Дитячий нежить: як уникнути ускладнень?

В середньому у малюка буває 8 простудних захворювань в рік. Уникнути цього неможливо, але можна вжити певних заходів, щоб запобігти його переродження.

З точки зору симптомів застуду не дуже складно розпізнати: для неї характерне чхання, прозорі виділення з носа, які з плином часу стануть густішими, закладеність носа, при якій вам необхідно залишити рот відкритим, щоб дихати, а також кашель.

В основі цієї інфекції в 90% випадків лежить загальний вірус, що викликає запалення слизових оболонок дихальних шляхів в носі і горлі.

Найчастіше застуда повністю виліковується протягом тижня без необхідності будь-якого спеціального лікування, крім відпочинку.

Поліпшення комфорту дітей при застуді

Оскільки лікування від застуди відбувається спонтанно, всіх заходів, які необхідно вжити, спрямовані на поліпшення комфорту дитини.

Епізод ринофарингіту найчастіше супроводжується підвищенням температури тіла між 38,5 і 39 C протягом перших двох днів. Щоб знизити температуру, давайте дитині дозу сиропу або супозиторії парацетамолу кожні шість годин. Не кутайте на його занадто сильно, щоб не було конвульсій.

Не допускайте, щоб повітря у вашому житловому приміщенні був занадто гарячим або занадто сухим, оскільки це робить дихальні шляхи більш уразливими для мікробів. Щоб компенсувати недолік вологості, помістіть поряд з обігрівачем вологий рушник або ємність з водою або скористайтеся електричним або пористим кам’яним зволожувачем. Це вологе повітря також допоможе розрідити виділення і зменшити кашель.

Невелика порада, яка допоможе вашій дитині краще дихати вночі – коли ніс закладений, підніміть голову, поклавши подушку під матрац.

Давно застосовуються для розрідження мокротиння, розріджують сиропи тепер протипоказані дітям до 2 років. Дітям старшого віку їх слід використовувати до 18:00 і ніколи перед сном. Аналогічним чином, застосування вазоконстрикторів у немовлят і маленьких дітей категорично не рекомендується.

Позбавтеся від ускладнень: зосередьтеся на промиванні носа

Справжня проблема ринофарингіту полягає не в застуді як такої, а в ЛОР-ускладненнях, які можуть виникнути в результаті цього. Щоб застуда не перетворилася в отит, синусит або фарингіт, вашу терапевтичну зброю можна описати одним словом: чистка носових порожнин.

Закрийте рот дитині однією рукою і тримайте голову набік. Потім закапайте кілька крапель фізіологічного розчину (у вигляді капсул або спрея) в ніс, коли вона дихає, і витягніть слиз спеціальним пристроєм. Щоб оптимізувати знищення мікробів, виберіть назальний спрей, що містить фізіологічний розчин або морську воду з антисептиком.

Коли звернутися до лікаря

Обов’язково зверніться до лікаря, якщо ви помітили наступні симптоми:

  • температура не опускається нижче 38,5 C через три-чотири дні;
  • кашель стає хриплим;
  • дитина часто торкається до вух;
  • її голос хриплий;
  • застуда супроводжується частим проносом і блювотою;
  • якщо дитина здається млявою або не їв три дні;
  • її очі склеєні, коли вона прокидається або сльозяться (це може бути вірусний кон’юнктивіт, який потрібно лікувати очними краплями).

Як уникнути рецидиву?

Щоб уникнути занадто частого повторення епізодів ринофарингіту, деякі ЛОР прописують сірчані препарати, пов’язані з вітаміном А і мікроелементами (марганець/ мідь протягом трьох зимових місяців).

Їх ефективність не доведена, але на практиці їх використання може мати позитивний ефект.

Чого слід уникати при застуді дитини

Не потрібно давати дитині антибіотики, оскільки в більшості випадків ринофарингит є вірусним. Вони стануть в нагоді тільки в разі ускладнень.

Не давайте аспірин або ібупрофен без консультації з лікарем. Дійсно, застуда може приховувати ще одне інфекційне захворювання, при якому використання цих препаратів може бути протипоказано.

У немовлят категорично уникайте використання продуктів, що містять камфору і ментол. Точно так само не рекомендується використання ефірних масел, вірменського паперу і ладану, оскільки вони виділяють леткі органічні сполуки (бензол, формальдегід, толуол і т. Д.), які є токсичними і дратівливими, особливо у немовлят.

Застуда у дитини
Застуда у дитини

Схожі статті

З цим тістом тонкі млинці виходять смачні та ніколи не порвуться: всі, хто пробував тепер випрошують рецепт

Приготувати тонкі та ароматні млинці інколи може здаватися завданням із зірочкою. Проте завдяки правильному підбору інгредієнтів та техніці, смаження млинців можна перетворити у приємну справу.

Чомусь майже ніхто так не готує гречку, а дарма: вдвічі смачніше, ніж всі звикли. Моя вдала імпровізація

Гречка має дуже своєрідний насичений смак і ця крупа "самостійна", але це не значить, що з нею не можна експериментувати. Цей рецепт саме на такий випадок.

Подружка приїхала з Грузії і навчила, як зробити хачапурі за 5 хвилин: без замішування тіста. Вже на досвіді

Приготувати хачапурі можна у найкоротші терміни, якщо взяти листкове тісто та сир сулугуні. Виходить справжня смакота, від якої неможливо відірватися. За 5 хвилин підготуєте, за 15 спечеться.