Користь для здоров’я і ризики темного шоколаду

Ви любите шоколад? Що, якби ви могли їсти його кожен день для вашого здоров'я?

Щоденне вживання шоколаду може здатися занадто хорошим, щоб бути правдою, але дослідження показують, що вживання чорного шоколаду дає відмінні поліпшення для здоров’я. Однак є і деякі потенційні ризики.

Користь темного шоколаду для здоров’я

Шоколад використовується через його цілющі властивості більше 3000 років і сходить до ранніх майя. Тепер дослідники знаходять наукові докази цих цілющих властивостей.

Темний шоколад містить поліфеноли, потужний антиоксидант, який також міститься в таких продуктах, як ягоди, зелений і чорний чай і червоне вино. Ці поліфеноли допомагають захистити клітини організму від вільних радикалів, від токсинів навколишнього середовища і хвороб, включаючи хвороби серця, рак і хронічні запалення. Одне дослідження Центру досліджень профілактики Єльського університету показало, що шоколад містить більше фенольних антиоксидантів, ніж будь-яка інша їжа.

Це добре для системи кровообігу

Дослідження, проведені в Університеті Південної Каліфорнії, Інституті кардіології в Росії і Університеті Гвадалахари, Мексика, показали, що споживання темного шоколаду допомагає поліпшити кровообіг, знизити кров’яний тиск, знизити рівень “поганого” холестерину в крові і підвищити рівень “хорошого” холестерину, який покращує функцію судин і знижує ризик інсульту.

Згідно з дослідженням чоловіків з надмірною вагою, проведених в Університеті Вагенінгена в Нідерландах, щоденне вживання темного шоколаду протягом чотирьох тижнів допомогло відновити гнучкість артерій, а також запобігти прилипання лейкоцитів до стінок кровоносних судин. Це важливо, тому що артеріальна ригідність і адгезія лейкоцитів є факторами серцевих захворювань.

Це добре для роботи мозку і вашого настрою

Те ж дослідження, про яке йдеться вище Дослідницьким центром профілактики Єльського університету, показало, що темний шоколад надає значний позитивний вплив на когнітивні функції мозку. Результати дослідження, проведеного у Великобританії, підтвердили, що вживання темного шоколаду забезпечує різке поліпшення зорових і когнітивних функцій.

Володіє протизапальними властивостями

Фітохімічні речовини в темному шоколаді також володіють протизапальними властивостями. Просто слідкуйте за вмістом цукру, оскільки цукор – запальна їжа. Щоб отримати від шоколаду максимальні протизапальні властивості, вибирайте високий вміст какао і найменшу кількість цукру.

Підвищує чутливість до інсуліну

Нове дослідження Університету королеви Маргарет в Великобританії показує, що темний шоколад покращує чутливість до інсуліну і знижує інсулінорезистентність за рахунок зниження рівня глюкози у дорослих, які не страждають на діабет.

Ризики для здоров’я від вживання чорного шоколаду

Хоча вживання темного шоколаду приносить багато користі для здоров’я, є і недоліки.

Темний шоколад містить компонент, що міститься в багатьох рослинах і тваринах, званий оксалатами, який може збільшити ризик утворення каменів в нирках. Якщо ви схильні до утворення каменів в нирках, можливо, вам варто поспостерігати за тим, як ви вживаєте чорний шоколад.

Це може викликати мігрень

Темний шоколад причетний до деяких мігреней. Однак є також люди, які схильні до мігрені і, схоже, не схильні до впливу темного шоколаду, тому до цих пір немає остаточного рішення. Якщо у вас є схильність до мігрені, ви можете виключити чорний шоколад зі свого раціону, щоб подивитися, чи допоможе він.

Помірність – ключ до успіху

Як і у випадку з будь-яким солодким ласощами, ключовим моментом є помірність. Деякі темні шоколадні цукерки містять більше цукру і жиру, ніж інші, хоча зазвичай це корисний жир з какао-масла. Звичайно чим вище відсоток какао, тим менше в ньому цукру, але це не завжди так. Прочитайте етикетки, щоб переконатися, що саме містить ваш темний шоколад. І намагайтеся не перевищувати 30 грам в день.

Якщо вас турбують кофеїн, камені в нирках або мігрень, проконсультуйтеся з лікарем. Для кращого темного шоколаду купуйте у місцевих шоколатьє і, якщо можливо, купуйте органічні продукти і / або по принципам справедливої торгівлі.

Чорний шоколад
Чорний шоколад

Схожі статті

Салат з капусти як у радянській їдальні: бабуся підказала, як зробити “той самий” смак. Просто і дуже смачно

Салат з капусти – дуже смачна, поживна і корисна страва, яку зможе приготувати абсолютно кожен. Він добре поєднується з будь-якими м'ясними додатками і гарніром, так само його можна подавати окремо.

Якщо хочеться смачненького та солоденького, готую медові тістечка: кращого десерту до чаю годі й шукати

Кращого десерту до чаю, аніж шоколадне тістечко з ягідним прошарком та яскравою цитрусовою ноткою, годі й шукати. А якщо зважити, що у складі є ще й мед, то це й справді щось неймовірне.

Інших рецептів для мене просто не існує: сирна запіканка як в дитячому садочку. Будете пищати від захвату

Багато хто пам'ятає з дитинства таку страву, як сирна запіканка. Цю пишну і ніжну смакоту можна приготувати і зараз, причому просто і в домашніх умовах. Саме такий рецепт ми сьогодні й підготували.