facebook

Коли Успіння Пресвятої Богородиці 2023 та коли починається Успенський піст: дата свята і головні заборони

Успіння Пресвятої Богородиці або, як його називають у народі, Перша Пречиста, щороку святкують і православні, і греко-католики в один день. Коли українці відзначають це свято цього року?

Перша Пречиста або Успіння Пресвятої Богородиці є одним із найважливіших церковних християнських свят. Кожного року і греко-католики, і православні віряни відзначають возз’єднання Пресвятої Богородиці з Сином на небі. Возз’єднання відбулось після Її смерті, втім православні та греко-католики вшановують не загибель Пресвятої, а саме Її зустріч із Сином.

Коли Успіння Пресвятої Богородиці 2023

Це свято залишається в одній даті кожного року. Цьогоріч українці вшановуватимуть церковну дату 28 серпня. Втім, вже з початку вересня цього 2023 року Українська Церква переходить на інший календар. Відтепер Першу Пречисту ми зустрічатимемо 15 серпня.

Коли в Україні святкуватимуть Успіння Пресвятої Богородиці цього року
Коли в Україні святкуватимуть Успіння Пресвятої Богородиці цього року

До слова, перед самим святом віряни обов’язково повинні дотримуватись обмежень у їжі. Успенський піст перед Першою Пречистою триває два тижні. Починається він за 14 днів до свята – 14 серпня. Вже через 14 днів, 28 серпня, у дату свята, кожен може розважатись та куштувати все, що захоче. Виключенням стають середа та п’ятниця – якщо свято “випадає” на ці дні, піст потрібно все ще тримати.

Традиції та заборони на Успіння Пресвятої Богородиці

Найпоширеніша традиція у це свято – випікання хліба із зерна, освяченого у церкві. Коли ароматна випічка готова, її потрібно подати до столу, аби кожен охочий міг поласувати шматочком свіжого хліба. Крім зерна, у храмі також святять колоски та інші хлібні вироби. У цей день можна просити Богородицю захистити від злих сил і хвороб.

Що можна та не можна робити у свято Першої Пречистої
Що можна та не можна робити у свято Першої Пречистої

Що стосується заборон у цей день, то, як і у будь-яке велике свято, вірянам забороняється важко працювати, виконувати хатню роботу, різати та вишивати, сваритися та використовувати лайку. Крім того, не можна носити старе або брудне взуття – його потрібно вимити заздалегідь. У цей день також забороняється гуляти весілля.

Популярне

Схожі статті

Святослав Вакарчук у порваному светрі подякував за 5 концертів, 2 з яких було зірвано: ось таке неподобство

Гурт "Океан Ельзи" відіграв 5 концертів поспіль у Палаці Спорту з нагоди 30-річчя. Щоразу зал забитий ущерть. Святослав Вакарчук подякував усім присутнім на дійстві, попри непорозуміння, що виникли.

“З візою сталися проблеми”: донька Олі Полякової 19-річна Маша так і не поїхала до Америки на навчання

У 2022 році Оля Полякова хвалилася, що старша донька Маша навчатиметься у музичному коледжі в Англії. Згодом говорила, що дівчина перевелася до американського Берклі. Де вона насправді?

Одні просять, щоб було що випити, інші – коней: що є у райдері Полякової, Каменських та інших артистів

Кожен артист висуває певні вимоги до організаторів концерту, куди їх запрошують. Ці вимоги називаються райдер. Окрім звичайних речей деякі артисти замовляють щось дійсно неординарне.

Дружина Романа Сасанчина, який переміг у “Голосі країни 10”, виплеснула свої емоції: “Дикий істеричний плач”

За родинним життям Романа Сасанчина стежить чимало людей після того, як молодик здобув перемогу в "Голосі країни". Дружина Іванна теж частенько виходить на зв'язок, розповідаючи про власні проблеми.

“Квартет вкупі”: Юрій Горбунов і Катерина Осадча замилували мережу цим фото. Дітки схожі, як 2 краплі води

Знаменитий український телеведучий Юрій Горбунов замилував мережу світлиною з родиною у повному складі. Ведучий не часто ділиться особистим життям, тому фото викликало безліч відгуків у мережі.

Зірка “Дизель Шоу” Яна Глущенко згадала жінку, за якою плакала вся країна: Марини Поплавської немає 6 років

20 жовтня 2018 року назавжди стало для акторів "Дизель Шоу" чорним днем. Адже саме тоді водій автобуса, в якому поверталися з гастролей, не впорався з керуванням. Підсумок став трагічним.