Металевий присмак у роті: популярні причини

Металевий присмак у роті (або дісгвезія) - вкрай неприємний симптом, у якого може бути багато причин. З'ясовуємо, що може викликати присмак металу в роті.

Медикаменти

Безумовно, найбільш часта причина металевого присмаку в роті – це ліки, які ми приймаємо. Було виявлено, що антигістамінні препарати, ліки від кров’яного тиску і антибіотики викликають неприємний присмак в якості побічного ефекту.

Часто побічний ефект викликають також вітамінні добавки, що містять кальцій, хром, залізо і цинк. Звичайно, винні також антибіотики і серцеві препарати, тому обов’язково поговоріть зі своїм лікарем, якщо ваші присмак не зникне.

Вагітність

Зміни ваших смакових рецепторів досить поширені під час вагітності. Зміни, що відбуваються можуть бути пов’язані зі зміною гормонів, що відбувається під час вагітності. Це зазвичай відбувається в першому триместрі і проходить в другому.

Погана гігієна порожнини рота

Відсутність достатньої кількості чистки і зубної нитки може бути ще однією причиною металевого присмаку в роті. Відсутність часу і зусиль для правильного чищення зубів може призвести до розвитку захворювань ясен. На початковій стадії захворювання, відомої як гінгівіт, може з’явитися присмак металу.

Інфекція носових пазух

Застій і скупчення слизу, що виникають при респіраторній інфекції, можуть викликати появу металевого неприємного присмаку в роті. У цих випадках слиз з носа і горла може бути виявлений на язиці (мазок). Цей тип проблем з носовими пазухами може бути результатом чого завгодно, від застуди до інфекції носових пазух або середнього вуха.

Занадто багато або занадто мало цинку

Дисгевзія, стан, який викликає ненормальне або порушене почуття смаку, може бути результатом нестачі або надлишку цинку. Дефіцит цинку, може уповільнити відновлення клітин, що призведе до зміни смаку. І навпаки, люди, які споживають занадто багато цинку через надмірне вживання добавок, можуть відчувати нудоту, дискомфорт у животі або дисгевзію.

Занадто багато кедрових горіхів

За даними Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів Франції, протягом 12-48 годин після вживання кедрових горіхів в роті може з’явитися стійкий металевий присмак. На жаль, дослідники не знають, що саме в горісі викликає появу металевого присмаку, але він зникне, як тільки організм отримає можливість повністю переробити горіхи.

Захворювання нирок або печінки

У рідкісних випадках захворювання нирок або печінки може викликати появу металевого присмаку в роті через накопичення в організмі хімічних речовин. Як тільки ці хімічні речовини потрапляють в слину, вони викликають металевий присмак.

Найпоширеніші причини металевого присмаку
Найпоширеніші причини металевого присмаку

Популярне

Схожі статті

Без нього чай пити не можемо. Найкращий десерт: пишний і ніжний бісквіт. Навіть розпушувача не треба

Пишний і повітряний бісквіт із рум'яною скоринкою - найочікуваніший десерт для сімейного чаювання. Вам для його приготування навіть не знадобиться розпушувач. Випічка вийде з першого з першого разу.

Ектор Хіменес-Браво особливо не заморочується: робить на паски глазур із 2 інгредієнтів. Каже – ідеальна

Ектор Хіменес-Браво поганого не порадить. На цей раз шеф-кухар вирішив поділитися з українцями рецептом ідеальної глазурі для пасок. Готується зі згущеного та сухого молока.

Мій ходовий суп. Я готую його 3 рази на тиждень, а просять ще! Дуже смачний супчик з сирними кульками

Суп з сирними кульками з задоволенням будуть їсти і дорослі і діти. Він виходить наваристим і має яскравий смак. Готується цей суп досить просто та швидко.