29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

Всесвітній день боротьби з інсультом покликаний підкреслити серйозність і частоту інсульту. Цей день також відзначається для підвищення обізнаності про профілактику і лікування інсультів.

Згідно зі статистичними даними, щороку п’ятнадцять мільйонів чоловік у всьому світі страждають інсультом. Це також основна причина інвалідності. Інсульт може викликати параліч, сенсорні розлади, афазію і емоційні розлади.

У всьому світі інсульт – друга провідна причина смерті. Крім того, поточна статистика показує, що число людей, у яких очікується інсульт, збільшилася. Тепер у кожної четвертої людини може бути інсульт.

Ранні ознаки

Знання ранніх ознак інсульту рятує життя. Ранні симптоми інсульту зазвичай виникають раптово. Ці симптоми включають:

  • оніміння або слабкість, особливо на одній стороні тіла;
  • замішання або утруднення при розмові;
  • проблеми з зором;
  • запаморочення або труднощі при ходьбі;
  • сильний головний біль.

Ранні попереджувальні ознаки інсульту можуть зникнути через кілька хвилин. Однак симптоми все ж можуть вказувати на скороминущу ішемічну атаку. Навіть якщо симптоми зникнуть, важливо відразу ж звернутися за медичною допомогою.

Якщо у вас або у вашого близького є які-небудь з цих симптомів, важливо діяти ШВИДКО.

F (face) = оніміння частини обличчя, куточок рота опущений,
A (arms) = слабкість рук, не можете підняти одну руку,
S (speech) = труднощі з мовою, не можете чітко назвати своє ім’я,
T (time) = втрата часу – втрата мозку, зволікати не можна.

Дана абревіатура показує основні симптоми, за якими можна розпізнати інсульт. Особливо важливо звернути увагу на час, у лікаря є всього 4,5 години щоб врятувати життя.

Телефонуйте в швидку, якщо ці симптоми присутні. Не чекайте!

Інсульт можна запобігти

Крім того, також важливо знати, що інсульт можна запобігти. Фактично, до 90% всіх інсультів можна запобігти, усунувши певні фактори ризику. Ці фактори ризику включають артеріальну гіпертензію, куріння, зловживання алкоголем, гіперхолістеринемію. Спираючись на профілактику, Всесвітня асоціація інсульту сподівається скоротити вдвічі кількість інсультів до 2030 року.

Що робити в #WorldStrokeDay?

  • Дізнайтеся свій ризик інсульту.
  • Відвідайте інформаційну дискусію про інсульти в місцевому медичному закладі.
  • Почніть вживати заходів для запобігання інсульту, кинувши палити, змінивши дієту і зменшивши гіпертонію.
  • Дізнайтеся про ранні ознаки інсульту і про те, як слід реагувати.
  • Якщо ви пережили інсульт, поділіться з іншими історією.

Історія Всесвітнього дня інсульту

У 1990-х роках у Європейської ініціативи з інсульту була ідея організувати всесвітній день обізнаності про інсульти. Через фінансові обмеження ознайомлювальний день був обмежений тільки Європою. У 2004 році Всесвітній день боротьби з інсультом був заснований на Всесвітньому конгресі з інсульту в Ванкувері.

У 2006 році канадський клінічний нейробіолог доктор Володимир Хачінський допоміг включити Світову організацію прокламацію про інсульт. За цей час Міжнародне товариство інсульту об’єдналося з Всесвітньою федерацією інсульту. Результатом цього злиття стала Всесвітня організація по боротьбі з інсультом (WSO). Під керівництвом WSO 29 жовтня 2006 був проведений перший офіційний Всесвітній день боротьби з інсультом.

ознаки інсульту
Ознаки інсульту

Схожі статті

Мій ходовий суп. Я готую його 3 рази на тиждень, а просять ще! Найсмачніший і дуже простий супчик з лапшою

Цей домашній суп з куркою та локшиною із задоволенням будуть їсти дорослі та діти. Він виходить дуже смачним, ситним і наваристим, а готується дуже просто.

Ніжний салат з куркою та огірками, який готую не лише на свята: завжди випрошують цей рецепт, а я ділюсь

Салат з куркою та огірками стане чудовою ідеєю для святкового столу. Подавати цю смакоту можна як самостійну страву або як доповнення до гарніру.

39-річна TAYANNA стала завидною нареченою, бо має шматочок землі на Балі: пощастить її новому коханому

TAYANNA завжди мріяла мати власний будиночок біля океану. Три роки тому коханий співачки втілив цю мрію в життя. Щоправда, наполовину – подарував земельну ділянку на Балі.