Всесвітній день анестезії: що таке анестезія і як вона діє?

Щорічно 16 жовтня відзначається Всесвітній день анестезії та анестезіолога. Анестезія допомагає пацієнтові безболісно пройти медичні процедури або операції.

Цей день знаменує собою першу успішну демонстрацію ефірної анестезії Вільямом Томасом Гріном Мортоном (1819-1868) 16 жовтня 1846 року. Це було зроблено в Массачусетській лікарні загального профілю в Бостоні, США. Цей день вважається знаменним в історії медицини. Відкриття допомогло пацієнтам пройти хірургічне лікування без болю.

Всесвітній день анестезії: що таке анестезія?

Анестезія призначається пацієнтам перед операцією або будь-якою іншою медичною процедурою, яка може бути болючою за своїм характером. Її призначають пацієнтам, щоб операція або медична процедура могли бути виконані безпечно, без болю.

Анестетик викликає втрату свідомості під час операції. Ліки можна вдихнути через дихальну маску або трубку, або ввести через внутрішньовенну трубку. Дихальна трубка може бути вставлена в трахею, щоб підтримувати нормальне дихання протягом всієї операції.

Ліки призводять до втрати чутливості. Люди під наркозом, як правило, втрачають почуття болю і інші відчуття. Наприклад, анестезія притупляє больові відчуття навколо зуба під час стоматологічного лікування. Сильніші викликають несвідомий стан, вони використовуються під час складних операцій.

Як діє анестезія?

Препарати, що застосовуються при анестезії, діють, блокуючи сигнали, які проходять по нервах в мозок. Коли дія ліків припиняється, людина знову починає відчувати нормальні відчуття.

Існує три види анестезії:

  • місцева;
  • регіонарна;
  • загальна.

Місцева анестезія викликає оніміння тільки невеликої ділянки тіла. Вона може запобігти біль під час таких процедур, як видалення зубів, накладення глибоких швів або видалення родимок.

Регіонарна анестезія пригнічує біль і рух на великих ділянках тіла. Це залишає людину повністю свідомою, здатною говорити і відповідати на питання. Епідуральна анестезія під час пологів – один з прикладів.

Загальна анестезія впливає на все тіло. Через це людина втрачає свідомість і не може рухатися. Вона використовується під час тривалих, великих операцій. При введенні в менших дозах загальна анестезія може викликати сутінковий сон, в якому людина відчуває себе заспокоєною, розслабленою і навряд чи знає, що відбувається.

Перш ніж анестезувати, необхідно визначити кілька факторів. До них відносяться: температура тіла, частота дихання, артеріальний тиск, рівень рідини і рівень кисню в крові. Залежно від цих вимірів пацієнту при необхідності можуть дати більше рідини або крові.

Стан після анестезії

Після того, як операція буде проведена, прийом анестезії припиняється. Хворого переводять в палату відновлення. Лікарі та медсестри стежать за тим, щоб пацієнт не відчував болю і не відчував проблем після операції.

При пробудженні від анестезії пацієнт може відчувати сонливість, сухість у роті, біль в горлі, м’язові болі, сплутаність свідомості і тремтіння.

анестезія
Анестезія

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.