Їжа: 5 міфів, розвінчаних наукою

Коли справа доходить до їжі, примхи приходять і йдуть. Вони дуже спантеличують, коли мова йде про те, що є, а чого слід уникати.

Карін Міхельс, епідеміолог з харчування, професор і керівник відділу епідеміології в Школі громадської охорони здоров’я Філдінга Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, розповідає нам про останні тенденції в області дієти: ми вибираємо палеодіету, зменшуємо крохмаль, їмо більше жирів, п’ємо каву?

Міф: треба скорочувати споживання крохмалю

В останні роки все більш популярними стають низьковуглеводні дієти, але замість того, щоб виключити крохмаль зі свого раціону, Карін Міхельс радить замінювати рафіновані вуглеводи і цукор цільнозерновими продуктами, такими як кіноа, коричневий рис і цільнозернові макарони.

Міф: дієта з низьким вмістом жирів –  найкраща

Жир давно вважається ворогом будь-якої здорової дієти, а деякі навіть вважають, що дієта з низьким вмістом жирів корисна для серця. Але Карін Міхельс не згодна. Вона пояснює, що краще змінити тип жирів, тобто уникати насичених і трансжирів і споживати більше ненасичених жирів. Останні, які містяться в оливковій олії, маслі каноли, в рибі і авокадо, зокрема, підвищують рівень «хорошого» холестерину, в той час як насичені жири містяться в молочних продуктах і продуктах тваринного походження, такі як трансжири, що містяться в маргарині, підвищують рівень «поганого» холестерину.

Беручи до уваги останні дослідження, вона також радить уникати кокосового масла: колись воно вважалося корисним для здоров’я, але в ньому багато насичених жирів.

Міф: ми повинні харчуватися, як наші предки

Навіть якщо дуже популярна палеодіета радить дотримуватися дієти наших предків-мисливців-збирачів, а саме їсти багато червоного м’яса і виключити злаки, Карін Міхельс підкреслює, що «у нас нема нічого спільного з нашими предками: замість того, щоб бігати весь день, більшість з нас працює, сидячи перед екраном комп’ютера ».

Вона пояснює, що найкраща дієта – це збалансоване харчування.

Міф: збалансована дієта забезпечує всі необхідні поживні речовини

Карін Міхельс пояснює, що її часто запитують, які типи харчових добавок становлять інтерес. Вона завжди рекомендує тільки ті, які містять вітамін D. Кращим джерелом вітаміну D є сонце, але сонцезахисні креми не тільки блокують ультрафіолетові промені, а й заважають організму виробляти цінний вітамін. Він також міститься в продуктах харчування, але в основному в недостатній кількості. Саме тому Карін Міхельс радить вдаватися до добавок до їжі.

Міф: кава шкідлива для здоров’я

Кава вже давно має погану репутацію, коли мова йде про здоров’я, але Карін Михелс згодна з останніми дослідженнями, які показують, що кава може знизити ризик багатьох захворювань, в тому числі діабет, колоректальний рак і агресивні підтипи раку простати.

Міфи про їжу
Міфи про їжу

Схожі статті

Домашні рогалики з густим повидлом готую за рецептом із маминого записника: таких в магазині не купити

Ароматні та смачні рогалики з повидлом приготувати зовсім нескладно, головне — це знайти правильний рецепт, про який ми сьогодні вам розповімо.

Цей рецепт просто знахідка! Мінімум продуктів і часу: найніжніший фруктовий зефір в домашніх умовах за 5 хв

Рецепт цих пружних зефірок до банального простий, а ваші діти будуть просто в захваті від цього смачного десерту. Для його приготування вам знадобиться всього 2 основних інгредієнта.

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.