне молоко в рази краще і корисніше будь-якої суміші, навіть з самим хорошим складом.

Також рекомендуємо подивитися:

Схожі статті

5 хвилин + нехитрі продукти: заморожені ягоди довго не затримуються, бо печу м’якенький кекс на кефірі

М'який та мега смачний кекс із замороженими ягодами, який готується буквально за 5 хвилин. Якщо ви любите домашню випічку, цей рецепт для вас!

Ірина Білик допомогла: Катя Осадча під пісню “Нова” дефілювала, а Юрій Горбунов круто змінив життя

Пісня Ірини Білик "Нова" для Каті Осадчої та Юрія Горбунова має неабияке важливе значення. Її прем'єрне виконання вплинуло на життя обох зірок, які тоді ще й гадки не мали, що стануть подружжям.

Роблю смачну й запашну домашню ковбасу: на вигляд як справжня, а в середині картопля – з’їдають до шматочка

Не треба боятися слова ковбаса. Приготувати цей смачний наїдок зможе будь-яка господиня без особливих проблем. Оскільки робитимемо на основі картоплі, то вийде зовсім недорого.