Чому у чоловіків з віком росте живіт і чим це небезпечно?

На формування великого живота у чоловіків впливають кілька факторів, які з віком тільки посилюються. Чому так відбувається? Читайте далі.

З віком позбутися небажаного жиру на животі важче. Основна причина збільшення жирових відкладень – зниження обміну речовин. Дослідження показали, що метаболізм більшості людей знижується на піввідсотка на рік після 25 років.

Три основних фізіологічних фактора, що уповільнюють метаболізм людини: зменшення м’язової маси, зміна рівня гормонів і зниження потреби внутрішніх органів в калоріях. Всі три ці фактори можна контролювати, змінивши спосіб життя.

Небезпека для вашого здоров’я

У нашому організмі є два різних типи жиру, які розрізняються по розташуванню і впливу на загальний стан здоров’я – підшкірний жир і вісцеральний жир. Підшкірний жир знаходиться під шкірою і становить 90% жиру. Решта 10% – це вісцеральний жир, який знаходиться глибше в організмі, за м’язами живота, навколо кишечника, печінки та інших органів. Вісцеральний жир також відомий як внутрішньочеревний жир, тому що він накопичується в черевній порожнині. Давно відомо, що жирові відкладення, розташовані в черевній порожнині у вигляді вісцерального жиру, представляють серйозну небезпеку для здоров’я в цілому.

Вісцеральний жир виробляє шкідливі хімічні речовини

Традиційно вважалося, що тілесний жир пасивно відкладається в клітинах, чекаючи, поки організм буде використовувати його для отримання енергії. Однак дослідження показали, що жирові клітини біологічно активні і функціонують як ендокринний орган, секретуючи гормони і інші молекули. Активність вісцерального жиру призводить до запального стану, який тісно пов’язано з порушенням обміну речовин, інсулінорезистентністю і підвищеним ризиком смерті навіть у чоловіків з нормальною масою тіла.

Те, де в організмі зберігається жир, залежить від генів, гормонів, дієти і фізичних вправ, а також від рівня стресу. Їжа і напої, що містять цукор або кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, фруктові соки, більше двох алкогольних напоїв в день, недостатнє споживання білка і недостатня кількість клітковини сприяють накопиченню вісцерального жиру. Сидячий або малорухливий спосіб життя, стреси і поганий сон також збільшують кількість вісцерального жиру.

Гормони і жир на животі у чоловіків

У чоловіків адекватний рівень тестостерону необхідний для підтримки здорового розподілу жиру. Однак дослідження показали, що наявність вісцерального жиру може перешкоджати виробленню тестостерону, ще більше посилюючи накопичення жиру в животі. Надмірний абдомінальний жир не тільки знижує вироблення тестостерону, але також пов’язаний з підвищенням рівня жіночого гормону естрадіолу у чоловіків. Неясно, чи порушує зниження тестостерону, пов’язане зі старінням, вироблення тестостерону, або ж накопичення жиру за рахунок збільшення ваги призводить до зниження рівня тестостерону. У будь-якому випадку скорочення вісцерального жиру за рахунок зміни способу життя корисно для загального здоров’я чоловіків.

Большой живот у мужчин
Великий живіт у чоловіків

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.