Страх темряви у дітей: що з цим робити?

Багато дітей бояться темряви, завдання батьків допомогти дитині впоратися зі страхом і забезпечити комфортний сон. Ось 6 порад, як це зробити.

Не дозволяйте повній темряві панувати в спальні

Все, що потрібно, – це нічник, невеликий світильник, приліжкова лампа або відкриті двері для світла в коридорі, щоб перетворити цю темряву в просту напівтемряву. Або ж прічепити фосфоресцентні зірки на стелю, щоб зацікавити дитину. Поцікавтеся його думкою, який варіант йому сподобається більше.

Заохочуйте пояснити свій страх, щоб разом краще його приручити

Коли дитина відчуває почуття страху, рекомендується спонукати її висловити свої емоції і тривоги. Сам факт того, що ви запитаєте її про свою фобію, вже трохи заспокоїть. І, звичайно ж, справжній діалог допоможе вам знайти правильні слова і рішення, щоб розвіяти ці страхи. Важливо серйозно поставитися до ситуації, не драматизуючи її. Також уникайте асоціації себе з цим ( «я теж …»), щоб не посилювати страх. Якщо їй  сниться кошмар, запропонуйте пояснити свої побоювання, заспокойте його і дайте їй заснути самостійно, коли вона заспокоїться.

Боязень темряви
Боязнь темряви

Щовечора влаштовуйте заспокійливий ритуал

Щоб підготувати дитину до сну, важливо встановити ритуал. Це може означати, наприклад, розповісти їй історію. Прочитайте, або заспівайте дитині позитивні розповіді, які змусять сміятися або мріяти, і будуть мати прямий вплив на сон і їх зміст.

Приручіть темряву разом з вашою дитиною, щоб побороти

Щоб познайомити вашу дитину з її нічним оточенням, ви можете навчити її дивитися в темряву і розпізнавати елементи навколо неї. Ви також можете зробити нічну прогулянку рука об руку по дому, при необхідності з ліхтариком. Це допоможе заспокоїти дитину, яка страждає фобією, на всю ніч.

Створіть заспокійливу атмосферу

Щоб створити заспокійливу атмосферу, ви можете розпорошити розслаблюючі ефірні масла (масло лаванди тощо), але не тоді, коли дитина знаходиться в кімнаті. Робіть це переважно перед сном і максимум за десять хвилин. Ви також можете залишити предмет одягу просоченим вашим запахом або духами, щоб створити відчуття безпеки.

Навчіть її уявляти собі захисну бульбашку навколо ліжка або кімнати, де вона буде в цілковитій безпеці. Він може навіть уявити його запах, колір і текстуру, щоб зробити його ще більш реальним і більш ефективним проти монстрів.

Навчіть перемагати монстрів

Деякі батьки також розважаються, створюючи спрей проти монстрів, щоб тримати його на тумбочці! Ви також можете прикрасити пляшку кумедними малюнками і наклейками. Потім влийте воду самостійно або з квітами лаванди або апельсина. (Будьте обережні з інгредієнтами! Ніякого ефірного масла, ваша дитина може розпорошити його на себе.)

боязнь темряви
боязнь темряви

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.