Йога як засіб від хронічного болю в попереку також покращує сон

Дослідники показали, що заняття йогою протягом кількох тижнів не тільки полегшують стан пацієнтів, а й також покращують їх сон.

Йога – це дисципліна тіла і розуму, що розглядається як мистецтво життя, засноване на практиці асан (поз) і пранаями (дисципліни дихання). Багато знаменитостей, як, наприклад, Жизель Бюндхен, Джессіка Альба або Кара Делевінь, практикують її. Серед найбільш часто згадуваних мотивів – бажання зняти стрес, зберегти своє тіло і зберегти хороше здоров’я. Нове дослідження, опубліковане Бостонским медичним центром, підтверджує переваги йоги при двох повсякденних недугах: при проблемах зі сном і при болях в спині.

Йога допомагає боротися з безсонням і болями в спині

Дослідження, опубліковане в Journal of General Internal, показує, що йога та інші фізіотерапевтичні практики є ефективними підходами до лікування порушень сну і хронічного болю в спині, зменшуючи при цьому потребу в ліках. Дослідники почали з спостереження, що порушення сну і безсоння поширені у людей з хронічним болем у попереку (коли біль в спині триває більше 3 місяців або 12 тижнів за даними медичного страхування). Попередні дослідження показали, що у 59% людей з цим захворюванням якість сну була поганою, а у 53% було діагностоване безсоння.

Слід розглянути нефармакологічні підходи

«Ліки від сну і болю в спині можуть мати серйозні побічні ефекти, а ризик передозування опіоїдами і смерті збільшується при вживанні снодійних», – кажуть автори дослідження, – визначення цілісних методів лікування цих станів може допомогти зменшити залежність від цих препаратів. У рандомізоване контрольоване дослідження було включено 320 дорослих з хронічним болем у попереку. На початку дослідження було виявлено, що понад 90% постраждалих учасників, які також страждали від поганого сну.

Хід дослідження

Учасникам було призначено один з трьох запропонованих курсів лікування: фізіотерапія, щотижнева йога або читання навчальних матеріалів. Покращення порівнювали протягом 12-тижневого періоду втручання і після одного року спостереження. Виявилося, що після шести тижнів лікування добровольці повідомили про зменшення болю в спині в середньому приблизно на 30%. Крім того, учасники в три з половиною рази частіше відчували поліпшення сну після 12 тижнів повного лікування, що підтверджує, що біль і сон тісно пов’язані, і це поліпшення не зменшувалося після завершення лікування весь період спостереження.

Заняття йогою допоможуть вам краще спати

«Висока поширеність проблем зі сном у дорослих з хронічним болем у попереку може негативно позначитися на загальному стані здоров’я і самопочутті. Це дійсно наголошує на необхідності того, щоб медичні працівники запитували пацієнтів з хронічним болем у попереку про якість їхнього сну. З урахуванням серйозних ризиків, пов’язаних з комбінацією анальгетиків і снодійних, цим пацієнтам слід розглянути немедикаментозні підходи », – підсумовують вони.

Йога допоможе позбутися від болю в спині
Йога допоможе позбутися від болю в спині

Схожі статті

42-річна Лілія Ребрик пригадала, як пройшли її пологи та показала фото з клініки: “Максимально легко”

Лілія Ребрик розсекретила, як пройшли її треті пологи. Телеведуча показала зворушливе фото з пологового будинку, на якому позує разом з коханим чоловіком.

Домашні рогалики з густим повидлом готую за рецептом із маминого записника: таких в магазині не купити

Ароматні та смачні рогалики з повидлом приготувати зовсім нескладно, головне — це знайти правильний рецепт, про який ми сьогодні вам розповімо.

Цей рецепт просто знахідка! Мінімум продуктів і часу: найніжніший фруктовий зефір в домашніх умовах за 5 хв

Рецепт цих пружних зефірок до банального простий, а ваші діти будуть просто в захваті від цього смачного десерту. Для його приготування вам знадобиться всього 2 основних інгредієнта.