Історія зеленки: чому її не використовують в європейських країнах

Зеленка - засіб, знайоме кожному з нас. Але як з'явилася зеленка і чому її не використовують в Європі і США? Читаємо далі.

Всі ми з дитинства пам’ятаємо, що найкращий засіб проти ран і подряпин – це зеленка. Хто не ходив в дитинстві з зеленими колінами? Однак діамантовим зеленим користуються тільки в країнах СНД, у всьому світі користуються виключно прозорими аналогами зеленки.

Історія появи зеленки

Все почалося в 1847 році, коли лікар з Угорщини Ігнац Земмельвейс придумав стерилізувати руки перед хірургічними втручаннями. Лікар зауважив, що в одному пологовому відділенні вмирає набагато більше породіль, ніж в іншому. Земмельвейс припустив, що це відбувалося через те, що лікарі відділення, де було більше померлих, перед операціями перебували в інфекційному відділенні, або проводили розтини трупів. В результаті цього доктора заносили жінкам інфекції. Лікар зробив пропозицію іншим лікарям мити руки у розчині хлорного вапна безпосередньо перед проведенням операції. На подив, смертність значно впала. Правда Земмельвейсу ніхто не повірив і його звільнили, потім і взагалі запекли в психушку. Тільки десятиліття після смерті лікаря його визнали як основоположника асептики, а також назвали в його честь університет в Будапешті.

У 1862 році хімік з Франції, Луї Пастер, своїми дослідженнями мікроорганізмів поклав початок мікробіології і вакцінаціі.Іменно це сприяло пошуку лікарями з різних країн препаратів-антисептиків, щоб знезаражувати медичні інструменти.

І нарешті, в 1856 році хімік з Англії, Вільям Перкін, під час весняних канікул вирішив проводити досліди, щоб синтезувати аналог хініну – дорогого речовини для лікування малярії. В результаті своїх дослідів дослідник отримав речовину яскравого пурпурного кольору, яка не відпиралася з одягу. Перкін, разом зі своїм другом зрозуміли, що можуть робити синтетичний барвник для продажу. Продовження експериментів привело до створення цілої палітри анілінових барвників – жовтого, малинового, фіолетового. І, нарешті, знайомого нам зеленого!

Перкін побудував цілий завод з виробництва анілових фарб. Вони стали в нагоді не тільки в фарбуванні одягу, але і в медицині. Спочатку фарби додавали в препарати, щоб під мікроскопом було краще видно мікроорганізми. Після біохіміки виявили, що від цих речовин мікроорганізми гинуть і їх стали застосовувати, як антисептики.

Чому не використовується в Європі та США?

Насправді, як в Європі, так і в Америці зеленка дозволена, правда нею ніхто не користується. Фахівці вважають, що на це є ряд причин.

  1. На даний момент немає досліджень, які доводять ефективність зеленки. Так само невідомий молекулярний механізм її дії.
  2. Крім того, до цих пір невідомо, чи є у діамантовою зеленки канцерогенні властивості.
  3. Третя причина пов’язана з естетичної складової. Якщо для нашого менталітету абсолютно не проблема ходити в зелену цятку, або з зеленими колінами, то в Європі і США не підтримують подібне.
зеленка
Зеленка

Схожі статті

5 хвилин + нехитрі продукти: заморожені ягоди довго не затримуються, бо печу м’якенький кекс на кефірі

М'який та мега смачний кекс із замороженими ягодами, який готується буквально за 5 хвилин. Якщо ви любите домашню випічку, цей рецепт для вас!

Ірина Білик допомогла: Катя Осадча під пісню “Нова” дефілювала, а Юрій Горбунов круто змінив життя

Пісня Ірини Білик "Нова" для Каті Осадчої та Юрія Горбунова має неабияке важливе значення. Її прем'єрне виконання вплинуло на життя обох зірок, які тоді ще й гадки не мали, що стануть подружжям.

Роблю смачну й запашну домашню ковбасу: на вигляд як справжня, а в середині картопля – з’їдають до шматочка

Не треба боятися слова ковбаса. Приготувати цей смачний наїдок зможе будь-яка господиня без особливих проблем. Оскільки робитимемо на основі картоплі, то вийде зовсім недорого.