Медовий Спас 2023: що заборонено робити, аби не накликати біду та що треба зробити для удачі на весь рік

Свято Маковія, або Медовий Спас - це перший із трьох Спасів та початок Успенського посту - одного з найсуворіших у році. Навколо свята є багато таємниць, вірувань і заборон, які беруть своє коріння ще в біблійські часи, до самої історії створення цього свята. Тож варто дізнатися, що категорично не можна робити у цей день, щоб потім весь рік не був "як муха у спасівку" - а що навпаки варто зробити, щоб везіння і достаток стали вірними супутниками.

14-го серпня для православних вірян починається Успенський піст, що триває два тижні. Перший день цього посту широко відомий у народі як Свято Маковія, Медовий Спас або ж Мокрий Спас. Чому ж так?

По-перше, варто визначитися зі словом “Спас” – воно означає Спасителя.

А назву Маковія свято носить на честь братів Макавеїв, що прийняли мученицьку смерть і довели свою вірність Господу – їх подвиг навіть згадується в Біблії.

Однак в українській мові ім’я Макавеїв співзвучне зі словами “мак віяти”, тож із часом день вшанування братів-мучеників став асоціюватися саме із маком.

Медовим  же цей Спас називається тому, що в цю пору наставала пора збирати мед, який відносили у храм в якості дару для Бога.

Походження православного свята

Це те, що стосується короткої, або є народної назви цього свята. А ось повна, православна, звучить так: Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього.

Це свято походить ще з IX століття із Константинополя – тоді через спеку сталося нашестя смертельних захворювань, що передавалися через воду, і віряни започаткували традицію переносити частину Животворчого Хреста, де був розп’ятий Ісус, із грецької імператорської церкви до храму Святої Софії. Вважалося, що так вони зможуть захиститися від хвороб та ввести в оману злі сили. Подейкують, що це допомогло: освячена Животворчим Хрестом вода стала цілющою і вилікувала хворих. У пам’ять про це перший Спас і називають Мокрим.

Медовий Спас також називають Мокрим
Медовий Спас також називають Мокрим

Що заборонено робити на Медовий Спас

В цей день, як і в інші великі церковні свята, заборонено прибирати, прати, виконувати важку роботу по господарству, а також займатись рукоділлям – шити, вишивати, прясти, в’язати.

Після Маковія не можна купатися у водоймах. Ця заборона має сенс, оскільки у другій половині серпня вода починає цвісти. А ось на саме свято купатися можна, навіть бажано – недаремно воно має ще одну назву Мокрий Спас. В цей день востаннє в році купали худобу, а потім ополіскувалися самі – вважалося, що купання в цей день надасть сил і захистить від хвороб.

Також на Маковія заборонено сперечатися, лаятися, злословити. Втім, цим не треба займатися жодного дня у році – однак саме на Медовий Спас негативна енергетика повертається з особливою силою до того, хто її випромінює.

Існував звичай роздавати освячений на Маковія мед усім, навіть незнайомцям
Існував звичай роздавати освячений на Маковія мед усім, навіть незнайомцям

Однак, на щастя, не лише негатив та злість повертається стократно в цей день, а й добрий настрій, слова та вчинки. Тож на Медовий Спас було здавна прийнято допомагати всім нужденним, сиротам, вдовам, немічним. Також було заведено роздавати освячений у храмі мед усім,хто попрохає – навіть незнайомцям. В цей день варто бути привітними один до одного, не заводити суперечок і проявляти любов до ближнього.

Що не можна їсти й пити на Маковія

Тваринна їжа знаходиться під суворою забороною в Успенський піст
Тваринна їжа знаходиться під суворою забороною в Успенський піст

Оскільки на Медовий спас починається двотижневий Успенський піст, необхідно пам’ятати, що цей піст – один із найсуворіших в році.
Тож на його час із раціону повністю виключається будь-яка тваринна їжа, зокрема м’ясо, птиця, риба, морепродукти, молочні продукти та яйця.

Що ж можна вживати – це овочі, фрукти, гриби, горіхи та хліб.

Хліб особливо широко вживається на Маковія у видозміненому вигляді. Річ іде, звичайно, про шулики, або ламанці, у приготуванні яких використовують мак, а часто й мед.

Що святити на Маковія?

На Медовий Спас несуть святити до церкви, звичайно, мед. Як говорилося вище, існував звичай, згідно з яким треба ділитися освяченим медом з усіма, хто б не попросив. Вважалося, що така щедрість забезпечить людину везінням на весь рік.

Та все ж носять святити не тільки мед – в цей день освячують  ще й воду, фрукти, овочі та мак, із яким потім роблять солодкі пиріжки, булочки та шулики.

Також є звичай освячувати на Маковія так звані “маковійчики” – букетики із польових квітів, головною окрасою яких є голівки маку з облетілими пелюстками.

На Медовий Спас збирають букетики із польових квітів та святять їх у церкві
На Медовий Спас збирають букетики із польових квітів та святять їх у церкві

Популярне

Схожі статті

Картопля й трошки фаршу: неймовірні трикутнички у сковорідці печу по 3 рази на тиждень, а просять частіше

Сьогодні ми пропонуємо вам спробувати щось зовсім особливе — простий, але надзвичайно смачний рецепт, який вразить вас своєю простотою та неповторним смаком.

54 річна українська Мадонна Ірина Білик не припиняє епатувати публіку: про цікаві факти з життя поп-діви

Чому українську співачку Ірину Білик часто називають українською Мадонною? Мабуть, через те, що вона неймовірно талановита, часто змінює свій імідж, та має величезний вплив на шоу-бізнес.

Запікаю картоплю у маслі, роблю легкий салат і — шикарна вечеря на столі: картопля по-французьки у духовці

Запрошуємо вас відкрити нові смакові горизонти з нашим сьогоднішнім меню вечері, яке складається з найпростіших, доступних, але неперевершених страв.