Коли святкуємо День батька в Україні у 2024 році: на який день припадає свято і що подарувати найріднішим

В Україні День батька досить молоде свято, яке на офіційному рівні запровадили лише у 2019 році. Раніше в країні офіційного свята не існувало, але неформально все одно вітали татусів у вересні.

З 2019 року, згідно з указом, який підписав Петро Порошенко, святковий день відзначається у третю неділю червня, в цьому році свято на честь татусів буде 16 червня.

Проте у вересні в нас також залишається свято на честь татусів – третя неділя вересня є Всенародним днем батька. Тому можливість привітати своїх рідних татусів зі святом батька можливо двічі на рік.

В Європі перше святкування Дня батька почалось у 1900 році, країни, які відзначали цей день – Німеччина та її сусіди.

Історія починається з 1910 року у США. Головною ініціаторкою виступала місіс Додд зі штату Вашингтон. Таким чином жінка хотіла вшанувати пам’ять свого батька, який самотужки виховував шість дітей. Тож таким чином вона хотіла віддячити татові-герою. Але запровадити це свято в США вдалося лише у 1966 році. Потім інші країни також почали приєднуватись та підтримали ініціативу нового свята.

Які країни, котрі також святкують День батька – Швейцарія, Туреччина, Велика Британія, Словаччина, Нідерланди, Франція, Японія, Індія та інші. Це свято популярне серед європейських країнах і також в азіатських.

Проте, в Україні за це свято почались розмови ще у 2006 році, коли представники МГО “Міжнародного Центру Батьківства” запропонували також ввести цей день на державному рівні.

У 2008 році проходив громадський форум у Києві, де якраз була обговорена тема наявності свята. Вони прийшли до того, що в Україні варто формувати в суспільстві “доброго батька”, який турбується про життя та здоров’я своєї дитини, забезпечує матеріально свою сім’ю, виховує дітей та активно бере участь в їх житті. Ця ідея була широко підтримана громадськістю та розповсюдилась у ЗМІ. В цьому році одразу підготували проєкт щодо нововведення, але уряд його не зміг запровадити через фінансову кризу.

Протягом 11 років було багато вкладено зусиль аби нарешті запровадили та узгодили цей проєкт, але вдалося це зробити лише у 2019 році. Тож, тепер офіційно можемо вітати наших татусів із Днем батька.

Коли святкуємо буде День батька у 2024 році
Коли святкуємо буде День батька у 2024 році

Після початку повномасштабного вторгнення для України це свято набуває нового та особливого значення для суспільства, батько – захисник, опора, підтримка.

Також у цей день можна привітати дідусів, дядю, братів, близьких людей чоловічого полу. У цей день прийнято щиро вітати, дарувати подарунки та головне нагадувати, як ви вдячні за їх вклад у ваше життя.

Що можна обрати подарунком для улюбленого тата або дідуся? Це може бути парфумована вода, книжка, настільна гра, картина, годинник, побутова техніка, одяг – краватка, метелик, прибори для авто, записник, аксесуари. Також не забувати про улюблені хоббі рідного – рибалка, теніс, футбол, ігри, прогулянки, подорожжі. Ваш подарунок буде більш цінним, якщо він буде зроблений власними руками.

Популярне

Схожі статті

Додайте це до борошна і оладки вийдуть пухкі, смачні і ароматні. Рецепт пишного тіста на кефірі

Швидкі, м'які та пухкі – ці оладки з яблуками виходять ідеальними! Спробуйте приготувати оладки за цим рецептом і вони стануть вашими улюбленими.

Які вони непостійні! Санта Дімопулос, MamaRika, Анна Трінчер, Алла Кудлай змінили колір волосся на рожевий

Жінки обожнюють змінювати імідж. Їх приваблюють не лише нові луки, але й зовнішні перевтілення. Навіть із кольором волосся експериментують. Тож можемо побачити, як пасують зіркам рожеві відтінки.

Можу їсти цей пиріг з варенням хоть щодня! Рецепт простіший за шарлотку, а смак в рази кращий

Пиріг з варенням за цим рецептом виходить ніжним, м'яким і буквально тане у роті. Готується він дуже швидко, просто і з доступних та бюджетних продуктів.