Без права на вибір: в Польщі посилили обмеження на аборт

Конституційний суд Польщі в четвер ухвалив, що закон, який дозволяє аборти через дефекти плоду, є неконституційним.

Постанова суду

Головний суддя Юлія Пжилебська заявила в постанові, що існуюче законодавство, яке дозволяє аборти плодів з дефектами, «несумісне» з конституцією.

Постанова по закону про аборти, яке вже є одним із найсуворіших у Європі, ще більше обмежує доступ до абортів в цій сильно католицькій країні.

В яких випадках в Польщі дозволяють аборт?

Після вступу в силу постанови аборт буде дозволений тільки в разі зґвалтування, інцесту або загрози здоров’ю та життю матері. Тільки двоє суддів з 13 членів суду не підтримали рішення більшості.

Рішення було прийнято після того, як консерватори з правлячої партії «Право і справедливість» (PiS) подали в суд клопотання з проханням переглянути закон.

Постанова закладає правову основу для того, щоб законодавці PiS могли схвалити законопроект, який заборонив би переривання вагітності в разі вроджених дефектів – один з небагатьох випадків, коли вагітність все ще може бути законно перервана в країні.

Польські законодавці раніше в цьому році розглянули закон, який ввів би майже повну заборону на аборти, поставивши поза законом процедуру в разі аномалій плода, в тому числі, якщо у плода немає шансів на виживання. 

Введення останніх обмежень згодом викликало протест з приводу прав жінок по всій країні. Неурядова організація Akcja Demokracja ( «Демократія дій») повідомила, що понад 210 000 чоловік підписали її петицію проти змін, запропонованих PiS.

Рада Європи поспішила осудити цю постанову, а глава ради з прав людини назвав її «сумним днем для прав жінок».

Порушення прав людини

«Усунення підстави для майже всіх легальних абортів в Польщі рівносильно забороні і порушує права людини», – написала в Твіттері комісар Ради з прав людини Дуня Міятович.

Раніше на цьому тижні групи за права на аборти провели акції протесту, а в четвер демонстранти зібралися перед будівлею Конституційного суду.

Критики кажуть, що верховний суд Польщі міг діяти від імені правлячої партії PiS, оскільки колегія в основному складається з суддів, призначених PiS.

Партія заперечує спроби вплинути на рішення і заявляє, що її реформи судової системи спрямовані лише на те, щоб зробити суди більш ефективними і справедливими.

Що говорить статистика?

Щорічно в країні з населенням 38 мільйонів чоловік робиться менш як 2000 легальних абортів. Однак, за оцінками правозахисних груп, до 200 000 процедур виконуються нелегально або за кордоном. Спроби посилити закон про аборти в 2016 році були припинені після того, як десятки тисяч людей вийшли на вулиці в знак протесту.

Протести 2016- го року
Протести 2016- го року

Схожі статті

В гостях спробувала цей смаколик та випросила собі рецепт: пухкий морквяний пиріг зі сметанним кремом

Морквяний пиріг має не лише ефектний яскравий вигляд, а й є дуже смачним. Випічка пухка, ніжна і не суха. Пиріг виходить вологим як кекс, а сметанний крем довершує цю страву.

Улюблений салат “Грибна галявина” з копченим м’ясом: виходить водночас і соковитий, і такий ніжний. Ідеально

Шарові салати – найкращий варіант страви для будь-якого свята. Розповідаємо, як приготувати смачну закуску з куркою та грибами, яка приємно здивує всіх.

Курячий пиріг з кунжутом. 2 листа листкового тіста, 1 яйце і фарш. Крихти не залишиться від цієї смакоти

Для приготування такого ароматного й смачного пирога не потрібно витрачати багато сил чи часу – все, що вам потрібно, всього лише увага до деталей і бажання смачно поїсти.