Від корости до Ковід-19: на які хвороби можна заразитися при рукостисканні

Рукостискання - популярний спосіб вітання. Але, вчені не вітають його - і ось чому.

Що ми можемо підчепити при рукостисканні?

При рукостисканні можуть передаватися віруси, такі як застуда або грип, паразити, такі як короста, і бактерії, такі як стафілокок. Застуджена людина може витерти мокрий ніс, залишивши на руці слиз, багатий риновірусом. Потиснувши йому руку, а потім торкнувшись очей, можна заразитися цією інфекцією.

Дослідження показали, що кожна п’ята людина не миє руки після туалету, що призводить до поширення всіх видів хвороб. А мікроби можуть вижити на поверхні від 48 до 72 годин.

«Я уникаю рукостискання і категорично відмовляюся робити це, якщо знаю, що у мене простуда, або якщо люди застуджуються на робочому місці», – говорить Девід Витворт, біолог з Університету Аберіствіт в Уельсі.

В експерименті в 2014 році він попросив одну людину, яка брала участь в дослідженні, занурити руку в контейнер, наповнений бактеріями, а потім обмінятися рукостисканням з іншою людиною (вони були в рукавичках). Після того, як рукавичка одержувача висохла, Уітворт виміряв кількість бактерій на ній. Експеримент був повторений за допомогою жесту “дай п’ять ” і вітання “кулак об кулак”

Рукостискання передає майже вдвічі більше бактерій, ніж жест “дай п’ять” і удар кулаком.

У всіх трьох вітаннях більш тривалий контакт і сильніші захоплення збільшували передачу. Уітворт каже, що результати, ймовірно, будуть застосовуватися не тільки до бактерій, але і до мікробів, включаючи віруси, що викликають застуду, грип та новий Ковід-19, що поширюється по всьому світу.

Чи правильно ми миємо руки?

Щоб уберегти себе від зараження через рукостискання – важливо дотримуватися гігієни рук.

Багато людей намагаються мити руки, але більшість з них не роблять цього належним чином. Більше 50% людей забувають мити великі пальці рук, а 95% не миють руки досить довго.

Щоб мікроби на наших руках були видалені належним чином, ми повинні мити їх не менше 20 секунд. Руки слід змочити водою, обидві покрити достатньою кількістю мила, а потім розтерти, взявшись за долоні, пальці, великі пальці рук і тильну сторону рук. Завжди рекомендується добре їх промити і повністю висушити.

рукостискання
Рукостискання

Схожі статті

Не стала додавати в тісто яйця, а поклала мед: смачніше булочок ще не виходило. Думаю паски з такого зробити

Ніхто не може встояти перед випічкою. А цей рецепт можна готувати і під час посту, оскільки в ньому немає яєць і вершкового масла. Сьогодні ми підготували рецепт ніжних і пишних медових булочок.

Хоч кожен день готуй: поживна, соковита і смачна шаурма з особливим соусом. Рецепт, який став фаворитом

Домашня шаурма готується просто, а виходить дуже ситною та поживною, тому сьогодні ми підготували для вас саме такий рецепт. Обов'язкового спробуйте!

Довго шукала саме цей рецепт! Повітряні пончики на молоці: тісто як пух і не вбирає олію – ну дуже смачно

Пухкі, ніжні і м'які пончики щедро присипані цукровою пудрою – що може бути смачнішим?! До вашої уваги класичний рецепт найсмачніших пончиків.