Медовий, Яблучний і Горіховий Спас: коли відзначають у 2023 році та нові дати церковних свят в Україні у 2024

Цього року християнські свята відзначають без змін – у ті дати, як і завжди. Втім, вже з Нового 2024 року українці святкуватимуть Спас в інші дати. Розповідаємо про майбутні зміни

Кожного року українці традиційно відзначають три Спаси. Свято Преображення є одним із найважливіших у Східній Церкві після Великодня. Головний сенс цього християнського свята полягає в об’явленні Преображеного Христа апостолам. Крім того, у ці свята люди щиро дякують Богові за подаровані ним стиглі плоди.

За старим стилем ці свята в Україні відзначаються у такі дати – Медовий Спас або Маковія припадає на 14 серпня, Яблучний Спас відзначають 19 серпня, а Горіховий Спас святкують 29 серпня. Втім, вже з наступного року українці відзначатимуть церковні свята в інший день. Пов’язане це з переходом на новоюліанський календар.

Коли тепер в Україні відзначатимуть Медовий, Яблучний і Горіховий Спас
Коли тепер в Україні відзначатимуть Медовий, Яблучний і Горіховий Спас

Відтепер дати святкування всіх трьох Спасів посунулись на 13 днів назад. Отже, святкування Медового Спасу віднині буде 1 серпня, а ось Яблучний відзначатимуть 6 числа. Останній, Горіховий Спас, з наступного року українці святкуватимуть 16 серпня, замість звичного 29 числа.

Традиції на кожен Спас

Перший у трійці Спасів – Медовий або, як його ще називають у народі, Маковія. У цей день починається Успенський піст, а отже варто відмовитись від вживання м’яса та риби і надати перевагу рослинній їжі – овочам і фруктам. Крім того, споконвіку вважалось, що мед цього дня має цілющі властивості, тому після освячення першою чергою його давали тим, кому потрібне зцілення.

Наступний Спас – Яблучний. Саме у цей день починається активний збір врожаю яблук, який обов’язково потрібно освятити у церкві. Після богослужіння господині зазвичай випікають з освячених плодів різні смаколики, як от, пироги, коржі або пиріжки. Традиційно у цей день вся родина має зібратись за одним столом і подякувати Богові за подаровані ним плоди.

Які традиції існують у кожен зі Спасів
Які традиції існують у кожен зі Спасів

Останній з трійці Спас – Горіховий. Оскільки у переддень цього свята Успенський піст вже завершився, наші пращури дозволяли собі куштувати абсолютно будь-які страви. Виключенням ставали лише випадки, коли свято припадало на середу або п’ятницю – тоді варто було все-таки відмовитись від вживання продуктів тваринного походження. Зазвичай, у цей день випікають хліб та готують різні страви з горіхом.

Популярне

Схожі статті

54 річна українська Мадонна Ірина Білик не припиняє епатувати публіку: про цікаві факти з життя поп-діви

Чому українську співачку Ірину Білик часто називають українською Мадонною? Мабуть, через те, що вона неймовірно талановита, часто змінює свій імідж, та має величезний вплив на шоу-бізнес.

Запікаю картоплю у маслі, роблю легкий салат і — шикарна вечеря на столі: картопля по-французьки у духовці

Запрошуємо вас відкрити нові смакові горизонти з нашим сьогоднішнім меню вечері, яке складається з найпростіших, доступних, але неперевершених страв.

“Головне, я цього хочу”: дружина Віктора Павліка Репяхова хоче народити доньку, але співак не мотивований

В сімейних планах Віктора Павліка та Каті Репяхової народження доньки могло б виглядати як завершення ідеальної картини. Але, на жаль, не завжди всі мрії легко здійснюються.