Нічні кошмари: чому нам сняться всякі дурниці

У дорослому віці кошмар або поганий сон трапляється частіше, ніж ви думаєте. Розуміння задіяного механізму дозволяє нам впоратися з цим нічним страхом.

Кошмари бувають не тільки у дітей: майже у 85% дорослих вони спостерігаються більш-менш регулярно.

Втомилися прокидатися посеред ночі після кошмару? Перш ніж намагатися знайти рішення, необхідно спробувати зрозуміти причину цих кошмарів.

Регулярно сняться кошмари, чому?

Перш за все, ви повинні знати, що кошмари в зрілому віці – це нормально. Звичайно, ніколи не приємно прокидатися посеред ночі після того, як приснилося, що серійний вбивця намагався вас зловити. Але це не небезпечно. За винятком, мабуть, якості вашого сну: нелегко знову заснути після неприємного сну.

На думку експертів, є два види кошмарів:

Посттравматичні сни, що виникають в результаті травми (агресія, нещасний випадок, втрата коханої людини тощо).

Ідіопатичні сни, які більше відображають наше повсякденне життя і наші особисті відносини. Не будемо забувати, що вночі мозок обробляє численну інформацію, отриману протягом дня. Іноді він може перетворити цю інформацію в кошмар без будь-якої основної травми.

Як знайти тихі ночі без кошмарів?

Кошмари, вони бувають у вас хоча б раз на тиждень. Ви прокидаєтеся серед ночі і не можете заснути: ідеальний коктейль, щоб виглядати як зомбі, коли ви прокидаєтеся!

Ось кілька порад, які допоможуть знизити ризик нічних кошмарів:

Обмежте щоденний стрес: у тривожних людей більше кошмарів, ніж у інших. Якщо у вас є проблеми на роботі або з партнером, постарайтеся відкласти їх в сторону перед сном: 10 хвилин медитації, безсумнівно, дозволять вам поглянути на речі в перспективі.

Обмежте вживання антидепресантів, які також можуть викликати кошмари у деяких людей. Якщо ви проходите таке лікування, не соромтеся обговорити цей побічний ефект зі своїм лікарем, щоб знайти рішення.

Прокидаюся після кошмару: що робити?

Чи не можете заснути після кошмару? Не обов’язково залишатися в ліжку.

Встаньте, випийте склянку води, зробіть розслаблюючі вправи і, перш за все, постарайтеся не думати про цей поганий сон. Якщо він вас переслідує, ви завжди можете записати це в невеликий блокнот: це як і раніше кращий спосіб викинути погане з голови.

кошмари
Кошмари

Схожі статті

І чому я не готувала так раніше? Жменька фаршу і пара картоплин: ситна й смачна вечеря за 30 хвилин максимум

Картопля по-турецьки з фаршем на пательні - проста та смачна страва. Прекрасний варіант, щоб нагодувати домашніх ситним обідом, оскільки таке поєднання продуктів додає ситості та пікантності.

Дякую свекрусі за цей рецепт: потрібно всього 4 інгредієнти та заправка, щоб приготувати салат “Моя Леді”

Приготувати смачний салат з цікавою назвою "Моя Леді" можна з чотирьох інгредієнтів, а весь секрет криється в ароматній заправці. Спробуйте цей рецепт сьогодні та пригостіть родину смачною вечерею.

“Юристи вже працюють”: Ольга Фреймут прояснила ситуацію з некоректним коментарем щодо чоловіків в Україні

Телеведуча та журналістка Оля Фреймут потрапила у скандал, начебто звинувативши українських чоловіків в небажанні захищати країну. Сама знаменитість стверджує, що ці слова – брехня.