У 800 мільйонів дітей високий рівень свинцю в крові

Найбільш ранні роки життя дитини характеризуються швидким ростом і розвитком мозку. Це робить дітей особливо вразливими від шкідливих речовин з навколишнього середовища.

Нейротоксин може призвести до повного пошкодження мозку.

Величезні міжнародні цифри взяті з нового звіту Pure Earth і ЮНІСЕФ. Pure Earth працює над розв’язанням проблем забруднення, які можуть бути шкідливими для людини.

Найбільш ранні роки життя дитини характеризуються швидким ростом і розвитком мозку. Це робить дітей особливо вразливими від шкідливих речовин з навколишнього середовища.

Кам Шріпада, постдок з Норвезького університету науки та технологій (NTNU), який брав участь в написанні звіту.

Шріпада співпрацює з міжнародними організаціями в дослідженні соціальної нерівності стосовно здоров’я, особливо серед дітей.

«Вплив свинцю під час вагітності та на початку життя може привести до того, що дитина ніколи не досягне свого потенціалу», – говорить вона.

Шріпада працює в Центрі досліджень глобальної нерівності стосовно здоров’я (CHAIN) NTNU у співпраці з Норвезьким інститутом громадської охорони здоров’я та ЮНІСЕФ.

Свинець – це не тільки елемент, але і потужний нейротоксин, який може викликати пошкодження на рівні всього п’яти мікро грамів свинцю на децилітр крові. Отруєння свинцем може бути гострим і викликати все, від болю в животі до пошкодження мозку, коми та смерті.

Але отруєння свинцем також може розвиватися повільно, тому що він накопичується в організмі протягом тривалого періоду часу. Найчастіший симптом – летаргія через анемії. Високий рівень свинцю може вражати кров і кістковий мозок, нервову систему і нирки.

Отруєння свинцем також може сприяти зниженню IQ і поведінкових проблем, які можуть тривати все життя.

“Свинець являє собою загрозу для здоров’я дітей в кожній країні світу. Однак діти в країнах з низьким або середнім рівнем доходу є найбільш уразливими, особливо в Південній Азії та серед маргіналізованих груп в цілому. Коли він призводить до впливу свинцю та інших токсинів в навколишньому середовищі, з якими нам необхідно боротися », – каже Шріпада.

Велика частина свинцю надходить зі свинцево-кислотних акумуляторів, зміст яких не повинен належного перероблення. Кількість автомобілів потроїлася в країнах з низьким і середнім рівнем доходу за останні 20 років, що, своєю чергою, призвело до різкого збільшення кількості свинцевих акумуляторів. Близько половини батарей не використовується і не відновлюються належним чином.

Водопровідні труби, промисловість, фарби та ряд товарів для будинку, таких як консерви, забруднені спеції, косметика та іграшки, також вносять свій внесок. Свинець, який раніше використовувався в бензині, дотепер знаходиться в ґрунті.

Побічно країни можуть зазнати величезних втрат доходів, оскільки діти ростуть з цими джерелами впливу свинцю. Ставши дорослими, вони часто не можуть вносити оптимальний внесок в суспільну економіку.

«Цей звіт має глобальне значення, – говорить професор NTNU Тер’є Андреас Ейкем, який очолює CHAIN.

І Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), і Центри з контролю і профілактиці захворювань в Сполучених Штатах вважають, що ситуація вимагає міжнародних заходів, таких як додаткова інформація та зміцнення системи охорони здоров’я в декількох країнах.

 ""

«Цей звіт проливає світло на свинець як на важливу глобальну проблему навколишнього середовища і здоров’я, яка особливо пов’язана зі здоров’ям і розвитком дітей», – каже Хайді Аазе, яка очолює дослідження NeuroTox в Норвезькому інституті охорони здоров’я.

У дослідженні NeuroTox вивчається взаємозв’язок між токсинами навколишнього середовища в утробі матері, включаючи свинець, і різними показниками розвитку мозку. СДУГ, аутизм і когнітивні функції розглядаються в великій вибірці норвезьких дітей. Екологічні токсини, виявлені в організмі матері під час вагітності, можуть вплинути на розвиток дитини.

CHAIN буде використовувати дослідження NeuroTox для вивчення взаємозв’язку між соціально-економічними факторами, такими як дохід, освіту та умови життя, а також рівнями свинцю та інших токсинів навколишнього середовища у вагітних жінок і їхніх дітей.

«Звіт ЮНІСЕФ та інші дослідження показують, що бідність пов’язана з більш високим вмістом свинцю і підвищеним ризиком шкідливого впливу на здоров’я. Ми досліджуємо, чи застосовна ця картина до вагітних жінок і дітям в Норвегії », – каже Азе.

Результати досліджень NeuroTox і CHAIN також можуть використовуватися по-різному на міжнародному рівні, наприклад, для запобігання соціальної нерівності стосовно здоров’я, включаючи шкідливий вплив токсинів навколишнього середовища.

Згідно зі звітом ЮНІСЕФ, середній рівень свинцю в крові у дітей з країн з низьким і середнім рівнем доходу набагато вище, ніж у норвезьких дітей. Проте у звіті підраховано, що у багатьох норвезьких дітей рівні свинцю можуть перевищувати встановлену межу, який, як ми знаємо, погано впливає на розвиток мозку.

«Це викликає занепокоєння, – говорить дослідник NeuroTox Гро Делі Вілланджер.

Дослідження показують, що ушкодження мозку і нервової системи може статися при набагато нижчих рівнях свинцю, ніж межа, зазначений у звіті.

«Сьогодні не встановлено ніякої межі вартості, який вважається безпечним, і тому кількість постраждалих дітей може бути набагато вище як в Норвегії, так і в інших країнах», – каже Віллангер.

Популярне

Схожі статті

Хліб готую тільки вдома. Хрусткий і рум’яний, а так просто і швидко: додаю для аромату часничок і зеленушку

Щоб поставити на стіл смачний хліб, не потрібно йти в булочну. Хрусткий зовні та м'який усередині ароматний хліб можна приготувати в домашніх умовах. Саме такий рецепт ми сьогодні й підготували.

“Зрозуміло, хто справжня мама дітей”: розкрита сімейна таємниця Алли Пугачової і Максима Галкіна про двійнят

Алла Пугачова і Максим Галкін продовжують бути найобговорюванішою парою в російському шоу-бізнесі. З'явилася нова версія, пов'язана з рідством Примадонни та двійнят Лізи і Гаррі.

Спробувавши цю намазку, тесть розплакався від спогадів: закуска радянської молодості. Рецепт з секретом

У радянські часи шалено відчувався брак різноманіття продуктів. Та і в таких умовах хазяєчки якось викручувалися й годували родину смачно. Приміром, на святковому столі були такі бутерброди.