Як розпізнати, чи є у людини психічне захворювання

Психічне здоров'я - невід'ємна і важлива складова здоров'я. Тому важливо вміти розпізнавати симптоми психологічних захворювань.

Як розпізнати психічне захворювання

Крок 1. Вивчіть розумові процеси

Замішання проявляється в ускладненні уваги, почуття дезорієнтації або проблеми з прийняттям рішень. Це також може вплинути на здатність доступу до короткострокової або довгострокової пам’яті.

Згідно енциклопедії Medline Plus Національної бібліотеки охорони здоров’я, сплутаність свідомості може бути симптомом ряду захворювань, як фізичних, так і психічних. Якщо немає фізичного захворювання, яке могло б пояснити раптову поява сплутаного мислення, важливо, щоб людина, що зазнає замішання, звернувся до лікаря, оскільки це може вказувати на серйозне захворювання.

Крок 2: Розгляньте перепади настрою або серйозні емоційні зрушення

У всіх бувають перепади настрою – хороші і погані дні є частиною роботи, навчання і інших подій. Проте раптові зміни настрою або різкі перепади настрою можуть вказувати на більш серйозну проблему.

Крок 3: Оцініть поведінку і режими прийому їжі і сну

Деякі зміни в поведінці очевидні. Коли у тихої дитини з’являються регулярні спалахи гніву, це може бути очевидним приводом для занепокоєння. Однак багато з поведінкових змін, які відбуваються при психічних захворюваннях, можуть бути непомітними, тому важко сказати, чи дійсно є велика різниця.

Зауваження, чи є зміни в режимі харчування або сну, може допомогти виявити більш тонкі зміни поведінки. Наприклад, якщо людина, яка раніше добре харчувалася, раптово починає відмовлятися від їжі, це може вказувати на виникнення психічної проблеми.

Те ж саме можна сказати про зміни в режимі сну, як це пояснюється в дослідженнях Nature і Science of Sleep, або про інші порушення поведінки, наприклад, коли раніше товариська дитина раптово стає похмурою і замкнутою.

Крок 4: Визначте, чи присутні марення або галюцинації

Менш явна ознака того, що хтось відчуває проблеми з психічним здоров’ям, – це чути голоси або бачити речі, яких немає. Галюцинації, які виникають без фізичної причини, можуть вказувати на проблему з психічним здоров’ям. Хибні уявлення заважають, такі як віра в те, що за людиною спостерігають, коли це неправда, також часто є індикаторами проблеми психічного здоров’я.

Крок 5: подумайте про соціальні відносини або відмову від друзів

Mental Health America пояснює, що людина з психічними проблемами, може повністю віддалятися від друзів, або змінювати коло спілкування. Будь-які незрозумілі зміни в соціальних колах або відмова від занять з друзями можуть вказувати на проблеми з психічним здоров’ям.

Крок 6: Вивчіть повсякденну діяльність або обов’язки

Люди, у яких розвиваються психічні захворювання, можуть відчувати проблеми з виконанням повсякденних обов’язків, яких раніше не було. Це може бути досить серйозним, щоб створити фізичну нездатність виконувати певні дії, або вони можуть бути досить легкими, щоб просто змусити людину відчувати себе перевантаженим простими завданнями.

Якщо людина щосили намагається впоратися з повсякденними обов’язками, важливо уважно стежити за його поведінкою, оскльки це саме по собі може не вказувати на будь-які проблеми. Фактично, позитивний досвід, такий як хвилювання з приводу нових відносин або горе з приводу втрати коханої людини, може мати аналогічний результат. Однак якщо нездатність справлятися з повсякденними завданнями носить хронічний характер, це може вказувати на більш глибоку психічну проблему.

Крок 7: Оцініть скарги на фізичні нездужання

За даними клініки Мейо, психічне захворювання часто може проявлятися симптомами фізичного болю або нездужання. Людина, яка має справу з проблемами психічного здоров’я, може відчувати незрозумілу біль або дискомфорт, наприклад:

  • біль в спині або шиї;
  • головний біль;
  • біль в шлунку або нудота;
  • м’язова слабкість;
  • загальне нездужання.

У багатьох випадках неможливо визначити джерело цих болей або інших неприємних відчуттів. Важливо вивчити можливість психічного захворювання як причини непояснених фізичних недуг.

Крок 8: Визначте, чи присутнє вживання наркотиків або алкоголю

Людина, яка відчуває тривожні проблеми з психічним здоров’ям, може звернутися до наркотиків або алкоголю, щоб зменшити почуття тривоги, що виникають в результаті розладу.

Оскільки зловживання психоактивними речовинами саме по собі є розладом психічного здоров’я, при виявленні цих симптомів важливо отримати допомогу. Але також важливо визначити, чи може людина відчувати супутній психічний розлад, який або супроводжував або іншим чином викликав зловживання психоактивними речовинами. Це пов’язано з тим, що для стримування зловживання психоактивними речовинами може знадобитися лікування основного захворювання.

психічні захворювання
психічні захворювання

Схожі статті

Тепер доводиться готувати постійно: змішала варений буряк з цими продуктами і вийшов найсмачніший салат

З-поміж десятків рецептів бурякових салатів, цей – найсмачніший. Він соковитий, ситний і злегка пікантний. Такий салат не соромно навіть поставити на святковий стіл.

За цим рецептом глазур на паски роблю вже 30 років. Не липне і не кришиться: найкращий варіант з усіх

Весняне свято Пасхи вже на носі, а це означає, що кожна господиня шукає рецепт ідеальної паски та глазурі до неї. Пропоную спробувати рецепт глазурі, яка не буде осипатися та липнути до рук.

“Наливні” пиріжки без ліпки: найпростіший рецепт без заморочок. Руки чисті, і ще й гора смакоти на столі

Якщо скуштувати домашніх пиріжечків хочеться, а місити тісто та ліпити вироби – ні, то є вихід: зробити наливні пиріжки. Вмочати руки в тісто не доведеться, а на смак вони не відрізнятимуться.