6 продуктів, які не можна розігрівати в мікрохвильовці

З моменту своєї появи в 1950-х роках мікрохвильова піч зробила революцію в наших харчових звичках. Союзник їжі, взятої на ходу, цей спосіб приготування не завжди використовується правильно.

В цілому ми знаємо основні принципи приготування в мікрохвильовій печі – не вставляйте металеві предмети, знімайте пластикову кришку, дотримуйтесь часу приготування. Але потрібно враховувати й інші елементи: на відміну від готування на сковороді, в духовці або на водяній бані, приготування в мікрохвильовій печі не є рівномірним. Коли ви розігріваєте блюдо, одні ділянки стають гарячими, інші – крижаними.

Слідство: не всі бактерії, які можуть розмножуватися на вже приготовленої їжі, будуть знищені.

Як знизити ризик для вашого здоров’я і здоров’я ваших дітей?

Ось список продуктів, які краще не розігрівати в мікрохвильовій печі

1. Рис

Важко повірити, і все ж … Якщо ви нагрієте рис в мікрохвильовій печі, ви піддастеся ризику харчового отруєння.

Згідно з дослідженням, опублікованим в Міжнародному журналі харчової біології, цей ризик пов’язаний з присутністю в уже приготованому рисі бактерії Bacillus cereus. Цей мікроорганізм не може протистояти мікрохвильового нагрівання, але він може виробляти токсичні спори, стійкі навіть до високих температур.

Дослідження, проведене вченими з Кембриджського університету, показує, що в рисі, нагрітому в мікрохвильовій печі, а потім залишеному в кімнаті при кімнатній температурі, ці спори розмножуються. Вони можуть викликати інтоксикацію, яка, зокрема, призводить до діареї і блювоті.

2. Оброблене м’ясо

Оброблене м’ясо часто містить консерванти для продовження терміну зберігання. Але нагрівання їх в мікрохвильовій печі іноді може викликати хімічні реакції, які можуть завдати шкоди вашому здоров’ю.

Згідно з дослідженням, опублікованим в науковому журналі Food Control, процес мікрохвильового нагріву сприяє виробленню оксистерінів, продуктів окислення холестерину. Ці компоненти будуть впливати на оксістерін, вже присутній в нашому організмі, і можуть збільшити ризик серцево-судинних захворювань і атеросклерозу, хвороби, що вражає артерії.

3. Гриби

Гриби треба їсти відразу після приготування. Якщо ви розігрієте їх в мікрохвильовій печі, попередньо приготувавши їх (наприклад, на сковороді з овочами), ви ризикуєте мати складнощі з травленням їх і відчути здуття живота або біль в шлунку.

4. Курка

Якщо ви помітили, що внутрішня частина курки рожева, не намагайтеся закінчити приготування в мікрохвильовій печі, а замість цього доготуйте її в духовці або сковороді. Тепла, випромінюваного мікрохвильовою піччю, не завжди достатньо, щоб вбити всі бактерії, тим більше, що вона не забезпечує рівномірного приготування м’яса.

Курка може містити шкідливі бактерії, такі як сальмонела, мікроорганізми, виявлені в кишечнику домашньої птиці. Ці бактерії можуть викликати у людей діарею, блювоту або жар.

5. Яйця

Нагрівання яєць в мікрохвильовій печі – жахлива ідея для вашої шкіри, рота і навіть для вух. Згідно з дослідженням, опублікованим в 2017 році в журналі Science Daily, коли ви нагріваєте круто зварене яйце в мікрохвильовій печі, воно починає розбухати під дією радіації. Результат: він може вибухнути, якщо увіткнути в нього вилку.

Цей вибух може не тільки викликати серйозні опіки, а й викликати вибух з рівнем звуку від 86 до 133 децибел, звук запуску авіаційного двигуна, що знаходиться в 300 метрах від нього.

6. Дитяче молоко

Мікрохвильова піч нагрівається швидко, але нерівномірно. Результат: якщо ви нагрієте молоко дитини в мікрохвильовій печі, деякі області залишаться холодними, а інші – дуже гарячими, і ваша дитина може обпалити рот і стравохід. Щоб уникнути цього, купите підігрівач для пляшечок, який буде нагрівати молоко швидко і рівномірно.

Загалом, уникайте нагріву рідин в мікрохвильовій печі (воду, суп тощо). І використовуйте замість них каструлю або чайник.

Продукти, які не можна гріти в мікрохвильовці
Продукти, які не можна гріти в мікрохвильовці

Схожі статті

Шикарна вечеря на всю сім’ю без клопоту! Капустяна запіканка по-турецьки: весь секрет у звичайній заливці

Смачна, поживна та ароматна – це все про запіканку з капусти по-турецьки. Сьогодні ми приготували простий, але надзвичайно вдалий рецепт цієї страви.

Цей чарівний кавовий пиріг просто неймовірний: легко і без випічки готую улюблений десерт для своєї сім’ї

Цей чарівний торт вартий зусиль та часу на його приготування, тому що має напрочуд показний вигляд, через що завжди буває перлиною будь-якого десертного частування.

Всього 4 інгредієнти, а так смачно: ніжний салат із банального буряка тепер готую щодня, бо чоловік випрошує

Салат із буряка, яєць та сиру виходить не лише смачним, але й поживним. Він чудово пасуватиме як на кожен день, так і на святковий стіл. Спробуйте!