Коли Покрова 2023: дата свята за новим церковним календарем та які заборони не можна порушувати

Цьогоріч українці перейшли на новий церковний календар. Саме тому всі свята, які ми звикли відзначати в один день, тепер перенеслись на інший. Розповідаємо, коли Покрова 2023

Покрова Пресвятої Богородиці споконвіку було особливим святом для кожного українця. Протягом усієї історії воїни та козаки Української Держави вважали, що Матір Божа захищає їх у бою. Саме тому останні роки в Україні у цей день відзначали не лише велике релігійне свято, але і День захисників і захисниць. Розповідаємо, коли тепер відмічати важливий день у своєму календарі.

Коли святкують Покрову 2023

Після початку повномасштабної війни від вищого керівництва країни надійшла пропозиція повністю перейти на новоюліанський календар – той, за яким ми живемо вже багато років. Після переходу людства на новий календар церква дотримувалась старого стилю, втім тепер усе змінилось. З 1 вересня цього року релігійні свята офіційно відзначаються за новим стилем.

Коли українці цьогоріч святкуватимуть Покрову 2023 року – за новим церковним календарем
Коли українці цьогоріч святкуватимуть Покрову 2023 року – за новим церковним календарем

Оскільки новоюліанський календар — вдосконалена форма юліанського календаря, літочислення відрізняється на 13 днів. Раніше Покрову в Україні відзначали завжди в один і той самий, незмінний, день – 14 жовтня. Тепер ця дата переміщується на 13 днів назад, а тому велике релігійне свято ми відзначатимемо на самому початку жовтня – 1 числа.

Традиції та заборони на Покрову

У цей великий релігійний день обов’язково відвідують службу у церкві. Віряни ставлять свічки, а незаміжні дівчата просять допомоги у пошуках свого єдиного. Крім того, про Божу допомогу у коханні та шлюбі просять і ті, у кого вже давно є родина та діти.

Які існують традиції та прикмети на Покрову, що заборонено у цей день
Які існують традиції та прикмети на Покрову, що заборонено у цей день

Що стосується заборон, то до них цього дня варто поставитись з особливою уважністю. У велике релігійне свято заборонено важко працювати, а також займатись хатніми обов’язками та справами. Крім того, цього дня під особливою забороною лайка та сварки з людьми. Вірянам не можна пліткувати та обговорювати інших. До того ж цього дня категорично заборонено відмовлятись допомагати тим, кому це особливо потрібно.

Популярне

Схожі статті

Беру курку та помідори і готую геніальний салат: оригінальний рецепт з доступних продуктів на свято

Приготуйте цю страву один раз і ви будете робити її постійно. З найпростіших продуктів виходить оригінальний салат, який з легкістю стане зіркою святкового столу.

Злата Огнєвіч зробила огляд на купе потягу Дніпро-Хелм: в Укразалізниці як в п’ятизірковому готелі (ФОТО)

Відома українська співачка Злата Огнєвіч на своїй Інстаграм-сторінці розповіла, як подорожувала на потязі міжнародного сполучення. Зірка показала купе та провела огляд.

Найкрасивіша дружина українського шоу-бізнесу: кохана Діми Комарова одягла кофтинку з прозорої тканини

Дружина телеведучого-мандрівника Дмитра Комарова Олександра Кучеренко вразила публіку виходом у розкішному вбранні. Недарма у 2016 році дівчина отримала титул "Міс Україна".