Вибираємо зубну щітку правильно: поради стоматологів

Щоб ваші зуби були здоровими і чистими, потрібно правильно чистити зуби і вибирати підходящу зубну щітку. Як її вибрати - читайте далі.

Електрична або ручна?

Всі професіонали в галузі стоматології згодні, що електрична зубна щітка за ефективністю значно перевершує ручну зубну щітку. Виконуючи більше 30 000 рухів в хвилину, вонавидаляє в 2,5-5 разів більше зубних бляшок (скупчення бактерій, також зване біоплівка, яка прилипає до зубів).

Але, якщо покупка електричної зубної щітки для вас не варіант, знайте, що час чищення і правильна техніка важливіші, ніж тип використовуваної зубної щітки.

М’яка щетина, жорстка щетина або щось середнє?

Ми не рекомендуємо використовувати зубну щітку з жорсткою щетиною, оскільки це може викликати стирання емалі і втягування ясен. М’які щетинки можуть сильніше здавлюватися під лінією ясен і між зубами, а також легше адаптуються до округлої форми кожного зуба, що допомагає краще видаляти зубний наліт і залишки їжі.

А як щодо головки і ручки?

По-перше, краще зупинити свій вибір на зубній щітці з компактною головкою, тому що вона легко добереться до найважчих ділянок, включаючи задні зуби.

Що стосується ручки, просто виберіть ту, яка вам зручна! Можливо, вам доведеться поекспериментувати, щоб знайти те, що вам підходить. Неслизька ручка, наприклад, може полегшити захоплення, навіть якщо кисть волога.

Як вибрати дитячу зубну щітку?

Головна мета – викликати у дітей бажання чистити зуби. Хороше рішення – зробити заняття захоплюючим, зубні щітки з зображенням їхнього улюбленого персонажа – ідеальний варіант.

Слідкуйте за тим, щоб головка обраної зубної щітки була дуже компактною, щоб дитина могла правильно чистити всі зуби.

Для немовлят підійде невеликий гумовий наконечник на кінчику пальця, без додавання зубної пасти.

Проблеми з яснами, хірургія та ортодонтія: яку зубну щітку вибрати?

Якщо ви страждаєте захворюванням ясен або недавно перенесли операцію, стоматолог може порекомендувати спеціальну зубну щітку з ще більш м’якою щетиною, щоб уникнути болю.

Люди, що проходять ортодонтичне лікування, також можуть використовувати адаптовані зубні щітки.

Що з приводу екологічних зубних щіток?

На ринку є кілька типів екологічних зубних щіток. Серед найбільш поширених – зубні щітки з бамбуковими ручками і біопластикові зубні щітки зі змінними головками.

Вони можуть бути такими ж ефективними, як і звичайні зубні щітки; за умови, звичайно, що ви дотримуєтеся рекомендованихі методів чистки і часу.

Ще кілька додаткових порад:

  • Важливо міняти зубну щітку або головку електричної зубної щітки кожні 3 місяці і навіть частіше, якщо ви помічаєте, що щетина зношується.
  • Важливо добре сушити зубну щітку між кожним використанням, щоб уникнути розмноження бактерій.
  • Змініть зубну щітку після герпесу (або іншого захворювання), діагностованого стоматологом.
  • Ви можете продезінфікувати зубну щітку, зануривши її на якийсь час в перекис водню.
Зубні щітки
Зубні щітки

Схожі статті

Можна готувати хоч кожен день: 5 смачних салатів молодої капусти. Весінні рецепти, які я розтягую до осені

Настала весна, час легкості та схуднення. У цю пору року завжди хочеться чогось простого. Сьогодні ми підготували добірку з 5 рецептів салатів із молодою капустою, які забезпечать сонячний настрій.

Чоловік після роботи летить додому, коли готую цю вечерю за 35 грн: рецепт, який підкорив моїх 3-х чоловіків

Як можна максимально заощадити в приготуванні вечері? Можна використовувати молоді кабачки та сковороду. Страва виходить недорогою, але дуже смачною. Саме такий рецепт ми сьогодні й підготували.

Беру йогурт і заморожену вишню. Нереально смачний пиріг “6 склянок”: готувала одразу два, але виявилося мало

Пиріг "6 склянок" настільки простий у виконанні й при цьому смачний, що його захочеться випікати знову й знову. Замість заморожених вишень можна брати будь-які інші ягоди.