Клаустрофобія: як з цим боротися?

Відчуття задухи, яке може привести до непритомності ... клаустрофобія може стати справжньою перешкодою. Є різні способи, щоб позбутися від неї.

Біля витоків клаустрофобії

Клаустрофобія – це боязнь замкнутих просторів, маленьких кімнат і ув’язнення.

Якщо кожна дитина трохи боїться (боязнь темряви, собак, укусів …), ці страхи зменшуються з роками, тому що батьки заспокоюють їх. Але нерідкі випадки, коли вони знову з’являються в підлітковому віці.

«Жінки також здаються більш тендітними, коли їх мозок сильніше стимулюється гормонами, наприклад, після пологів», – говорить Вінсент Трибу, психолог з Центру тривожності і розладів настрою в Парижі.

Клаустрофобія також з’являється в ті періоди життя, коли ми ослаблені психічно (важка втрата, відчуження) або фізично (недолік сну, одужання). Потім людина згадує неприємний досвід. «Коли мені було два з половиною роки, коли народився мій брат, мене відправили до тітки, яка в покарання замкнула мене в шафі на горищі,«в темряві, з вовками», – каже 55-річний Марк, – я переконаний, що моя клаустрофобія прийшла саме звідси». Однак багато фобій не пов’язують свій стан з травмою психологічною, чи то фізичною.

«Це дисфункція мозку, – пояснює Вінсент Трибу, – період стресу порушує роботу нейротрансмітерів, що робить мозок занадто чутливим. Потім він плутає «блокування» з «небезпекою». Це може трапитися з ким завгодно».

Замкнуте коло

Після першої панічної атаки, жертва боїться знову пережити те ж саме. Це побоювання підтримує явище, яке швидко стає автоматичним.

Іноді ми намагаємося уникнути місця, або дії, які, на нашу думку, можуть призвести до фобії… Це «стратегії ухилення». Такий підхід дозволяє не потрапляти в неприємні ситуації. Але полегшення недовговічне, тому що страх тільки посилюється, коли ви тікаєте від нього. «Після ліфтів це був літак, потім лекційні зали факультету», – говорить 28-річна Сара.

Таким чином, фобія може стати настільки поширеною, що простого згадки ситуації досить, щоб викликати хвилю неспокою. Їй допоміг психоаналіз.

«Моя клаустрофобія стала зменшуватися, коли я навчилася перестати втрачати свідомість, – каже Надя. – Я опускаю голову між колін, потім глибоко дихаю, склавши долоні перед ротом і носом». Фактично, абдомінальне дихання, як можна більш повільне, особливо рекомендується для людей, що мають фобії.

Подолайте клаустрофобію

У той же час при цьому розладі частіше призначають поведінкову і когнітивну терапію, часто в поєднанні з деякими методами релаксації. «Вони полягають у тому, щоб поступово протистояти об’єкту вашого страху, щоб потроху знизити чутливість до нього, – пояснює Вінсент Трибу, – спочатку ми увійдемо в кабіну ліфта, залишивши двері відчиненими, а потім зробимо це, це займе десять разів для одного поверху, перш ніж перейти на два, три тощо».

Якою б не була причина, «важливо пам’ятати, що це призводить до хімічної патології мозку, – наполягає психолог, – саме тому іноді призначають м’який антидепресант для полегшення терапії».

Чого ми боїмося найбільше?

Фобії зачіпають від 4 до 10% з нас. Яким би не було походження, методи приборкання страху, по суті, однакові: релаксація і поведінкова і когнітивна терапія. Крім клаустрофобії, до найбільш поширених належать шість тривог.

  • Акрофобія: боязнь висоти, запаморочення висоти.
  • Аеродромофобія: боязнь літаків.
  • Агорафобія: боязнь громадських місць і відкритих просторів. Найважча, тому що це може привести до того, що ви більше не зважитеся виходити з дому.
  • Аквафобія: боязнь води.
  • Зоофобія: боязнь тварин.
  • Арахнофобія: боязнь павуків.
клаустрофобія
Клаустрофобія

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.