Коли Різдво 2023: нова дата свята, традиційні рецепти і звичаї святкування в Україні та світі

З 1 вересня Україна перейшла на новоюліанський календар, більшість українців позитивно сприймають це й готові вносити зміни у сталі традиції святкування.

Різдво Христове – сімейне свято зі своєю історією та традиціями. Останні кілька років навколо нього точаться запеклі баталії, коли ж саме святкувати. Різдво 2023 року стане особливим, відтепер дата святкування буде єдиною для вірян західного і східного обряду. Від 1 вересня цього року затверджено перехід святкування на 25 грудня, як і більшість православних вірян світу.

Християнське Різдво

Немає перевірених даних про точну дату народження Ісуса Христа, але саме 25 грудня вказують в історичних документах від IV ст. н.е. Насправді дата святкування єдина, така різниця виникла через календар якого дотримуються у тій чи іншій державі. За новоюліанським та григоріанським календарем дата випадає саме на 25 грудня, за юліанським, на звичну для нас дату 7 січня.

Різдво 2023 історія свята
Різдво 2023: історія свята

Історія створення цих календарів і їх реформування, трохи довга. Якщо коротко, то з плином часу люди виявили похибку у літочисленні та прийшли до спільного рішення – виключити “зайві” дні – це сталося 4 жовтня 1582 року. Проте не всім ця ідея припала до душі, так православна церква східного обряду новоюліанський календар не прийняла, тому святкування приходилося на 2 різні дати.

Щодо України, то нам були нав’язані звичаї та дати тих держав до складу яких входили території нашої країни. Наприклад за часів СРСР, у різні періоди, церковні свята і відвідування церков не заохочувалися або взагалі були під повною забороною. Лише в 1988 ситуація докорінно змінилася – всіх вірян було визнано рівноправними громадянами.

Християнське Різдво – одне з найголовніших свят для вірян, свято народження Ісуса Христа. Як розповідає Євангеліє, Діва Марія з чоловіком Йосипом прямували до Єрусалима, де за наказом царя Августа мав проводитись перепис населення. Місто було переповненим, тому їм довелося зупинитись на ночівлю у печері, що використовувалась як хлів, тут і народився син Божий, а сповістила про цю велику подію Вифлеємська зірка. Саме вона вказувала шлях всім, хто бажав вшанувати Ісуса Христа. Першими прийшли ті самі чабани, які зазвичай зупинялися у цьому хліву, так і започаткувалася традиція вертепу, з використанням Вифлеємської зірки та зображенням Ісуса в яслах оточеного матір’ю Дівою Марією, мудрецями, ангелами та тваринами. Відтоді, щороку у Свят вечір (вечір напередодні Різдва) люди чекають на появу першої зірки на небі.

Різдво в Україні: святкові страви, традиції та обряди

Звісно до нашого часу збереглися не всі традиції й обумовлено це в першу чергу прогресом. Зараз ви вже навряд чи багато в кого побачите в помешканні дідуха (традиційно зв’язка пшеничних колосків, але допустимо використання іншого збіжжя), що символізує померлих родичів. Його присутність показує вшанування пам’яті про померлих родичів, після свят дідуха виносили з хати. Традиції Різдва можуть відрізнятись в залежності від регіонів, але основні з них збігаються.

Святвечір дуже насичений день, зранку господині готують святковий стіл. Це має бути 12, обов’язково пісних страв. Ця цифра символізує кількість місяців у році й кількість апостолів.

На столі обов’язково мають бути:

  1. Кутя
  2. Узвар

Саме з цих двох страв потрібно починати трапезу.

Різдво 2023 традиційні святкові страви
Різдво 2023: традиційні святкові страви

Також на свій смак ви можете пригостити родину іншими пісними стравами:

  • вінегрет
  • оселедець
  • горох, квасоля
  • голубці з тертою картоплею
  • борщ з вушками
  • підлива з грибами
  • капусняк
  • пампушки
  • вареники з капустою або картоплею

Звісно, це не єдині страви, які можна готувати, головне, щоб стіл був пісним. До речі щодо останніх двох, є традиція вкладати монетку під час ліплення вареників. Кому дістанеться такий вареник – буде щасливий весь рік. В цей же день готуються страви на Різдво, вже не пісні – Святвечір останній день сорокаденного посту. Тож завтра вже можна буде вживати голубці з м’ясом, холодець, салати, копчення і ковбаси, а також інші смаколики.

З появою першою зірки можна сідати за стіл. Якщо ви тримаєте худобу, то спочатку потрібно почастувати всіх їх. Далі найстарший член сім’ї тричі хрестить кутю, читає молитву і запалює свічку. Спостерігаючи за полум’ям свічки можна сказати, що чекає родину у прийдешньому році. Якщо полум’я тріпотить, змінює колір чи згасає, то сім’ю можуть спіткати негаразди.

Також є деякі традиції пов’язані з вшануванням пам’яті померлих родичів. Так, сідаючи на стілець потрібно трохи здмухнути, щоб не сісти на душу померлого. Сервіруючи стіл в цей вечір не прийнято ставили виделки, а от тарілок і ложку кладуть на одну більше. Люди вірили, що цієї ночі душі їх родичів приходять у гості, тому вікно залишали відкритими, а світло горіло до ранку.

Святкові традиції колядки та різдвяний вертеп
Святкові традиції колядки та різдвяний вертеп

Після вечері дівчата і хлопці різного віку, а інколи й дорослі, беруть участь у різних святкових обрядах: ходять колядувати або ведуть вертеп. Колядки це пісні, що сповіщають людям  радісну новину про народження Ісуса Христа, найвідоміша з них це “Щедрик” Миколи Леонтовича. А вертеп, це своєрідна костюмована постановка, що прославляє новонародженого. Колядників запрошували до столу і пригощали смаколиками “в дорогу”. В наш час ці традиції збереглись здебільшого у селах і на західній Україні.

Також ніч перед Різдвом це особливий час, для незаміжніх дівчат і дітлахів. У свят вечір дівчата збирались, щоб поворожити і дізнатись ім’я нареченого. А діти ходять з вечерею до хрещених батьків, висловлюючи подяку і шану, за те що вони взяли на себе таку відповідальність. Спершу вечерю несуть хрещеному батьку, а потім матері. Що саме покласти у вечерю залежить від традицій вашого краю. Обов’язково там має бути кутя і традиційна різдвяна випічка – калач, все інше: цукерки, фрукти і т.д. на ваш розсуд. Калачів заведено класти 2 (пару), різні джерела пояснюють це так: 2 калачі це символ божого і людського уособлення Ісуса, а згідно з іншим джерелом це символ родини – чоловіка та жінки.

Віддаючи вечерю потрібно промовити слова: “Мати і Тато просили, і я прошу, прийміть мою вечерю”. Приймаючи вечерю від похресника, хрещені батьки дають свою згоду і надалі молитися за дитину і брати участь у її духовному вихованні. У південних областях є традиція змінювати калачі у вечері. На знак подяки, що похресник приніс вечерю, йому дають гостинець з різними смаколиками і подарунок. Принаймні так було раніше, в наш час все частіше замість подарунка дарують гроші, щоб дитина витратила за своїм бажанням.

Щоб родина мала достаток, а також всі були здоровими заведено дотримуватись певних прикмет.

Що заборонено робити в цей день:

  • прибирати, виконувати важку роботу
  • різати, шити, вишивати чи в’язати
  • сваритися
  • носити темний одяг
  • відмовляти у допомозі

Традиційно Різдво це сімейне свято, а святкувати на самоті взагалі погана прикмета, тож і участь і підготовці приймає вся родина. Завчасно прибирають, готують новий або просто чистий одяг для всієї родини й світлу скатертину на стіл, прикрашають ялинку і дім. В деяких регіонах Закарпаття, і нині, під неї кладуть трохи сіна, “з ясел” де народився Христос. В інших областях кладуть часник по кутах стола, щоб захиститись від нечистої сили.

Ідеї як прикрасити дім на різдво
Ідеї як прикрасити дім на Різдво

Як прикрасити дім на Різдво

Щоб у вашій оселі панувала святкова атмосфера, ми підготували кілька порад як її прикрасити:

  • використайте святкові гірлянди. Це, мабуть, найшвидший та безпрограшний варіант, тільки розподіліть їх рівномірно. Навіть ялинку можна прикрасити самою гірляндою без ялинкових кульок. Якщо немає електрогірлянд – підійдуть свічки, варто лише пам’ятати про техніку безпеки. Тут вже можна не дотримуватись симетрії та рівномірності, навпаки асорті зі свічок виглядатиме цікавіше.
  • штучні ялинкові гілочки, як з іграшками, так і без. Це вже на ваш смак і дизайн помешкання. Сюди ж відносяться різдвяні вінки. Один з них можна поставити на стіл, як самостійну прикрасу, або зі свічкою всередині.
  • якщо ви полюбляєте прикраси ручної роботи, прикрашайте дім в такому стилі. І не важливо чи купили ви цю прикрасу, чи зробила її ваша дитина. Головне, щоб вам подобалось і було комфортно. Найпоширеніші “зимові” кольори для прикрас, це зелений і червоний, але ви можете використовувати ті кольори як до вподоби вам.

Із загальних порад: вдома має бути прибрано, не змішуйте багато кольорів і не використовуйте все й одразу, бо що занадто, то не дуже.

Різдвяний ярмарок

Крім домашнього святкування, є ще різдвяні ярмарки. Їх розгортають на центральних площах і у парках як великих, так і маленьких міст. В Європі вони починають працювати з листопада і до січня включно, в Україні їх відкривають з середини грудня і до закінчення січневих свят.

Найбільше різдвяних ярмарків можна відвідати у Києві: на Софіївській та Михайлівській, Контрактовій площах, Співочому полі, ВДНГ. Дуже колоритні, пронизані атмосферою зимової казки ярмарки у Львові та Івано-Франківську. Також відвідати ярмарки можна у Харкові, Тернополі, Хмельницькому, Ужгороді, Чернігові та багатьох інших містах нашої країни. Щороку організатори разом з учасниками намагаються підготувати щось нове і цікаве для відвідувачів.

Майстрині демонструють свої таланти: прикраси й інші вироби ручної роботи, солодощі. Святкова прикраса на Різдво може стати приємним подарунком для близьких та друзів, а імбирне печиво з розписом або без, вже класичний презент на зимові свята. Фотозони з реконструкцією різдвяних подій, аромати кориці, кави й глінтвейну, мандаринок і ялинки, різнокольорові вогники – все це не може не зачаровувати. Відвідуючи ярмарки в різних містах і країнах можна багато дізнатись про традиції та побут місцевих жителів.

Різдвяний ярмарок на головній площі міста
Різдвяний ярмарок на головній площі міста

Топ-10 найбільших різдвяних ярмарків

Найбільші різдвяні ярмарки Європи проходять у таких містах:

  • Відень
  • Прага
  • Дрезден
  • Будапешт
  • Гельсінкі
  • Копенгаген
  • Стокгольм
  • Страсбург
  • Нюрнберг
  • Таллінн

Що подарувати на Різдво?

Вибір подарунка залежить від того в яких стосунках ви перебуваєте з людиною.

Ідеї для різдвяних подарунків:

  • тематичні подарунки: свічки, фігурки янголів, ялинкові та різдвяні прикраси, набори солодощів.
  • товари для дому, це все може бути суто корисна річ, яка потрібна щодня. Краще без різдвяного дизайну: постіль, пледи, кухонне приладдя або декор для дому.
  • якщо ви знаєте про захоплення людини: можна подарувати щось корисне з цієї галузі. Це може бути форма для випікання, книга, приладдя для рукоділля тощо.
  • подарунки для здоров’я: фітнес-браслети, доглядова косметика, рукавички для сенсорних екранів.
  • для чоловіків розгляньте варіанти аксесуарів для автомобіля: термокружка, мініпилосос. Також гарним подарунком чоловіку буде обгортка для документів, затискач для грошей, або якісний гаманець, залежно від уподобань. Якщо це близька вам людина, можете презентувати запонки або парфуми.
  • для дітей залежно від віку можна порадитись з батьками або запитати безпосередньо в дитини, що саме вона б хотіла отримати в подарунок. Для найменших похресників можна подарувати корисні речі, такі як термос для прогулянок, розвиваючі іграшки або перший транспорт – толокар або велосипед з батьківською ручкою. Для діточок трохи старше буде цікавою нова лялька, з тих що мають попит зараз серед однолітків, лялькові меблі або будиночок, залізна дорога або машинка на пульті керування. Ну і для підлітків це може бути якийсь гаджет, годинник, біжутерія або перша косметика.
Різдво 2023 ідеї подарунків
Різдво 2023 ідеї подарунків

Різдво у світі

Треба сказати, що традиції святкування Різдва у різних країнах не суттєво відрізняються, принаймні для тих, хто звик до святкування 25 грудня. В Україні традиційно подарунки під ялинку, кладуть в новорічну ніч, а не перед Різдвом. І саме на новий рік люди прагнуть до всього найкращого, з думкою, “Хоч раз на рік…”. А для жителів, США, Канади та Європи новий рік, це більше як вечірка, привід зустрітися з друзями, не більше. Можливо з новими змінами й ми призвичаїмося до нового ладу.

Але якісь свої традиції все ж має кожна країна:

  • У США подарунки складають під ялинку протягом всього передріздвяного тижня. Тож діти залишають гостинець для Санта Клауса і лягають спати якомога раніше, щоб вранці нарешті всі їх отримати.
  • У Канаді перед святковою вечерею, родина у повному складі йде на різдвяний концерт, де відвідувачі разом з учасниками співають різдвяні пісні та водять хороводи.
  • Цікава традиція у Мексиці – бити тарілки на Різдво, прощаючись з роком, що йде.
  • Багато різдвяних традицій започатковано в Англії – поцілунок під омелою, одна з них. А ще саме звідси пішла традиція надсилати різдвяні листівки, перша з них була відправлена у 1843 році.
  • В Австралії Різдво все ж таки дуже відрізняється, через клімат. Тут його святкують хоч і з різдвяними атрибутами, але на пляжах, замість ялинок прикрашають пальми.
  • Геть по іншому святкують у Нідерландах. За будь-якої погоди вони роблять заплив у Північному морі.
  • Ще одна цікава традиція у норвежців, вважається що в ніч проти Різдва у небі літають духи та відьми, тому щоб залишити їх “без транспорту” мітли й віники ховають. А діти обожнюють цей день за спеціальну різдвяну програму по телебаченню, коли можна дивитись мультфільми весь ранок.
  • У Хорватії, щоб отримати подарунок, діти залишають свій черевичок для подарунків на підвіконні.
  • Австрія славиться традицією прикрашали ялинку не іграшками, а солодощами: шоколадом і мармеладом.
  • Фіни починають готуватися до Різдва ще з 21 грудня, а 24 всією родиною йдуть в баню. В гості тут ходити не прийнято, вважається, що так може піти щастя з дому, зате вони шанобливо ставляться до тролів, щоб ті не капостили.

Як бачите, кожна країна має свої особливості, традиції та прикмети святкування Різдва, але зводиться все до прославлення сина Божого Ісуса Христа, єднання родини, піклування про близьких і вшанування пам’яті померлих. Не зайвим буде у цей день завітати до храму, але якщо такої можливості немає, молитву можна прочитати й вдома. А ще зробіть будь-яку добру справу: допоможіть людині у скруті, подайте милостиню від щирого серця, добро зроблене у цей день, обов’язково повернеться до вас.

Популярне

Схожі статті

Уся сім’я просить готувати частіше, а за останній шматочок змагаються: сирна запіканка з гарбузом і яблуками

Сирна запіканка - знайома всім нам із дитинства страва. Багато хто здивується, але її приготування можна зробити незвичайним. Сьогодні ми підготували рецепт ніжної та ароматної сирної запіканки.

Оля Полякова розповіла, як має розбиратися за 6 мільйонів гривень боргу Олега Винника: поки він в Німеччині

Багато хто знає пісню Олі Полякової «Чарівні очі», але мало хто знає, що з нею пов'язана важка і неприємна історія. Сьогодні ми розповімо, як Олег Винник повісив на Олю борг у 6 мільйонів гривень.

Без борошна та дріжджів: беру червону сочевицю та випікаю з неї корисний хліб. Ідеально для бутербродів

Не можете відмовитися від хліба, але хочете схуднути перед літом? Вихід є! Хліб без борошна та дріжджів з червоної сочевиці. Він не тільки смачний та ароматний, а й корисний для організму.