5 порад лікарів з видалення прищів і рубців

Єдине, що гірше, ніж великий прищик (або прищі), - це подальші довготривалі рубці на обличчі.

Шрами від вугрового висипу виникають в результаті запальних уражень акне, таких як папули (рожеві виступи), пустули (рожеві шишки з білим гноєм) або кісти. За словами Юньон Клер Чанг, дерматолога з відділення лазерної дерматології Union Square, є кілька факторів, які сприяють розвитку шрамів. По-перше, він може бути генетичним: якщо у членів вашої родини є шрами від вугрового висипу, ви також піддаєтеся більш високому ризику їх розвитку. Ваш тип шкіри також впливає на типи рубців. Чанг каже, що люди зі світлою шкірою можуть бути більш схильні до еритеми (стійкого почервоніння) прищів після запального акне, в той час як пацієнти з більш темним кольором обличчя можуть бути більш схильні до постзапальної гіперпігментації або коричневих плям.

Це очевидно, але варто повторити: навіть не думайте чіпати прищик. Ми схильні заподіювати надмірні травми, які посилюють запалення і призводять до утворення рубців. Чанг каже, що слід уникати використання жорстких скрабів і засобів по догляду за шкірою, які можуть ще більше подразнювати шкіру, і не допускати появи, вищипування і здавлювання прищів, оскільки це посилить запалення. Вона попереджає, що надмірне перебування на сонці може зробити плями від прищів темніше, що є ще однією причиною наносити SPF 30 або вище кожен день (незалежно від типу або тону шкіри).

Який у вас тип рубців?

Денніс Гросс, дерматолог і засновник Dr. Dennis Gross Skincare, каже, що існує чотири різних типи шрамів від прищів: Ice Pick, Rolling scar, BoxCar і гіпертрофічні. Як тільки ви з’ясуєте, з яким типом ви маєте справу, вам буде легше вибрати найбільш ефективне лікування для позбавлення від цих шрамів.

Ice Pick – маленькі, вузькі, точкові рубці, які проникають глибоко в шкіру. Вони розвиваються, коли інфіковані кістозні прищі виходять на поверхню і руйнують шкірну тканину, залишаючи циліндричний стовпчастий рубець.

Rolling scar мають хвилеподібний вигляд, широкі і неглибокі по глибині. Вони розвиваються, коли тканина утворюється між епідермісом і гіподермою, самим внутрішнім шаром шкіри, і вони з’єднуються один з одним.

BoxCar мають незграбні чітко окреслені краї. Коли запальний прорив руйнує колаген, це призводить до втрати тканини і на шкірі залишаються вдавлені ділянки.

Гіпертрофічні рубці – це опуклі рубці. Це відбувається, коли шкіра не усвідомлює, що рана загоїлася і виробляє надлишковий колаген.

Якщо ви все ще не впевнені в своєму типі рубців, відвідайте дерматолога.

Як найкраще лікувати шрами від вугрового висипу?

Почніть з хімічного (не фізичного!) відлущування. Гросс говорить, що використання продукту, що пропонує м’яке хімічне відлущування, є першим кроком до загоєнню шрамів. Вона також радить шукати в сироватках протизапальні і освітлюючі шкіру інгредієнти, а також вітамін С, освітлюючий шкіру антиоксидант, і вітамін Е, який регенерує клітини шкіри і покращує текстуру. У свою чергу, Чанг радить шукати засоби для місцевого застосування, що містять ретиноїди, гідрохінон і азелаїнової кислоту, які, як було доведено, значно освітлюють темні плями.

Для лікування шрамів Ice Pick, Rolling scar і BoxCar Гросс радить шукати засоби, що підвищують рівень колагену. Коли виробництво колагену збільшується, шрам в кінцевому підсумку піднімається, щоб відповідати решті поверхні вашої шкіри.

При гіпертрофічних рубцях зменшення колагену є ключовим. Чанг пропонує варіанти лікування, які включають силіконовий гель, ін’єкції стероїдів і лазери. Гросс погоджується, кажучи, що якщо шрам від прищів одночасно червоний і піднятий, то використання лазера є «винятковим способом» зменшити його зовнішній вигляд.

Рубці на обличчі
Рубці на обличчі

Схожі статті

42-річна Лілія Ребрик пригадала, як пройшли її пологи та показала фото з клініки: “Максимально легко”

Лілія Ребрик розсекретила, як пройшли її треті пологи. Телеведуча показала зворушливе фото з пологового будинку, на якому позує разом з коханим чоловіком.

Домашні рогалики з густим повидлом готую за рецептом із маминого записника: таких в магазині не купити

Ароматні та смачні рогалики з повидлом приготувати зовсім нескладно, головне — це знайти правильний рецепт, про який ми сьогодні вам розповімо.

Цей рецепт просто знахідка! Мінімум продуктів і часу: найніжніший фруктовий зефір в домашніх умовах за 5 хв

Рецепт цих пружних зефірок до банального простий, а ваші діти будуть просто в захваті від цього смачного десерту. Для його приготування вам знадобиться всього 2 основних інгредієнта.